7 minut čtení

7 důležitých finančních lekcí, které mohou okamžitě zlepšit stav vašeho konta

Je poměrně nešťastné, že se řada lidí stará o své osobní finance doslova strašně. Dostávají se pak do zbytečných problémů. Projděte si 7 finančních lekcí uvedených níže a ihned zjistíte, zda spravujete své finance, jak byste měli.

Někdy to ani nemusí být vaše „chyba“, protože jste pouze převzali negativní finanční návyky po svých rodičích do dospělosti. Svou vinu na nedostatečné finanční gramotnosti populace pak má bezesporu i vzdělávací systém, který na takto důležitou kategorii vzdělání nedbá.

Lidé se dostávají díky víře ve vlastní nedostatečné vědomosti často do problémů a dluhů, žijí si nad poměry a nejsou schopní vyjít v rámci svého omezeného rozpočtu. Pokud se tomu tak děje, často vše svádějí na odvrácenou stranu štěstěny. Přitom lze dlouhodobě proaktivně této situaci čelit.

Existuje však spousta způsobů, jak zlepšit svou finanční situaci a pracovat na budování dlouhodobého #bohatství. Pouze je třeba mít vůli se s nimi seznámit. Objektivní pohled na své #finance je samozřejmě dobrý začátek, stejně jako ochota se sebevzdělávat – i když může jít na začátku pouze o pár minut denně.

Rád bych se tak pokusil nastartovat proces prohlubování vaší finanční gramotnosti. Zde je sedm lekcí o financích, které se můžete naučit za pouhých 7 minut:

1. Mějte přehled, kam plynou vaše peníze

Musíte získat přehled o tom, jak utrácíte své peníze. Ať už se jedná o fixní výdaje (typu nájemného či splácení hypotéky) nebo jednorázové výdajů jako jsou dovolené a nákupy spotřebičů, bez poctivé evidence nákladů se dále neposunete.

Jinými slovy #rozpočet si můžete vytvořit v excelovské tabulce a tam si vést všechny měsíční výdaje. Pouze nezapomínejte uvádět v rozpočtu veškeré, byť sebemenší položky. Jedna káva na benzínce velký rozdíl neudělá, co když si ji však dáte každé ráno před cestou do práce?

2. Nastavte správně svou mysl

Jste si vědomí, jak o penězích přemýšlíte? Věříte, že si zasloužíte být bohatí? Příliš mnoho lidí přemýšlí o penězích neefektivně, což omezuje jejich možnost budovat bohatství.

Řada z nejbohatších lidí světa se narodila do nuzných podmínek. Neměli perfektní předpoklady pro růst svého majetku, bylo to spíše myšlení, které jim pomohlo dosáhnout úspěchu. Mimo jiného mají tito lidé také mnohem méně finančních zlozvyků než průměrný člověk. Měli byste začít uvažovat o volných penězích jako o prostředku, který hodláte investovat, ať už na burze nebo prostřednictvím #podnikání. Odkládání peněz stranou bez zhodnocení, ještě nikoho bohatším neudělalo, vezmeme-li v úvahu, že každý rok sníží hodnotu vašich úspor inflace.

#Investování je koneckonců poměrně silným důvodem k tomu, proč začít šetřit peníze. Uložte své přebytky na zabezpečené a nedotknutelné investiční účty. A nikdy na ně nesahejte, i když jste ve finanční nouzi.  To vás donutí k neustálému snižování nákladů a zvyšování příjmů. Dneska se mi běžně stává, že kromě pohotovostního fondu je můj zůstatek na běžném účtu téměř nulový, protože své přebytky okamžitě investuji.

3. Zaplaťte nejprve sami sobě

Jedním z klíčů k vytváření bohatství je porozumění konceptu, že nejprve musíte zaplatit sami sobě. Co to přesně znamená? Jednoduše byste měli pokaždé ze svého příjmu část peněz ušetřit a okamžitě nespotřebovat. Může se jednat o ekvivalent vaší hodinové mzdy nebo třeba 10 % hrubého příjmu.

Ať už bude tato cifra jakákoliv, jedná se o část z výplaty, kterou si na svém účtu uspoříte, a poté ji můžete použít k investičním účelům, nebo na začátku k vytvoření nouzové finanční rezervy. Tajemství tkví v tom, že jsou peníze, které zaplatíte sami sobě, nedotknutelné.

4. Odkládejte stranou vhodně zvolenou částku

Nyní, když už víte, že je důležité si nejprve zaplatit sami sobě, možná se ptáte, kolik by to měsíčně mělo být? Pár stovek, nebo rovnou tisíc?

Měla by to být částka, kterou můžete každý měsíc ušetřit relativně snadno, abyste si mohli i nadále užívat svůj život, aniž byste museli výrazně omezovat svůj standard.

David Bach ve své knize The Automatic Millionaire zmiňuje následující vzorec týkající se výše úspor v závislosti na vaší věkové skupině. Doporučuje ukládat:

  • 10 procent z hrubého příjmu do věku 20 let
  • 5 procent z hrubého příjmu do věku 30 let
  • 15 procent z hrubého příjmu do věku 40 let
  • 20 procent z hrubého příjmu do věku 50 let

Do 20 let bude pravděpodobně váš příjem minimální na druhé straně však ani vaše náklady nebudou výrazné, přičemž brzký start a dostatek času je to nejlepší, co můžete vašim investicím k růstu dopřát.

