5 minut čtení

Freelancing: Získejte více klientů online díky těmto 4 krokům

„Jak získám klienty?“ Pravděpodobně nejpalčivější otázka, co se týká práce na volné noze. Ačkoliv bývá proces získávání klientů pozvolný a u každého freelancera individuální, existují metody, které vám s tím pomohou.

Ať už jste začínající freelancer, který za sebou má praxi pod firmou a konečně se chce postavit na vlastní nohy, nebo už pracujete „na sebe“ nějaký ten pátek a pouze si přejete rozšířit portfolio klientů, tyhle tipy vám dodají vítr do plachet.

4 kroky k tomu, abyste byli vidět

Jednou z esencí úspěšného freelancera jsou reference. Pokud už za sebou nemáte spoustu spokojených klientů, bude těžké přesvědčit potenciální klienty o kvalitě a spolehlivosti vašich služeb a také je vůbec oslovit. Všichni si přeci myslíme že freelanceři získávají nové zakázky tak, že je ostatním doporučují jejich spokojení zákazníci. To ale není tak úplně pravda. 

Průzkumy ukazují, že 70 % freelancerů najde většinu zakázek online.

Hlavní je tedy digitální marketing. Jak to máte udělat? Stanovte si za pomoci této metody, kdo je váš ideální klient, kde by vás mohl hledat a čím ho oslovíte.

  1. Můj klient je někdo s tímto problémem _______.
  2. Svůj čas tráví vyhledáváním problému a jeho řešení na těchto místech ______.
  3. Způsob jak, se na tato místa dostanu, je _______.
  4. Abych ho přesvědčil, musím ho oslovit takto _______.

 

Zjistit, na jakých místech se váš ideální klient vyskytuje, vám může zabrat nějaký čas, ale vyplatí se to. A ačkoliv se vám pravděpodobně nepovede nalákat všechny potenciální klienty jedním příspěvkem nebo e-mailem, měli byste se postarat o to, že když už někdo skončí na vašem webu, vaše nabídka ho zaujme.

Když se budete držet těchto základních zásad, raketově zvýšíte svou šanci, že nějaký ten obchod klapne. Pojďme se tedy podívat na nepopulárnější současné taktiky na získávání klientů.

Síla psaní (i pro nepsavce)

Jestli to ještě nevíte, obsah je král. V dnešní době má vlastní blog téměř každá firma. A velká část lidí na volné noze také! Když budete psát články týkající se vašeho oboru, nejen že přilákáte potenciální zákazníky, ale přidá vám to na důvěryhodnosti. Většina freelancerů s tím má skvělé zkušenosti.

Minulý rok mi jeden jediný článek na stránce Copyblogger přihrál více zakázek než všechny mé ostatní snahy dohromady. Najednou jsem si vyměňoval telefonáty a e-maily s CEOs firem jako Hubspot, KISSmetrics... Abych byl upřímný, musel jsem pravidelně odmítat zakázky, protože poptávka byla příliš vysoká.“

– Demian Farnworth, copywriter

Kam sdílet: Velká chyba, kterou dělá mnoho freelancerů, je, že vytváří obsah pro špatné publikum. Jestli chcete více klientů, jedno z nejhorších míst, kde můžete publikovat, jsou freelance servery s tématikou vašeho oboru. Přijdou tam jen lidé jako vy, kteří hledají stejné klienty jako vy. Publikujte tam, kde se vyskytují různí lidé, se kterými byste mohli potenciálně navázat spolupráci. Třeba u nás na Warengu.

Další možností je poté založení vlastního blogu a sdílení odkazů na sociální sítě. Pokud bude obsah stát za to, časem vám zvýší počet návštěvníků stránek a s tím jde ruku v ruce i počet klientů. Vytvořte obsah, který vaší firmě opravdu pomůže

Prodejte se chytře

Akvizice nových klientů často nefunguje z jednoho prostého důvodu – freelanceři se nedokáží prodat. A tím nemyslíme nějaké vychloubání. Myslíme příběh. Nemusíte si nic vymýšlet. Váš příběh potřebuje pouze začátek, prostředek a konec. A když bude dobře strukturovaný, povede jeho čtenáře směrem, na jehož konci je věta „Toho člověka si musím najmout!“.

Tady je malý návod pro freelancery:

  • Soudíme knihu podle obalu: Pokud se specializujete, řekněme, na webové stránky kapel, je to jasně poznat z vašeho webu na první pohled?
  • Zaujmete nebo pohoříte: Pokud nás kniha nezaujme během několika prvních kapitol, většinou to s ní vzdáme. Web freelancera nefunguje ani trochu jinak. Máte asi tak 5 sekund, abyste člověka, který na vašich stránkách přistál, zaujali. Nejjednodušší cesta? Velký, tučný a esteticky pěkný nadpis je základ. Nadpisy jsou obecně nejdůležitějšími částmi obsahu.
  • Kdo má řešení? (Nápověda: jste to vy): Na landing page by se neměl objevit nějaký nepřístupný žargon. Jde jen o to mluvit ke klientům jejich jazykem a nabídnout jim řešení na jejich problémy. Řekněte stručně, jak tyto problémy vyřešíte.
  • Řekněte jim, co mají dělat: Proč tolik freelancerů odmítá si dát na web „call to action“? Když už si návštěvník stránek přečetl informace o tom, kdo jste, co děláte a proč jste pro něj nejlepší volba, stačí ho jednoduše navigovat k tomu, aby se s vámi domluvil. I jednoduché „Klikněte sem a domluvte si se mnou konzultaci,“ může rozhodnou o tom, jestli se z diváka stane klient.

Teď, když máte přesvědčivou homepage, můžete na stránky umístit další důležité věci jako portfolio práce a reference zákazníků. Pokud budete při sebe-propagaci mít na paměti 4 kroky z úvodu článku, máte mnohem vyšší pravděpodobnost, že získáte nové klienty.

#freelance #freelancer #podnikani #uspech

Hodnocení: +16
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.