5 minut čtení

Knihy udělaly z Jeffa Bezose lídra a miliardáře. Tyhle doporučuje

O tom, že to byly knihy, co z Jeffa Bezose udělalo miliardáře, není pochyb. Zásluhu na tom měl jak prodej knih, tak jejich četba. Co ze své knihovny Bezos doporučuje?

Klíčová úloha, tak by se dala vystihnout role knih v životě a úspěchu jednoho z nejbohatších lidí na světě, Jeffa Bezose.

Když nahlédnete do Bezosovy biografie, která se jmenuje „Globální samoobsluha – Jeff Bezos a věk Amazonu“, zjistíte, jak knihy, resp. jejich čtení formovaly Bezosův styl řízení a způsob myšlení. Brad Stone, autor zmíněné biografie, v ní rovněž popisuje, jak vášeň ke čtení hrála roli v utváření manažerských dovedností zakladatele Amazonu. Teď už ale přímo ke knihám, které sám Jeff Bezos doporučuje:

1) The Remains of the Day

Autor: Kazuo Ishiguro

Nejoblíbenější román Jeffa Bezose. Zachycuje příběh sluhy, který ve válce teskní po své práci ve Velké Británii. Kniha vyšla i v českém vydání s několika různými přebaly pod názvem Soumrak dne a i přes starší datum vydání (1989) stále patří k oblíbeným četbám.

 

2) Built to Last

Autoři: Jim Collins, Jerry Porras

Kniha o managementu známá po celém světě. Obsahuje stovky konkrétních příkladů a ověřených byznysových konceptů, které mohou v praxi využít nejen manažeři, ale i podnikatelé bez ohledu na velikost své živnosti. Jak napovídá i samotný název knihy, všechny rady směřují k tomu, aby čtenáři pomohly vybudovat společnost, která má šanci uspět a prosperovat napříč 21. stoletím i dále do budoucnosti.

 

3) Creation Life and How to Make It

Autor: Steve Grand

Kniha, jež údajně měla velký vliv na vznik webových služeb Amazonu včetně AWS (Amazon Web Services), která značně zpopularizovala pojem „cloud“.

 

4) Good to Great

Autor: Jim Collins

Vyšla i pod českým názvem „Jak z dobré firmy udělat skvělou“. Před publikováním knihy pozval Collins představenstvo Amazonu na konzultaci. Na svých 320 stránkách pojednává o zjištění, které firma musí nutně udělat, totiž to, že je potřeba zjistit, v čem se skrývá její síla a v čem jsou klíčoví pracovníci nejlepší, a tím směrem vynakládat další úsilí.

 

5) The Innovator's Dilemma

Autor: Clayton M. Christensen

Další kniha, která se výrazně promítla do fungování Amazonu. Měla vliv na vývoj již zmíněného AWS a také Kindlu. Poukazuje na to, že vyhýbat se v danou dobu přelomovým nebo neobvyklým technologiím může později firmu přijít velmi draho.

 

6) Sam Walton Made in America

Autor: Sam Walton

Autobiografii zakladatele Wallmartu Sama Waltona si aktuálně můžete přečíst pouze v anglickém originále. Jeho životní příběh doslova čiší odhodláním vyzkoušet „všechno“ a poučit se z každé chyby. Vysvětluje a popisuje základy maloobchodu, principy slev a mimo jiné vyzdvihuje nutnost šetrnosti a důrazu na akci.

 

7) Lean Thinking: Banish Waste and Create Wealth in Your Corporation

Autoři: James Womack, Daniel T. Jones

Dva mezinárodně uznávaní analytici popisují byznysový systém pro 21. století, který by měl nahradit systém hromadné výroby, jež je ukázán na příkladu Fordu. Naopak model používaný v Toyotě ukazuje kombinaci provozní dokonalosti a strategie založené na hodnotách.

 

8) Memos from the Chairman

Autor: Alan C. Greenberg

Autor zde zdůrazňuje základní podstatu bankovního sektoru a hodnoty, kterých by se měl každý bankéř držet. Jedná se vlastně o sbírku poznámek šéfa zaniklé banky Bear Stearns. Například: Dělejte rozhodnutí na základě rozumu. Vyhněte se mentalitě stáda. Podnikejte s nejvyšší morálkou. Zůstaňte skromní, skromní, skromní.

 

9) The Mythical Man-month

Autor: Frederick P. Brooks

Na studii o dokončování komplexních softwarových projektů autor detailně ukazuje zjištění, že pro rozhodování a vývoj čehokoli je mnohem efektivnější menší skupina pracovníků než obří tým.

 

10) The Goal

Autor: Eliyahu M. Goldratt

Česky vyšlo pod strohým a obecným názvem „Cíl“, ale spolu se jménem autora jde kniha najít snadno. Společnosti jsou v ní románovou formou naváděny k hledání největších procesních překážek a jejich využití pro další růst.

 

11) Data-Driven Marketing: The 15 Metrics Everyone in Marketing Should Know

Autor: Mark Jeffery

Kniha popisuje teorii (já bych to nazval ideálním světem), ve které jde všechno podložit fakty, anebo nějakým způsobem změřit. A to jak účinnost marketingu, tak i spokojenost zákazníka. V Amazonu zaměstnanci prý všechna svá tvrzení, která chtějí předložit, musí mít podložená fakty - tak jak to popisuje tato kniha.

 

12) The Black Swan

Autor: Nassim Nicholas Taleb

Autor zde předkládá zajímavé tvrzení, že lidé se příliš upínají k nalezení konkrétního schéma a systému v chaosu a tím zůstávají slepí k nepředpokládaným událostem, které pak mají obrovské následky. V češtině vyšlo s názvem Černá labuť.

 

Kolik už jich máte přečteno a kolik jich chcete stihnout do konce roku? Já osobně bych rád jednu do konce roku stihl.

#bezos #knihy #cteni #uspech #amazon

Hodnocení: +12
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.