5 minut čtení

Warren Buffett říká, že uspět může každý, kdo se bude řídit „Buffettovým vzorcem“. Kolik dnů zvládnete?

Pro každého může úspěch znamenat něco jiného, ale když přijmete princip, který doporučuje Warren Buffett a věnujete mu pravidelnou dávku vašeho času, výsledky na sebe nenechají dlouho čekat a budou mluvit za vše.

Jestliže znáte život Warrena Buffeta do nejmenších detailů, můžete rovnou pokračovat k dalšímu nadpisu, ale myslím, že je prospěšné si čas od času připomenout, co všechno dokázal. Proč? Často čteme jeho různé rady a doporučení, ale časem už je člověk nevnímá tak silně, jako když si před přečtením nějakého doporučení uvědomí, co všechno daný člověk dokázal.

Vezmeme to ale ve zkratce, protože jeho život a úspěchy by vydaly na celou knihu. Aktuálně je to třetí nejbohatší člověk na zemi. V minulosti byl ale i na prvním místě. Jeho majetek je odhadován na 82,5 miliard dolarů. Převážnou část z této sumy získal z investic prostřednictvím holdingové společnosti Berkshire Hathaway. V té působí jako CEO a největší akcionář. I přes své obrovské jmění je znám svým střídmým způsobem života.

Buffettův vzorec

Buffett toho v životě dosáhl opravdu hodně. I přes to si ale myslí, že toho může dosáhnout i kdokoli jiný, když se bude řídit jednoduchým pravidlem, které nazval Buffettův vzorec.

„Klíčem k úspěchu je jít spát každý den o něco chytřejší.“

Tak co? Čekali jste něco komplikovaného? Po pravdě - nemůže to být jednodušší. Přijměte tento jednoduchý princip, věnujte mu dostatek času a výsledky se brzy dostaví.

Uvedení do praxe

S příchodem a následným rozmachem počítačů a internetu, má doma každý online zdroj informací, díky kterým může každý den chodit spát o něco chytřejší. Nejlepší na tom je, že to vše může být i zdarma. Internet máte, mobilní telefon nebo počítač také, takže žádné další výmluvy, protože další výdaje už nejsou nutné. Jen vaše ochota a váš čas.

Jako zdroje informací můžeme jmenovat Codecademy nebo Khan Academy. Z českých to může být Warengo nebo Seduo. Dokonce i na YouTube je mnoho praktických materiálů o téměř čemkoli, co by vás mohlo zajímat.

Vrátit se ale můžeme i k léty osvědčenému způsobu čerpání informací, kterého se do značné míry drží i sám Buffett. Jistě už víte, co mám na mysli. Ano, jde o knihy a jejich čtení. Buffett je vášnivý čtenář a většinu svého času tráví právě čtením. Každému, kdo doufá, že dosáhne podobného úspěchu, doporučuje číst 500 stránek denně.

Zda máte nebo nemáte tolik prostoru na čtení, není tak podstatné. Důležité je poselství, které z Buffettova vzorce vyplývá. Jde o každodenní pokrok, který by měl být co největší. Ale především by měl být pravidelný.

Progres je mocná síla

Krátkodobé zlepšování je téměř nepostřehnutelné a to ve všech oborech. Jestliže dnes s vydáním všech sil uběhnete kilometr za pět minut, nemůžete ho chtít zítra zaběhnout za čtyři minuty. Postupně se ale dostanete na 4:55, pak třeba na 4:50 a tak dále, až se dostanete na ty čtyři minuty.

Důležité je, že když se za půl roku ohlédnete, tak uvidíte ohromující výsledek, který jste možná ani nečekali. A v Buffettově vzorci je to úplně to samé. Denní pokrok bude neznatelný, ale když se ohlédnete za rok, dva nebo deset, tak uvidíte obrovský rozdíl.

Když se ještě na chvíli vrátím k příkladu s běháním, tak když budete chtít uběhnout kilometr za zmiňované čtyři minuty, nebudete půl roku trénovat běh jednoho kilometru. Do tréninku zařadíte i jiné cvičení. Krátké sprinty, střední vzdálenost i delší vytrvalost. Díky takto komplexnímu tréninku dosáhnete svého výsledku nejrychleji. V tom je opět vidět příměr k Buffettově vzorci. Když se zaměříte na jeden kanál přijímání znalostí, bude to fungovat, ale nejlepší bude, když zapojíte více způsobů.

Nenechte se zastrašit vznešeným cílem 500 stránek denně. I pouhá jedna stránka denně je lepší než nic. A pokud se vám denně podaří přečíst 15 stránek, za rok budete mít téměř 5500 stránek. A to už je velká spousta vědomostí. Když k tomu přidáte další způsoby čerpání znalostí, za rok uděláte obrovský krok dopředu.

Buffettův vzorec bude aplikovat málokdo, protože je tak moc jednoduchý. Ale to je na něm zároveň to nejlepší. Aplikovat do svého života ho může úplně kdokoli. Ať už jste absolvent vysokých škol a prestižních univerzit nebo student střední školy, můžete každý den chodit spát o něco chytřejší.

-----------------------------

Co číst?

Inspirovat se můžete články:

#buffett #vzorec #osobnirozvoj #knihy #cteni #litaratura #uspech

Hodnocení: +27
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.