5 minut čtení

4 kroky, které byste měli v letošním roce podniknout, pokud vám do důchodu zbývá už pouze 10 let

Ocitnout se v pozdějším věku bez jakéhokoliv penzijního fondu může být stresující. Nikdy však není pozdě začít investovat do své budoucnosti.

Pokud jste ochotní se do svého zabezpečení poctivě vrhnout, můžete i třeba za 10 let odejít bezpečně do důchodu, i když momentálně nemáte žádné úspory.

Stejně jako hubnutí je příprava na důchod proces, který vyžaduje disciplínu, odhodlání a úspěch se nezrodí přes noc. Postupujte podle následujících pokynů a začněte s budováním svého důchodového fondu. Budete úspěšní, i když máte do penze pouze málo času.

Buďte realističtí

Měli byste být realističtí ohledně očekávání, co můžete ve vašem zbývajícím čase produktivního věku zvládnout. Nenechte se ale odradit, začněte a vydejte ze sebe maximum. Vypracování rozpočtu na odchod do důchodu vám poskytne představu o tom, kolik budete muset každý měsíc vydat z vlastní kapsy, abyste mohli pokrýt své důchodové výdaje.

Vaše měsíční požadavky budou také záviset na tom, jestli si nemůžete dovolit odložit odchod do důchodu o pár let. Pokud se například rozhodnete k odchodu v 70 letech, může mít 5 let navíc velmi výrazný vliv na růst vašich úspor.

Budete-li investovat pravidelně 10 000 Kč měsíčně se s hodnocením 8 % ročně po dobu 10 let, dosáhnete na částku 1,738 milionu korun. Za 15 let však dospějete k částce 3,258 milionu. To je rozdíl 1,52 milionu korun.

Úspora 10 000 Kč měsíčně může být nad vaše možnosti, ale ukazuje vám, co lze za 10 či 15 let zvládnout.

Které 4 kroky byste měli podniknout, abyste byli schopní odejít pohodlně do důchodu už za 10 let?

Den první:

Rozhodněte se, že se k vašemu důchodovému plánu zavážete, bez ohledu na to, co to znamená. Jenom vy sami jste odpovědní za svou vlastní budoucnost a možná budete muset udělat několik drastických změn, abyste během jednoho desetiletí vybudovali dostatečný důchodový fond.

Přátelé, rodina, a dokonce i váš partner se vás mohou pokoušet přemlouvat, abyste výrazné změny nepodnikali, ale nenechte se odvézt od vašeho cíle. Představte si, jaké to bude být finančně zabezpečený a zavažte se, že budete dál dělat drobné krůčky, dokud finančního zabezpečení nedosáhnete. Napište si svůj závazek na papír, dejte si ho na nějaké viditelné místo a předčítejte si ho každý den, aby byla vaše motivace dostatečně silná.

První až třetí měsíc:

Začněte s vaším aktuálním životem. Vaše první priorita je snížení nákladů, abyste měli každý měsíc peníze navíc. Využijte všech možných způsobů, které si lze jen představit, abyste utráceli méně. Jenom tak dostatečně urychlíte růst vašich důchodových úspor, které budete po uplynutí omezeného časového rámce 10 let potřebovat.

Tato fáze přinese poměrně drastické změny ve vašem životě, díky změnám ve vašem chování se však budete schopni dostat z jakýchkoli dluhů a začít vytvářet úspory. Nebude to snadné, ale stojí to za to.

Zvažte drastické kroky, jako je přestěhování do menšího bydlení, přechod na veřejnou dopravu, nakupování ve slevách či vaření doma na místo večeře ní v restauracích. Můžete ukončit předplatné na streamovací služby, případně si zrušit drahý tarif vašeho mobilního telefonu. Tento stav nemusí trvat navždy, pokud jste ale ochotní žít velmi skromně i krátkou dobu, budete překvapení pokrokem, kterého můžete dosáhnout.

Čtvrtý měsíc:

Vytvořte si sledovací systém neboli najděte způsob, jak sledovat své výdaje, dluhy, zůstatky na účtu – cokoliv co souvisí s vašimi osobními financemi. Sledovací systémy mohou být jednoduché, jako je pouhé sepisování zůstatků na účtech a převodu uspořené hotovosti na konci každého měsíce, nebo velmi složité, kdy používáte rozpočtový software ke kategorizaci výdajů a analýze dat. Mnoho lidí možná zjistí, že v jednoduchosti je síla a mnohem snazší je sledovat své výdaje prostřednictvím tužky a papíru nebo excelové tabulky.

