4 minuty čtení

Microsoft zkusil snížit pracovní týden na 4 dny, produktivita práce stoupla o 40 %!

Rčení, že méně je někdy více, se rozhodl otestovat Microsoft u svých pracovníků v Japonsku. Při experimentu společnost zjišťovala, jak se změní týdenní produktivita práce, pokud dojde ke zkrácení celkové pracovní doby. Výsledek leckoho překvapil.

Japonská odnož Microsoftu se letos v srpnu rozhodla provést zajímavý experiment. Po dobu celého měsíce byly dveře kanceláři společnosti v pátky zavřené a zaměstnanci si užívali třídenní víkendy. Cílem testu bylo zjistit, jak moc se po zkrácení odpracovaných hodin sníží nebo zvýší #produktivita práce.

Výsledkem kratšího pracovního týdne byl obrovský růst produktivity zaměstnanců. Technologická společnost změřila, že produktivita pracovníků poskočila a o výrazných 40 %. Celý experiment vznikl v rámci širšího projektu, skrz který se #Microsoft snaží propagovat zdravější rovnováhu mezi prací a mimopracovním životem.

Volné pátky si mimo kanceláře japonského Microsoftu užívalo všech 2300 zaměstnanců po dobu celkem čtyř týdnů. Testovat dopady podobné změny pracovní doby během jednoho týdne by ostatně nedávalo smysl. Společnost se proto rozhodla zasvětit testu rovnou celý měsíc.

Během této doby manažeři naměřili růst produktivity, která byla měřena v prodejích na zaměstnance, o 39,9 % v meziročním srovnáním s loňským srpnem. K rapidnímu zlepšení výkonu společnosti zřejmě přispěl i fakt, že kvůli kratšímu pracovnímu týdnu byly všechny firemní meetingy časově zastropovány na 30 minut a vzrostl počet online konferenčních hovorů.

Nezanedbatelným způsobem také klesly náklady na provoz. Japonský Microsoft během srpna spotřeboval o 23,1 % méně elektřiny a vytiskl o 58,7 % méně papírů. Z těchto statistik je opět patrné, že zaměstnanci kvůli kratší pracovní době začali velmi pravděpodobně zcela přirozeně vypouštět některé zbytečné činnosti, které dříve v práci dělali, jednoduše proto, že na ně nově neměli čas.

Není asi žádným překvapením, že zpětná vazba ze strany pracovníků byla převážně pozitivní a 92,1 % z nich si čtyřdenní pracovní týden oblíbilo. Vedení japonského Microsoftu výsledek zaujal a plánuje během letošní zimy provést další podobný experiment s cílem podpořit u zaměstnanců flexibilnější vztah k práci.

Čtyřdenní pracovní týden není rozhodně novinkou letošního roku. V posledních letech se množí důkazy, že by tento koncept mohl u zaměstnanců efektivně přispívat ke snižování stresu a prevenci přepracování. 

Podobný pokus jako Microsoft loni provedla novozélandská společnost Perpetual Guardian, jež se specializuje na správu úvěrů, závětí a nemovitostí. Jejich 240 zaměstnanců si čtyřdenní pracovní týdny zkoušelo rovnou dva měsíce mezi březnem a květnem. Po zhodnocení výsledků vyšlo najevo, že úroveň stresu u pracovníků klesla o 7 % a 78 % z nich oznámilo, že byli schopni zvládat rovnováhu mezi prací a soukromým životem (před pokusem to bylo 54 %).

Pravidelným propagátorem zkracování pracovních týdnů za účelem zvýšení pocitu štěstí zaměstnanců je i zakladatel společnosti Virgin, britský miliardář Richard #Branson.

Výběr Japonska pro tento experiment lze ze strany Microsoftu rozhodně chápat. Země je totiž nechvalně proslulá svými enormními pracovními nároky a nejdelší průměrnou pracovní dobou na celém světě. Vládní studie z roku 2016 například zjistila, že téměř čtvrtina japonských společností vyžaduje, aby jejich zaměstnanci za měsíc mimo svou pracovní dobu odpracovali více než 80 (!) hodin přesčasů. Termín "karóši", který lze přeložit jako "smrt z přepracování", už jste určitě někdy slyšeli. Ne náhodou pochází z japonštiny.

#podnikani #pracovnidoba #pracovnityden #zamestnanci #efektivita #worklifebalance #prepracovani #zdravi #stres

Hodnocení: +18
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.