Následně pak roste procento až s vyšším věkem, neboť pravděpodobně do 40 let porostou výrazně vaše finanční náklady. Máte však dobrý předpoklad, že poroste i vaše mzda, jak budete získávat delší pracovní praxi.

5. Splácejte dluhy dle priority

Už jsem mluvil docela dost o spoření a investování, ale co dluhy? Určitě je vhodné zbavovat se nejdříve těch vysoce úročených a posléze postupovat k těm, které vás úrokovou mírou zatěžují méně. Dokonce ani není nutné splácet všechny dluhy přednostně, pokud vám investování srovnatelné částky nabízí vyšší #návratnost, než je úrok tohoto dluhu.

Chcete-li se dozvědět více, už jsem na toto téma zpracoval článek: Nejdříve splácet dluhy a poté investovat, nebo naopak? Jakým finančním cílům byste měli dát prioritu? Jinak v kostce platí, že byste se nejdříve měli zbavit úvěrů typu kontokorentů, kreditních karet a dalších spotřebních úvěrů. Nemá smysl šetřit a investovat peníze, pokud ještě nemáte splacené vysoce úročené dluhy.

Na tomto místě by se možná dokonce hodilo dodat, že byste nejdříve měli splatit špatné dluhy, než začnete platit sami sobě.

6. Seznamte se s tím, jaký názor na peníze má váš partner

Je až politováníhodné že více než polovina manželství končí kvůli finančním problémům s penězi. Předchozí generace považovaly otevřené hovory o penězích za tabu, ale realita je taková, že o nich spokojené páry často hovoří!

Když začne být vztah vážný, je důležité se seznámit s finančním zázemím vašeho partnera. Měli byste rovněž vědět, jak váš partner vnímá peníze, stejně jako znáte jeho finanční cíle a aspirace. Pokud chce utratit jedna polovička páru všechny své peníze za extravagantní dovolenou, ale druhá má vážné investiční cíle, není těžké si představit, že bude správa jejich osobních financí představovat poměrně výbušnou směs.

7. Mějte stranou peníze, kdyby se cokoliv pokazilo

A na závěr ještě jedno otřepané pravidlo, které by se mělo neustále opakovat. Vybudování finanční rezervy je životně důležité. Díky ní budete moci snáze zvládat všechny životní vzestupy a pády, jako je ztráta zaměstnání nebo dlouhodobá nemoc.

Kolik peněz budete potřebovat záleží na vašem životním stylu a výdajích, ale obecným pravidlem je zhruba ekvivalent vašich 3 až 6 měsíců výdajů. V absolutním vyjádření tak může výše pohotovostního fondu v průběhu času růst, jak se vám budou zvyšovat i finanční výdaje.  

#osobnifinance #financnicile #planovani #financnigramotnost #vzdelani #financevedvou #pohotovostnifond #penize #finance #dluh #pujcky #rozpocet #rust #sporeni #odkladanistranou

Hodnocení: +59
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • kdybych dostal tyhle rady uz na zakladce asi bych zil jiny zivot,ja si ovsem tyto pravidla musel najit a postupne zkouset,vycist a ano i spalit se ale radim rodicum i mladym a naivnim zajimejte se 

    +5
    • @Luboskarelverner jak říkáte, je potřeba se o osobní finance aktivně zajímat a ideálně, když se najdou i lidé, co mohou šířit osvětu :-)) 

      0
    • Kdybych v 18 nevstoupil do Amway s jejich vzdelavacim systemem, tak bych asi taky zil jiny zivot. 

      Nevydelal jsem za dva roky v jejich systemu skoro nic, ale z informaci a pristupu k zivotu, ktery jsem se diky teto komunite naucil, cerpam dodnes. 

       

      +3
    • @cenekCikov je super, že jste si z této zkušenosti odnesl to pozitivní. :-)) ...každopádně, bez Amwaye byste si ty principy možná osvojil samovzděláním také, a navíc byste tam neztratil ty dva roky... ale člověk když je mladší, občas to je těžký. Já mám zas zkušenost z finančním poradenstvím..taky asi dva roky a taky se na to snažím koukat pozitivně...

      0
    • @PatrikKudlacek 

      Presne tak. Myslim, ze vzhledem k tehdejsimu veku bych samovzdelanim ztratil vic nez dva roky, takze to beru jako znacne pozitivni zkusenost. Dnes se samozrejme vzdelavam primarne sam, ale ten zaklad jsem ziskal diky jejich systemu a jsem za to rad. 

      Prosel jsem i jine mlm systemy a o vetsine z nich uz tak pozitivne mluvit nemuzu ? dnes uz me tento typ obchodu rovnou odrazuje, ale zkusenost to byla cenna. 

      Financni poradenstvi je velmi siroka paleta firem a take se mezi nimi objevuji ferove s dobrymi lidmi, kteri jedou proklienstky pristup. 

      0
  • ?

    +1
  • Skvělé tipy diky

    +1