Klíčem k úspěchu je najít způsob, jak uspořádat své finance, aby vám vyhovovaly. Když sledujete své výdaje, můžete v průběhu času objevit ustálené vzorce chování a rychle odhalit problémy. Je to také silný motivátor, neboť se budete moci ohlédnout zpět a vidět pokrok, kterého jste dosáhli. 

Pátý až dvanáctý měsíc:

Před každým nákupem přemýšlejte o tom, zda má smysl utratit zamýšlené peníze a zda by nemělo větší cenu raději je ušetřit.

Shromážděte všechny své peníze navíc, a začněte je investovat. Nemá smysl své úspory držet na bankovním spořícím účtu, neboť zde budou pouze přicházet o svou kupní sílu

Pokud ještě nemáte, vytvořte si investiční účet, aby vám vaše investice mohly přinášet zhodnocení. Začněte pravidelně každý měsíc investovat uspořenou částku a držte se svého plánu dlouhodobě.

Pravidelná investice zprůměruje vaše nákupní náklady. V době, kdy je trh vysoko, nakoupíte investičních aktiv méně, a naopak v době kdy se trh propadne nakoupíte za stejnou částku více aktiv. S pravidelnou investiční strategií tak nedosáhnete extrémně dobrých investičních výsledků, přesto se budou vaše investice zhodnocovat lépe než u většiny investorů s nižším podstupovaným rizikem.

#duchod #penze #investovani #odchododuchodu #duchodovyfond #pravidelnainvestice

Hodnocení: +59
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Pěkně napsáno. Osobně mně na českém trhu chybí poplatkově přijatelná možnost drobného investování třeba do českých akcií. Pro pocit, že mám investici "doma", pro jednoduchost, možnost nákupů frakcí ve výši nižších jednotek tisíc měsíčně. I nejlevnější Fio s poplatkem 50 Kč za nákup na BCPP se při každoměsičním nákupu prodraží...

    +2
    • já si myslím, že to je způsobeno zkrátka malou nabídkou českého akciového trhu. Jinak kvůli poplatkům jsem zatím nakoupil české akcie pouze jednou, výraznější pozice a uvidíme, kdy budou vůbec peníze na další přikoupení. Jinak souhlasím, že by se něco podobného hodilo, ale asi to je nereálné...

      +1
    • Zdravim, nemaji v XTB nahodou nakup na BCPP jeste levnejsi nez pres FIO?

      0
    • @GzaStarr Tam zas zdaňují dividendy 30%....

      0
    • Aha, diky za informaci. To je samozrejme docela zasadni pro dlouhodobeho investora na CZ trhu. Prechod k XTB zvazuji, ale danit 30% sazbou ceske dividendy jako rezident CR je nesmysl...

      0
    • @GzaStarr Přesně tak. Já jsem nic levnějšího (s ohledem na ty daně) než Fio nenašel. Ta jejich platforma je hrozná, jak z 90. let, ale nechá se s tím žít.

      0
    • @reznicekjan1 Fio loni zmodernizovalo své mobilní bankovnictví (100x lepší než to před tím, konečně je to v tomhle století ?). A na konci loňského roku jsem někde četl, že letos by snad na řadu měla přijít modernizace té obchodní platformy. Tak snad... ?

      0
    • Portu

      0
    • @GzaStarr je to tak...dle mého je na dlouhodobé nákupy CZ akcií skutečně nejlepší FIO..nakupuju je dlouhodobě, hlavně kvůli dividendám...

      0
    • @Lux Portu mám pro děti. Jinak je to skvělá služba pro lidi, co moc investování nerozumí, nebo se bojí sami investovat. Ale pokud je někdo čtenář Warengo, je už jinde :-)

      +2
    • @reznicekjan1 určitě souhlasím. :-) ..dle mého může být portu vhodné i pro lidi co mají třeba problém s disciplínou... osobně mám taky občas problém zadávat každý měsíc platební příkazy, případně platby kartou, abych si poslal peníze na účet brokera. Takže pokud někdo uvažuje o pravidelné investici, může být benefit i v tom, že dosáhne automatizace investic...

      +1
  • I důchodci mohou úspěšně investovat a vytvořit si pasivní příjem. Fixní čisté zhodnocení 17% a výnos dál reinvestuji

    0