6 minut čtení

Home office jako standard: Jak si zařídit perfektní domácí kancelář?

Ať už jste zastánci práce z domova nebo ne, musíte uznat, že je to stále častější požadavek zaměstnanců. Mnoho živnostníků pracuje z domova a už i majitelé firem z velké části řídí chod společností z domova.

Je to doslova nezastavitelný boom poslední doby. Lidé se snaží využít pohodlí domova k navození té správné tvůrčí a kreativní atmosféry. To si uvědomují už i zaměstnavatelé, a tak tento benefit nabízejí u dalších a dalších pracovních pozic. A co očekávají na oplátku? V podstatě jen správné plnění práce.

Práce z domova vyžaduje přímo obrovskou disciplínu, ale pochopitelně přináší i mnohé výhody. Jak si domácí kancelář zařídit tak, aby vám s onou disciplínou co nejvíc pomohla? Jak zajistit, aby vás vedla k větší produktivitě a pomáhala vám se soustředit?

Jednotlivé nároky na zařízení se budou velmi lišit v závislosti na vaší profesi, protože jak už jsme si nastínili, dnes může pracovat z domova téměř každý. Kromě nároků na zařízení se také budou lišit vaše podmínky podle možností, které máte. Pokud bydlíte v centru Prahy v malém bytě, budou podmínky značně odlišné, než kdybyste bydleli na Šumavě ve velkém domě. Uvedené rady je tedy potřeba brát s rezervou a s rozumem si je přizpůsobit podle vašich potřeb a možností.

Vhodné místo

Hned na úvod začínáme tím, co je velmi individuální pro každého, protože každý má jiné možnosti. Ideální pracovní místo v domácích podmínkách je pochopitelně samostatná místnost, kde vás nebude rušit nic nežádoucího. Každý ale samozřejmě nemá možnost si vyhradit celou místnost jako kancelář, takže se nabízí vybrat vhodný kout nějaké místnosti a ten využít.

Určitě by ale mělo být stanoveno místo, které je pro práci vyhrazeno. Možná zvládnete svou činnost udělat z postele nebo gauče, ale až na výjimečné případy to není vhodné a je lepší mít určené místo, které je využíváno výhradně pro práci.

Správné osvětlení

Dostatečný zdroj světla velmi souvisí s předchozím bodem o umístění pracovního místa. V ideálních podmínkách budete mít pro sebe místnost, kde si můžete nábytek zařídit podle sebe. Takový případ vám umožní umístění pracovního stolu dostatečně blízko okna, abyste na maximum využili denní světlo.

Pokud se musíte spokojit s rohem ložnice nebo obýváku, stále platí, že nejlepší místo je co nejblíže u okna. Minimálně volte aspoň místo co nejdále od televize a co nejblíže ke zdroji denního světla. Každý lumen navíc se počítá.

Pokud nemůžete být blízko okna, důsledně dbejte na zajištění správného osvětlení. Kombinovat byste měli jak stropní osvětlení, tak i kvalitní stolní lampu.

Pracovní stůl a židle

Jestliže budete pracovat z domu a vaší náplní práce je sedět u počítače, pak sezením na židli a u stolu strávíte podstatnou část dne. To by měla být dostatečná motivace k pořízení kvalitní židle. Rozhodně není vhodná židle z jídelního setu. Kvalitní kancelářská židle by se měla postarat o správné držení vašeho těla. Vybavena by měla být opěrkou hlavy i rukou.

Stůl by měl být pevný, aby se neviklal, když se o něj opřete. Zda by měl být vybavený úložným prostorem, záleží na vás a vašich možnostech. Ideální stůl je dostatečně prostorný i pod pracovní deskou, aby byl dostatek místa na volný pohyb židle a nohou, takže je vhodnější vedle stolu umístit šuplíky, regál a poličky, ale samotný stůl mít spíše vzdušný. Nicméně záleží na preferencích a možnostech, které máte.

Vše na dosah ruky

Tento bod plynule naváže na předchozí, protože i stůl volte s myšlenkou na příslušenství, které budete používat. Budete tisknout? Určitě by nebylo dobré pro čerstvě vytištěné dokumenty odbíhat do vedlejší místnosti. Stejně tak i veškeré kancelářské potřeby, které potřebujete častěji než jedenkrát za měsíc, by měly být po ruce a na dosah z vaší židle přímo od stolu. Ušetříte si tím mnoho času.

Dostatečnou zásobu papírů, kancelářské sponky, fólie, USB disky, sluchátka, kabely, nabíječky… vše, co potřebujete, byste měli mít u sebe. A nezapomeňte si vyhradit místo na sklenici s vodou nebo hrnek s čajem. Správný pitný režim je při práci velmi důležitý.

Dekorace a doplňky

Každý člověk je jiný. Někdo chce pracovat z domu, aby nebyl v „kancelářském“ prostředí. Někdo jiný by naopak v pohodové domácí atmosféře pracovat nedokázal (ale přesto z nějakého důvodu, například kvůli ušetření času dojížděním, chce pracovat z domova) a potřebuje si tak kancelářské prostředí vytvořit i doma. Z toho důvodu je tento bod asi nejvíce individuální.

Obecná doporučení jsou jasná. Plakáty obnažených slečen nechte v garáži a na suvenýry z dovolené ať sedá prach v obýváku. Neznamená to, že si ale pracovní kout/místnost nemůžete zútulnit. Můžete použít rodinnou fotografii nebo květiny, které mají i další pozitivní účinky.

Tip na závěr

Četl jsem jeden tip, který mě pobavil, tak se o něj s vámi podělím. Autor doporučoval domácí kancelář zřídit ve sklepní kóji. Sice tam nebudete mít denní světlo, pokud nemáte to štěstí, že máte krajní místo, kde je okno asi tak 30 x 30 centimetrů, ale na druhou stranu klid bude zajištěn. A v letních měsících i příjemný chládek.

V každém případě výše zmíněné rady a doporučení jsou vesměs obecné principy, které si musíte přizpůsobit vlastním možnostem. Práce z domova by měla být příjemným benefitem, ne přítěží.

#podnikani #homeoffice #domacikancelar #kancelar #efektivita #vykon #prace #pracezdomu #flexibilita

Hodnocení: +19
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.