4 minuty čtení

Tradiční pohovor je mrtvý. Podívejte se, jak zaměstnance nabírají moderní společnosti

Už Einstein řekl, že "Definice šílenství je dělat stejnou věc znovu a znovu a očekávat jiné výsledky." Přesto tu pohovory byly před 30 lety a téměř ve stejné podobě tu jsou i dnes. Velké společnosti konečně přicházejí s revolucí.

Téměř na každém pohovoru zazní otázka „Proč bychom měli zaměstnat právě vás?“ Nebo „Jaké jsou vaše silné a slabé stránky?“ Pokud více uchazečů splňuje základní požadavky na znalosti, často je rozhodujícím faktorem právě odpověď na otázky uvedené výše a další, které jsou jim podobné.

Z pozice uchazeče o práci pro vás bude následující text zajímavý, protože se můžete připravit na to, co vás jednou může čekat. Pro lidi z druhé strany stolu může být zase zajímavé inspirovat se tím, co používají moderní společnosti jinde ve světě k tomu, aby se vyhnuli najímání špatných lidí.

Zahoďte životopis, vyloučíte potenciální blbce

Tuhle metodu prosazuje Chieh Huang, CEO a spoluzakladatel společnosti Boxed. Pro odfiltrování absolutně nevhodných lidí používá jeden jednoduchý pokyn.

„Řekněte mi váš příběh, ale nesmíte použít nic z toho, co je ve vašem životopisu.“

Tím docílí toho, že poslouchá, jaký je uchazeč doopravdy. Huang říká, že během 10 až 15 minut pozná, zda se daný člověk hodí pro firemní kulturu nebo ne.

Vyloučením informací ze životopisu sice můžete přijít o velmi schopného člověka, ale pokud se nedokáže nastalé situaci přizpůsobit, pravděpodobně by nedokázal vhodně řešit nečekané situace ve firmě. Pokud potřebujete obsadit místo ve fabrice u pásu, tak je to jedno, ale na pozici manažera by taková situace měla být i pro uchazeče příjemným zpestřením rozhovoru.

Behaviorálním pohovorem suďte charakter, nikoli dovednosti

Behaviorální rozhovory jsou dobrou metodou k ověření schopností a silných i slabých stránek kandidátů. Umožní na základě faktů, nikoli teorie, posoudit, zda je uchazeč vhodným kandidátem. Dovedou vyloučit lidi, kteří jsou zvyklí manipulovat s druhými nebo odpovídají na základě předem připraveného příběhu.

Když chcete zjistit například integritu a mravní či etické standardy potenciálních zaměstnanců, můžete použít následující.

  • Co podle vás v mravním/etickém ohledu ohrožuje pracoviště?
  • Řekněte mi příklad etického/mravního problému, který by mohl nastat.
  • Kdy jste naposledy porušil pravidla? Co to bylo za situaci a jak jste se zachoval?

Posuďte kandidáty s virtuální realitou

Virtuální realitu během svých pohovorů využívá Lloyds Banking Group. Ponoří uchazeče do scénářů, které v bance mohou reálně nastat. Vedoucí vývoje, Lisa Dell'Avvocato, říká: "Čím více umožníme uchazečům odhalit jejich přirozeně silné stránky a chování, tím lépe můžeme zajistit složení týmů a přiřazení rolí, aby se týmům dařilo.“

Kromě toho tato metoda pomáhá přilákat mladé uchazeče o zaměstnání. Jeden z nynějších zaměstnanců, který prošel procesem s virtuální realitou, říká, že to byl jeden z faktorů, proč se rozhodl pro tuto práci, i když měl více možností. Virtuální realita ho "donutila" upřednostnit Lloyds Banking Group.

Využijte pracovní konkurz

Oceňovaný psycholog a autor knihy "The Best Place to Work", Ron Friedman, říká, že během pohovoru lže asi 81 procent lidí. To je pro mě jako pro pravdomluvného a poctivého člověka poměrně šokující informace. Že to bude vysoké procento, jsem čekal, ale ne, že bude vysoké až tak moc.

Uspořádejte konkurz a vystavte v něm uchazeče situacím napodobující reálné pracovní prostředí, kde budou pod velkým tlakem. Získáte realističtější náhled na jejich možný výkon a oni si mohou udělat představu o tom, co je může potkat.

Takový konkurz pomůže odstranit předpojatost nebo předsudky, často získané při obyčejných pohovorech.

Menlo Innovations je společnost zaměřující se na vývoj softwaru. Uchazečům o zaměstnání zaplatí (pokud uchazeči absolvují další už placené fáze konkurzu) čas strávený na konkurzu, který trvá dva až tři týdny.

CEO, Richard Sheridan uvádí, že nejde o to, co máte v životopise. Říká, že jejich systém je nejlepší pro zjištění, zda se uchazeč hodí do firemní kultury.

Výzkumná data Friedmana (výše uvedený psycholog) také ukazují, že konkurzy daleko lépe než obyčejné rozhovory dovedou vytvořit lepší přístup při najímání lidí a zajistí odhalení těch skutečně vhodných uchazečů.

#pohovor #hr #prace #zamestnani #virtualni #rozsirena #realita #uspech #moderni #technologie

Hodnocení: +16
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Čekají mě teď nějaké pohovory, tak si to zkusím. Zejména to, když se má člověk popsat bez toho, aniž by využil informace ze životopisu. Předchozí kariéra opravdu není zárukou úspěchu.
    +2
    • Paráda. Budu rád za zpětnou vazbu, jak to zafungovalo v českém prostředí. A budu držet palce, aby uchazeči nevzali nohy na ramena :-)
      0
    • Také by mě zajímala reakce uchazeče na takovou výzvu :sweat_smile:
      0