5 minut čtení

Multimilionář Sukhi Wahiwala: Děsivá pravda o prokrastinaci v podnikání

Prokrastinace při práci je závažnější problém, než jste si mysleli. Průměrný člověk se nechá rozptýlit každé tři minuty a za rok se čas vyhozený oknem nastřádá na celý týden. Podívejte se na to, jak vás ovlivňuje při práci a jak s ní zatočit.

Prokrastinace nás ovlivňuje na denní bázi ale podnikání je oblast, v níž to pocítíme nejvíce. Každý den máme stanovené úkoly, které musíme udělat včas a bezchybně, ale někdy je to prostě těžší než jindy. Podíváme se na to, jaký názor má na prokrastinaci Sukhi Wahiwala, multimilionář, který se po úspěšném rozjezdu podnikání přesunul do sféry mentorování a koučování. 

Šokující statistiky o prokrastinaci

Sukhi Wahiwala říká, že průměrný člověk „přemýšlí o ničem“ asi 30 minut denně. V British Psychological Society zase přišli na to, že běžná mysl se rozptýlí každé 3 minuty. Pokud pracuje na něčem, co ji baví, tak svou pozornost dokáže natáhnout asi na 5-20 minut v kuse. 

A ještě větším plýtváním času než samotná prokrastinace, je doba, kterou nám zabere, než se znovu začneme soustředit. Podle výzkumu Harvard University to trvá v průměru šokujících 20-23 minut.

„Všichni máme stejně času, jen někteří z nás ho využívají efektivněji. Jen se zamyslete nad tím, že podnikatel, který vydělává miliony, má stejně času jako vy.“

– Sukhi Wahiwala

Multitasking v žádném případě nefunguje

Možná, že nebudeme schopni vyřešit problém prokrastinace, dokud nezměníme svůj přístup k práci jako takové, zejména v oblasti multitaskingu. Schopnost multitaskingu vídáme v pracovních inzerátech a lidi, kteří podnikají, si bez ní většinou nedovedou představit život. 

Ale existují studie, které dokazují, že dlouhodobý multitasking nám ve skutečnosti snižuje IQ. A ve chvíli, kdy řešíme několik úkolů naráz, to samozřejmě také nefunguje. Když skáčeme z problému na problém a musíme si stále „přehazovat výhybku“ v hlavě, je pravděpodobnější, že nás něco rozptýlí a žádnou práci nedokončíme. A když ji dokončíme, nebude v takové kvalitě a tak rychle, jak mohla být, kdybychom se na multitasking vykašlali.

Rozptyluje nás mnoho podnětů

Co nás tedy v kanceláři odvádí od práce? V první řadě e-maily. Na něčem pracujete, v tom vám přijde e-mail. Doufáte, že je to to potvrzení zakázky, na které čekáte, a tak otevřete e-mailovou schránku. Nakonec to ale byl jen spam a vy jste už myšlenkami jinde. 

Podle Wahiwaly jsou rozptýlení hlavní příčinou prokrastinace. E-maily ale samozřejmě nenesou viny samy. Podobně je to i s telefonáty a SMS zprávami.

Videa na sociálních sítích

„V průměru si lidé pustí nějaké video na sociální síti 6-7krát denně. V srpnu je toto číslo nejvyšší. Oproti standardu je 5,2krát pravděpodobnější, že se na nějaké video kouknete. “

Když si to sečteme s klasickou 50 sekundovou návštěvou instagramu, kterou mnoho z nás absolvuje klidně i víc jak desetkrát denně, čas se nám rychle nastřádá. Wahiwala má za to, že vzestup prokrastinace úzce souvisí s naší závislostí na sociálních sítích.

Zprávy a skupinové chaty

V metru si člověk sedne, přečte si noviny a když je má dočtené, nechá je položené na sedadle pro dalšího člověka. Tohle se nám v digitálním světě nestane. S chytrými telefony si s sebou neustále nosíme digitální noviny, které nám narušují práci i sociální interakce a navíc se nikdy nedají dočíst. 

Copak vám Trumpův nejnovější Tweet někam uteče? Proč si ho nemůžete přečíst, až budete mít vše hotové? Podobně fungují i dnes velmi oblíbené skupinové chaty, kde se s přáteli možná skvěle bavíte, ale také vám kvůli nim telefon cinká každé dvě minuty.

Nastavte si hranice

Zbavte se prokrastinace se řekne snadno, ale jak vyřešit tuto závislost? Wahiwala si vzal za svůj trik, který odkoukal v Brazílii.

„Některé brazilské restaurace mají pro zákazníky systém červené a zelené vlaječky. Červená znamená ‘už žádné jídlo’ a zelená naopak ‘oslovte mě, něco bych si ještě dal.’ To samé se podle něj dá aplikovat v práci nebo firmě. Můžete si dát na stůl vlaječku, aby vás nikdo nevyrušoval nebo naopak abyste dali najevo, že máte čas.“

Ale jak vyzrát na ostatní formy rozptýlení kromě vašich kolegů? Wahiwala radí, abyste si stanovili přesné časové limity, které na sociálních sítích nebo vyřizováním e-mailů strávíte. Například si řekněte, že se budete moci podívat, co se děje, ve tři odpoledne a budete na to mít přesně patnáct minut.

Snažte se co nejvíce omezit multitasking a věnovat veškerou svou pozornost té činnosti, kterou právě děláte. Vypněte si oznámení, která by vás pokoušela. Pokud to zvládnete, výsledkem bude lépe odvedená práce a více času, který můžete věnovat rodině a koníčkům.

„Jednou jsem pracoval bankéře, který tato pravidla adoptoval do své každodenní práce. Najednou každý den dokončil povinnosti ve 3 odpoledne místo 8 večer. Přišel za mnou s obavami, zda něco nedělá špatně. Vysvětlil jsem mu, že má hotovo dřív, protože už nečelí žádným rozptýlením, která by ho zdržovala.“

#prokrastinace #osobnirozvoj #seberozvoj #timemanagement #podnikani

 

Foto zdroj: YouTube.com | TED X talks

Hodnocení: +15
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.