5 minut čtení

Podnikatelé, máte málo času? 6 věcí, které vás o něj zbytečně připravují

Kdy jste se naposledy přistihli během konverzace, jak říkáte: „Já mám času, že nevím, co s ním.“? Nejspíš nikdy. Ve světě byznysu často mluvíme o maximálním využití zdrojů. Čas je jedním z nich, přesto ho jen málo z nás dokáže využít naplno.

Nedokonalý time management může být to, co zapříčiňuje, že nemáte dostatek klientů, nevyděláváte tolik peněz, kolik byste chtěli, nebo dokonce že nejste spokojení v osobním životě. Co by mělo být prvním krokem ke zlepšení? Jako vždycky – zjistit, kde je problém. Jak při svém podnikání plýtváte časem? Toto jsou časté problémy:

1. Manuální sjednávání schůzek

Pokud si sjednáváte schůzky a meetingy sami a manuálně, stojí vás to dost práce. Někdy to může zabrat i několik e-mailů nebo telefonátů, než se s druhou stranou domluvíte na datu, času a lokalitě a dokonce ani poté nemáte vyhráno. Určitě už se vám nejednou stalo, že se ve sjednaný den protistrana omluvila a na schůzku nedorazila.

Dá se to vyřešit dvěma způsoby. Buď tuto práci můžete delegovat na někoho jiného, nebo si můžete pomoci technologií. Dnes digitální svět otevřel možnosti, o kterých by se nám před 10 lety ani nezdálo. Existuje mnoho webů a aplikací, do kterých můžete zanést volné termíny a nechat ostatní, ať si sama vyberou, kdy se jim to hodí. 

2. Meetingy, které nejsou k ničemu

Dalším problémem bývají meetingy. Pokud pracujete s týmem lidí, určitě s námi budete souhlasit v tom, že meetingy jsou potřeba. Občas ale také bývají zbytečné nebo zdlouhavé. Znáte ty hodinové brainstormingy, které už nepomáhají, ale jen nudí? Většinou bývají ztrátou času. 

Svolávejte meetingy proto, že je, co řešit. Ne protože jste se rozhodli, že meeting prostě musí být alespoň jednou za týden. A předem si vytyčte časový úsek, který schůzce věnujete, jinak by po chvíli mohlo jít jen o „mlácení slámy“.

3. Odpovídání na e-maily – pořád a všude

Hodně podnikatelů se přiznává k tomu, že tráví příliš mnoho času na e-mailu. E-maily a telefonáty jsou problémem, který často vede k prokrastinaci v podnikání. Když vám přijde mail, jste schopni zahodit všechnu práci, kterou se právě zabýváte a jít si ho přečíst? Nejste sami. Ale z 5 minut se rázem může stát půlhodina strávená odpovídáním na e-maily nebo v horším případě prohlížením newsletterů.

Druhý aspekt je zbytečné úsilí vložené do psaní e-mailů. Pokud posíláte e-maily typu: „Jen se ujišťuji, že naše zítřejší schůzka platí“, klidně je můžete automatizovat. Robot odvede robotickou práci za vás. Proč ne?

4. Networking pro networking

Networking má pro podnikatele mnoho výhod, to víme všichni. Účastnit se ale každé existující networkingové akce je šílenství a ztráta času. A protože se události podobného charakteru většinou konají mimo pracovní dobu, pravděpodobně si tím ukrajujete z tolik potřebného volna.

Když se rozhodujete, jestli na akci půjdete, buďte důslední. Zjistěte si, kdo tam asi tak bude, jak akce bude probíhat. Zkrátka se zeptejte sami sebe, jestli vám tyto kontakty a aktivity stojí za několik hodin života. Ač není nic špatného na tom, udělat si nové známé nebo někomu pomoci, ne všechny příležitosti jsou stejně perspektivní.

5. Vtažení do černé díry sociálních sítí

Stavění značky na sociálních sítích a digitální marketing obecně je v dnešní době velmi důležitý. Není tedy divu, že používáte sítě jako nástroj reklamy, ale musíte si uvědomit, že jsou navržené tak, abyste na nich strávili co nejvíce času.

Než otevřete Facebook, Twitter nebo třeba i Warengo, mějte na paměti cíl, se kterým tak činíte. Ať už chcete napsat článek, přidat příspěvek nebo odpovídat odběratelům na komentáře, nastavte si časovač. „Tohle by mi nemělo zabrat více než 15 minut. Cink! Dobře, čas na další úkol.“ 

A pokud si děláte promo právě třeba na Facebooku, využijte plánovacích nástrojů. Můžete příspěvky na týden naplánovat během 60 minut a poté už se o to nestarat.

6. Příliš nových nápadů

Vlastní byznys jste rozjeli proto, že jste kreativní, inovativní a zapálení – a tyhle vaše kvality jen tak neodezní. Když budete svůj podnik budovat, budete v pokušení stále vymýšlet a zkoušet nové věci, ubírat se novým směrem. Ale většinu nápadů nikdy nezrealizujete a pouze kvůli nim přijdete o čas.

Alespoň ze začátku podnikání odolejte pokušení mít hlavu v oblacích a snít o velkolepé budoucnosti. Místo toho se soustřeďte na teď. Dělejte to, co funguje a dotáhněte to k dokonalosti (téměř). Až to bude šlapat, můžete rozjet něco dalšího.

#podnikani #inspirace #timemanagement #byznys #osobnirozvoj

Hodnocení: +15
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.