4 minuty čtení

Leadership: Do týmů etiků byl přiřazen logik. Chyba nebo výhra?

Zabývám se typologií zvanou socionika a pohybuji se v prostředí obchodním a firemním. Nejeden pátek. To, co občas vídávám při vedení obchodních týmů, mi hlava nebere.

Pojďme na konkrétní příklad:

 

Úvod - etika vs. logika

Už C. G. Jung rozdělil lidi na základě rozhodování na etické a logické. Etický člověk se primárně rozhoduje na základě emocí a vztahu. Ve svém volném čase často řeší lidské příběhy, vztahy a pocity. Logik se primárně rozhoduje na základě faktu, čísel, smyslu či pravdy. Svůj čas tráví většinou studiem, prací či koníčky. Může jej trávit i zábavou, ale typické tlachání u něj většinou nenajdete.

 

Obchodní tým plný etiků

A obzvlášť plný žen. Tým plný etických dam, jež měly mezi sebou velmi dobré vztahy a jejich porada někdy spíše připomínala kafíčko s tématickým okruhem: děti, vnoučata, víkend či manžel. Atmosféra týmu byla více než přátelská, stihlo se probrat opravdu mnoho. Mnoho i z jejich soukromí.

A jednoho krásného dne byl do toho týmu přidán introvertně-logický muž v socionickém typu Balzac. Říkejme mu třeba Franta. Franta na začátku spolupráce laskavé a přátelské prostředí vítal a dobré vztahy také. Dokonce byl krátkodobě namotivován k tomu, aby si vytvořil svůj obchodní tým, z čehož by v budoucnosti mohl mít nemalé peníze.

Ještě nutno dodat, že Franta si svou odborností a pracovním nasazením uměl a stále umí vydělat peníze nad úroveň 100 tis. měsíčně.

 

Po cca 4 měsících

Franta má svůj tým několika žen a jednoho muže. S náborem nových obchodníků mu pomáhá jeho vedoucí, žena, etický typ. Do jeho týmu tím pádem vstoupily další etické typy.

Franta se snaží skloubit svou obchodní expertízu s vedením svého obchodního týmu. Pokud více času dává do týmu, nějaké výsledky jsou, nicméně na jeho standard to nestačí. Z vedení lidí a hlavně řešení vztahů uvnitř týmu je unavený. Zároveň mu klesá příjem z jeho vlastních obchodů a vzhledem k jeho měsíčním závazkům to není moc příjemné.

 

Po cca roce

Franta, socionický typ Balzac (introvertní logik), předává svůj obchodí tým své nadřízené. Již nechce vést lidi (obzvlášť ty etické, protože nechce řešit jejich emoce a vztahy) a stahuje se ke své individuální obchodní činnosti, kde si dokáže za rozumný podíl času vydělat nad 100 000 Kč měsíčně. Po práci má čas pro sebe a necítí se vyčerpaný.

 

Po cca dvou letech

Franta pracuje pro danou firmu již pouze externě a porad se neúčastní. Kanceláře také opustil. Jako introvertního logika ho povídání o dětech či volnočasových aktivitách kolegyň stejně nezajímá a hodnotí to jako ztrátu svého životního času.

 

Příčina a důsledek

Socionický typ Balzac je pečlivý typ, který vidí chyby či skryté detaily. Má rád svůj klid, pracuje efektivně a jeho slabinou jsou emoce. Nezvládá přílišné emoce a sám je také nedává najevo. Vedení lidí, obzvlášť etických žen, je pro tento typ téměř sebevraždou.

Typ Balzac, pokud může, zůstává v pozadí či v ústraní. Není to typ, jenž by vymetal všechny teambuildingy či vánoční večírky.

 

Chybou v tomto případě bylo:

1) do týmu etiků dávat logika (obzvlášť když je jediný)

2) typ Balzac motivovat ke tvorbě obchodního týmu (pokud by měl vést lidi, tak v jeho případě stejné či podobné typy - ideálně introvertní logiky, experty, další individualisty)

 

Jak vést tento typ

Typ Balzac se v obchodě hodí na péči o obchodní kmen. Potřebuje svůj čas a svůj klid. Není to typ lovce ale farmáře. Neříkám, že akvizici nezvládne, nicméně v jeho přirozenosti je eliminovat kontakt s lidmi. Pomůže mu, když si klienta předpřipraví pomocí emailů či sociálních sítí.

Co se týče pracovní skupiny, ideální je, když ho vede logický šéf. Proberou potřebná fakta, odsouhlasí si naplánované výsledky a to je vše. Preferuje logickou skupinu kolegů, ve které není zatěžován emocemi, neřeší se tolik vztahy a probírají se jen fakta potřebná k práci.

 

Závěrem

Vedení lidí a tvorba týmu je nelehká disciplína. Pomocí určitých nástrojů můžeme eliminovat výše uvedené chyby a být výbornými leadery. Třeba pomocí socioniky.

#podnikani #leadership #zamestnanci #tym #socionika #psychologie

Hodnocení: +17
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.