5 minut čtení

Jste připraveni na nákup první akcie? Raději si nejprve položte těchto 5 otázek

Přemýšlíte, že byste začali investovat na akciovém trhu? Velmi chytré rozhodnutí, které může být i velmi ziskové. Nepouštějte se do něj však, dokud nejste připraveni. Jak na to přijdete? Stačí si zodpovědět těchto 5 otázek.

Oslovil vás aktuální boom a nemůžete se už dočkat až si otevřete obchodní účet a začnete zhodnocovat své volné finanční prostředky na akciovém trhu? Výborný nápad! Akciový trh nabízí celou řadu možností, jak budovat bohatství, vybírat přitom můžete z celé řady aktivních i pasivních investičních strategií.

Nevrhejte se však na akciový trh bezhlavě. Položte si nejprve následující otázky – možná nejste na akciové investování připravení tak dobře, jak si myslíte.

1. Zbavil jsem se už dluhů s vysokým úrokem?

Začněme s dluhy. Všechny #dluhy nelze házet do jednoho pytle. Je v pořádku a není neobvyklé mít hypotéku na bydlení, většina hypotečních úvěrů je v současné době poskytována s velmi nízkými úroky, obvykle ani nedosahující míry #inflace.

Daleko problematičtější jsou dluhy s vysokou úrokovou sazbou – spotřebitelské úvěry, nesplácený kontokorent aj. Bankovní spotřebitelské úvěry se pohybují kolem 6-7 %, ale koukali jste jakou měrou se úročí váš dluh na kontokorentu nebo kreditní kartě? Jedná se o dvouciferná čísla. Podobné sazby vám brání v tom, abyste se dostávali se svými financemi dopředu, a dokonce mohou směřovat až k finanční katastrofě. Nezapomeňte se tedy zbavit nejprve dluhůalespoň těch s extrémně vysokou úrokovou sazbou.

2. Mám zřízený dostatečně vysoký pohotovostní fond?

Poté, co se zbavíte vysoko úročených dluhů, byste si měli položit otázku, zda jste připravení čelit zásadním finančním problémům. Můžete přijít o práci, přestane vám jezdit auto, nebo vám odejde kotel v domácnosti.

Každý, kdo není finančně nezávislí, by měl mít zřízený nouzový pohotovostní fond, který pokryje vaše životní náklady na několik měsíců dopředu. Měl my stačit k pokrytí všech nezbytností, jako je jídlo, bydlení, doprava, pojištění atd. Dokud tedy nemáte k dispozici likvidní (jsou okamžitě k dispozici) #úspory alespoň na 6 měsíců, začněte s budováním pohotovostního fondu, než se pustíte do svých investic.

3. Budu investovat dlouhodobě?

Rovněž je důležité investovat na akciovém trhu s dlouhodobým záměrem. To znamená s investičním horizontem délky desítek let.

Akciové investice nejsou místem, kam byste měli odkládat #peníze, které budete v příštích pár letech potřebovat. V příštích několika letech může akciový trh sehrát rozporuplný příběh, včetně pádu těsně předtím, než budete muset své investice prodat.

Pokud si však naplánujete svou akciovou investici alespoň na 10 let, máte velkou šanci, že se vaše #portfolio zotaví z jakéhokoliv poklesu. Většina korekcí a propadů trhu netrvá příliš dlouho.

4. Chci být aktivním, nebo pasivním investorem?

Základní věcí, kterou musíte pochopit, pokud chcete investovat do akcií, je rozdíl mezi aktivním a pasivním investování. Aktivní investoři se chovají, jak si asi představujete – analýzy investičních příležitostí a poměrně časté nákupy a prodeje jednotlivých akciových pozic. Pasivní investoři naopak upřednostňují investice, jako jsou nízkonákladové indexové fondy, které jednoduše kopírují výkonnost nějakého tržního indexu – např. amerického S&P 500.

Obě strategie mají své plusy i mínusy. Nicméně i prostřednictvím pasivního investičního přístupu mohou vaše investice #růst poměrně výrazně a vykazovat jen o něco málo nižší návratnost než akciový trh jako celek.

Aktivně spravované podílové fondy naopak často zaostávají svou výkonností za těmi pasivními. Pokud se tedy vyloženě nechcete aktivně věnovat výběru jednotlivých akcií, zvažte, zda nebudete pravidelně investovat nějakou smysluplnou částku do jednoho nebo více indexových fondů. Tento investiční přístup bude vyžadovat mnohem méně času a dovedností.

5. Mám racionální očekávání?

Nakonec se ujistěte, že máte rozumná očekávání. Měli byste vědět, že průměrný reálný roční výnos amerického akciového trhu se blíží 7 % ročně, takže nemůžete očekávat, že vaše investice porostou o 20 nebo 30 % každý rok. Podobně byste se měli připravit na volatilitu.

Akciový trh dlouhodobě roste, ale ne přímočaře. Dochází k častým drobným korekcím a méně častým výrazným propadům, kdy trh klesne i o 30 %. Takto masivní propady mohou být pro řadu investorů děsivé, ale k investování na akciovém trhu neodmyslitelně patří a panický prodej v době kdy trh poklesne, není cestou k úspěšné správě vašeho investičního portfolia.

Namísto toho volatilitu očekávejte a buďte připraveni z ní profitovat nákupem dalších akcií či podílů v indexovém fondu, když jsou k dispozici levně.

---

Investice do akcií je chytrá věc a může být i zábavná, které se zkrátka nevyhnete, pokud chcete postupem času budovat své #bohatství. Velmi efektivně vám může pomoci zabezpečit se na důchod. Neočekávejte, že vám #důchod od státu v budoucnu zajistí dostatečný příjem. Budete potřebovat i vlastní zdroj důchodových příjmů, takže investujte do akcií, ale až na to budete připraveni.

#akcie #akciovytrh #investovani #pasivniinvestovani #aktivniinvestovani #pravidelnainvestice #navratnost #volatilita #portfolio #panickyprodej #nouzovypohotovostnifond

Hodnocení: +36
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.