6 minut čtení

8 triků z biologie a psychologie, které vám pomohou usínat dříve

Večerní usínání může být kolikrát mnohem náročnější než ranní vstávání. Zvlášť když sedíte celý den v karanténě na židli, nemáte se jak unavit a trápí vás myšlenky nad tím, jaká nás čeká budoucnost. Jak usínat pohodlněji a dřív než pozdě v noci?

Špatné usínání může mít celou řadu důvodů od nedostatečné aktivity přes den až po stres a hlavu plnou myšlenek, které vám doslova nedají spát a nutí vaší hlavu místo odpočinku nadále jet na plné obrátky. Existují však i vážnější důvody způsobující chronickou nespavost. Tady už vám zřejmě nepomůže nový polštář ani meduňkový čaj a měli byste raději vyhledat pomoc odborníka.

Léčbou insomnie se ale dnes zabývat nechci. Jde mi spíš o to, abych každý večer do postele nemířil s obavami, jestli a za jak dlouho usnu, ale abych se tam těšil a během pár minut od zamhouření očí už spokojeně a poklidně spal. Pokud byste například rádi vstávali brzy ráno, je večerní bezproblémové usnutí prvním krokem k úspěchu. Převalování se a civění do stropu i dávno po půlnoci spíš znamená, že v 7 ráno vás z postele jen tak někdo nedostane. 

Následujících 8 rad by vám snad právě k tomuto stavu mohlo velmi dobře dopomoci, částečně vycházejí z přirozené biologie našeho organismu a částečně ze základů lidské psychologie.

1. Večerní zvyky jsou stejně důležité jako ty ranní

Podobně jako u ranních rituálů, které nás dokáží nastartovat pro celý den, bychom měli mít také své večerní zvyky, které naopak tělu naznačí, že se blíží čas klidu a spánku. Mezi doporučené činnosti patří například horká koupel, meditace nebo čtení. Zvolit se ale dá i nějaký ten film/seriál nebo poslouchání hudby či podcastu.

2. Ložnice by měla být maximálně uzpůsobena ke kvalitnímu spánku

Místnost, ve které spíte, by měla této skutečnosti vyhovovat nejen svým vybavením, ale i svým stavem. Příliš velké teplo nebo nepříjemné pouliční osvětlení, které doléhá z venku až k vám do postele, může být rušivým elementem. Teplota v ložnici by se aspoň po dobu spánku měla pohybovat pár stupňů pod pokojovou teplotou v rozmezí 18 – 20°C. Problém s venkovním osvětlením vyřeší žaluzie či tmavé závěsy.

3. Základem dobrého spánku je večerní únava

Jedním z důvodů, proč večer nemůžete usnout, může být skutečnost, že jednoduše nejste příliš unavení. Tento fenomén by se mohl začít u některých z nás projevovat zejména v aktuální situaci, kdy sedíme celý den zavření doma na home office.

V noci zpravidla spíme proto, abychom nabrali síly a přes den mohli fungovat na 100 %. Pokud ale přes den necháme naše tělo ve fyzickém i mentálním klidu zároveň, může se stát, že večer nebudeme pociťovat únavu, protože tělo ještě spánek zkrátka vyžadovat nebude.

Řešení je jednoduché – naplánujte si na zítřek od osmi ráno do osmi do večera práci plus nějaké to cvičení a večer se do postele nebudete moci dočkat.

4. Ošiďte svou mysl

Stará známá rada ohledně počítání oveček. Doporučuje se počítat cokoliv, co se vám zamane, ale místo od 1 do sta začít z opačné strany. Pro ty z vás, kterým nedovolí v klidu usnout starosti a neklidné myšlenky, doporučuju nepočítat po jedné, ale například od 100 postupně odečítat trojku. Nejen že vám rytmus počítání pomůže usnout, ale nutnost počítat vždy co tři čísla zpět dostatečně zaměstná mysl, která tak nebude mít čas na žádné negativní hlouposti.

Přečtěte si také: Bezproblémové usínání? Zkuste techniku, kterou své svěřence učí i světové armády

5. Starosti nechejte na ráno

Pokud nechcete nic počítat, měli byste být schopni hodit starosti za hlavu a jít do postele v klidu. Zde může případně pomoct nějaká činnost z rady č. 1, která vám pomůže relaxovat a zapomenout před spaním na všechny problém každodenního života. Z vlastní zkušenosti bych k tomuto doporučil začít se zabývat meditaci, která mě osobně dokáže během 15-30 min i z plného pracovního nasazení dostat do úplného klidu. Hlavní je pravidelnost a nalezení vhodné meditační techniky, která vám vyhovuje a dokáže ve vaší mysli šlápnout na brzdu.

6. V posteli už nekontrolujte, kolik je hodin

Snaha usnout se stává prakticky nemožnou, pokud po nějakém čase stráveném koukáním do stropu zkontrolujete čas. Stres, který může vyvolat vědomí toho, jak strašně pozdě už je a za jak málo hodin už zase vstáváte, rozhodně při usínání nepomáhá.

7. Nemůžete usnout? Vstaňte

Přirozenou reakcí na převalování se v posteli může být jednoduše i to, že vstanete. Ležet v posteli příliš dlouho není při snaze usnout ideální, protože tím své tělo a podvědomí učíte, že postel neznamená spánek, ale jen ležení. Pokud plánujete usnout, neměli byste nahlížet do žádné obrazovky moderních zařízení a věnovat se aspoň hodinu před zhasnutím už jen spíš nějaké klidné činnosti (čtení knihy, poslouchaní muziky, nebo třeba umytí nádobí).

8. Neváhejte navštívit lékaře

Na začátku jsem se sice dušoval, že tady nejsem kvůli insomnii a už vůbec bych se neodvážil někomu, kdo má chronické problémy s nespavostí, veřejně radit. Ale nedá mi to, abych na závěr nepřipomněl, že tuto chorobu není radno brát na lehkou váhu. Dlouhotrvající nespavost má na lidskou psychiku a organismus fatální účinky a návštěvu lékaře by v tomto případě neměl nikdo ani náhodou odkládat. Výše zmíněné rady jsou ostatně jedním z typů léčby insomnie, avšak vážnější případy se už bez odborné léčby léky neobejdou (zpravidla ji podstupují lidé, kteří vše výše zmíněné zkusili, ale stejně jsou tři čtvrtě noci vzhůru).

Máte zájem komentovat, lajkovat nebo přidat svůj vlastní článek? Registrujte se na Warengo teď hned!

#osobnirozvoj #spanek #mysl #mozek #unava #ritualy #zvyky #meditace #odpocinek #relax #unava

Hodnocení: +14
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.