5 minut čtení

3 nejdůležitější investiční lekce, které byste si měli odnést z roku 2020

Rok 2020 mohl být nakonec pro řadu investorů více než úspěšným, pokud se vyhnuli panickým výprodejům na jaře. A byl také velmi poučným. Mějte tyto lekce na paměti, až se vydáte na svou investiční cestu v následujícím roce.

Letos to byla opravdová jízda na horské dráze. Akciový trh každoročně zaznamenává určité vzestupy a pády, ale v roce 2020 trh přepisoval rekordy a zaznamenal extrémní volatilitu.

I když se akciový trh jako celek zotavil ze svého výrazného poklesu ze začátku #pandemie covid-19, stále jsou odvětví, která se nachází hluboko pod svými historickými maximy. Jedno je však jisté, za poslední rok se investoři naučili několik cenných lekcí. A bez ohledu na to, co nám rok 2021 přichystá, tyto lekce mohou pomoci vašim penězům plně využít svůj potenciál.

1. Pokračujte v investování, i když se trh výrazně propadne

I když vám každý investiční poradce, rádce či teoretik bude radit, abyste se vyhnuli panickým výprodejům, když se trh začne hroutit, co si budeme povídat. Je poměrně náročné udržet nervy na uzdě v období vysoké volatility. Averze ke ztrátě může být pěkným prevítem.

Obzvláště na začátku letošního roku, kdy index S&P 500 během několika týdnů odepsal více než 30 %, mohlo být lákavé prodat své investice, než trh více poklesne. Pokud byste ale přestali investovat, když poklesl trh, uniklo by vám pozoruhodné oživení, ke kterému došlo téměř okamžitě poté. Historie hovoří jasně a graf níže je také více než výmluvný.

Hodnota indexu S&P 500 v letošním roce. | Zdroj: finance.yahoo.com

Akciový trh občas zažije turbulence, a pokud nám historie něco ukázala pak to, že je trh vždy schopen se zotavit z propadu bez ohledu na to, jak špatně aktuální vývoj situace vypadá. Až tedy příště trh začne klesat, snažte se zachovat klid, pokračovat v investování a soustředit se na dlouhodobý investiční horizont.

2. Důležitost pohotovostního fondu je zásadní

Díky vládním intervencím doposud ztráta zaměstnání příliš mnoho Čechů nepostihla, ale je otázkou, jak dlouho budou různé státní příspěvky držet umělou nezaměstnanost na nízké míře, jako je tomu doposud. A právě v době, kdy přijdete o práci je více než důležité disponovat úsporami, které můžete v této chvíli využít.

Pokud ztratíte práci nebo vás zasáhnou neočekávané výdaje a nemáte žádné nouzové úspory, vaše akciové investice tuto roli plnit nemohou. Nikdy nevíte, kdy budete potřebovat s penězi disponovat a chvíle největší potřeby může nastat právě v době, kdy se hodnota vašich investic propadla. V lepším případě pak vaše investice nebudou v poklesu, ale budete nuceni zaplatit 15% daň z kapitálového zisku, protože jste nesplnili časový test vašich investic.

Je poměrně snadné na nouzový pohotovostní fond nemyslet v dobách přebytku. Pokud jste trvale zaměstnaní a můžete si dovolit v klidu zaplatit všechny své výdaje, pohotovostní fond se nejeví jako nezbytný. Ale nemůžete čekat s budováním nouzových úspor až dojde ke katastrofě, protože v té době už bude příliš pozdě.

Tento rok ukázal, že je nemožné předpovědět, kdy budete potřebovat nouzový fond, takže je moudré začít šetřit hned teď (pokud jste tak už neudělali). Snažte se vyčlenit dostatek hotovosti na pokrytí výdajů v hodnotě nejméně tří až šesti měsíců, jenom tak budete připraveni na neočekávané události.

3. Časování trhů je nemožné

Časování trhu představuje nákup a prodej investic ve správný okamžik, čímž se investor snaží minimalizovat ztrátu svých peněz. Pokud nakupujete, když jsou ceny akcií na dně a pak prodáváte, když trh vrcholí, můžete teoreticky zaznamenat pěkný zisk.

Přestože načasování trhu vypadá na papíře jako chytrý nápad, je téměř nemožné ho v reálném životě docílit. Investoři často podléhají zkreslení zpětného pohledu, kdy se zdá, že byly všechny tržní pohyby poměrně jasně vysvětlitelné, v reálném čase je to však nemožné. Pokud jste v průběhu letošního roku investovali, viděli jste, jak byl tento rok nepředvídatelný a občas bylo těžké pochopit, proč se trh chová tak, jak se chová.

Vezměte si například americký akciový trh. V červnu bylo hlášeno, že se americká ekonomika nachází v recesi, poté však zaznamenal místní akciový trh rekordní maxima. Pokud byste ale v červnu prodali své investice s předpokladem, že se trh propadne, přišli byste o ohromný růst.

Místo toho, abyste se pokusili načasovat trh, je lepší zvolit dlouhodobý investiční přístup. Zaměřte se na budování portfolia kvalitních investic, které už v historii překonaly řadu těžkých ekonomických období a držte tyto investice tak dlouho, jak můžete.

Když zůstanete orientovaní dlouhodobě, nezáleží na tom, co trh zítra, příští měsíc nebo příští rok udělá – takže si nebudete muset dělat starosti s tím, jak krátkodobá volatilita ovlivní vaše investice.

---

Tento rok byl drsný pro miliony investorů, ale také nás naučil spoustu cenných lekcí. Když budete mít na paměti tyto lekce před vstupem do následujícího roku, věřte, že budete dělat lepší investiční rozhodnutí a vaše finanční budoucnost bude růžová.

#akcie #akciovytrh #investovani #panickeprodeje #casovanitrhu #pohotovostnifond #dlouhodobeinvestovani

Hodnocení: +17
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.