5 minut čtení

Které knihy stojí za přečtení podle Buffetta, Bransona, Muska nebo Gatese?

Každý z nás je jiný, odlišný, a přesto najdeme skupiny lidí, kteří mají něco společného. Jeden z rysů, kterým jsou typičtí úspěšní lidé, je jejich záliba v četbě knih. Není náhoda, že všichni velikáni jmenovaní v nadpisu mají své oblíbené knihy.

Asi na každém nočním stolku úspěšných lidí najdete knihu. Některou přečtou jednou, k jiným se vracejí. Pro nás je velkou výhodou, že mnoho těchto lidí se o čtenářské tipy dělí a my si tak můžeme přečíst stejnou knihu jako Buffet nebo jiní.

Předpokládám, že nikdo z nás už nestihne dohnat Elona Muska, který v devíti letech přečetl celou encyklopedii Encyclopedia Britannica, ale můžeme se inspirovat tím, co on a jiní doporučují k přečtení.

Ještě než se pustíme do konkrétních doporučení, jedna krátká statistika. Podle průzkumu čte:

  • Pro zábavu jen 11 % bohatých a 9 % chudých
  • Dvě a více knih o vzdělávání, motivaci nebo kariéře za měsíc celých 85 % bohatých a jen 15 % chudých
  • Zprávy, noviny nebo zajímavé blogy 94 % bohatých a 11 % chudých

Je z toho vidět propastný rozdíl. Bohatí čtou více dokonce i jen pro zábavu. Když ale vezmeme v potaz benefity, které čtení přináší, měl by se četbě věnovat úplně každý. Čtení knih je mentální stimulace (může zpomalit nebo i předejít Alzheimerově chorobě), snižuje stres, rozšiřuje nám znalosti i slovní zásobu, rozvíjí naši paměť a analytické myšlení, pomáhá se lépe soustředit a podvědomě nás učí, jak správně a lépe psát.

Richard Branson

Silná dyslexie mu ztěžovala možnost získat kvalitní vzdělání. Brzy začal podnikat a podle jeho vlastních slov mu pomohla neutuchající schopnost myslet jako dítě. A proto se jeho životním průvodcem stala kniha Petr Pan, kterou napsal James M. Barrie. Popisuje fiktivní postavu chlapce, který nechtěl dospět, aby mohl zažívat další fantastická dobrodružství.

 

Warren Buffett

Knihu, kterou napsal Benjamin Graham a jmenuje se Inteligentní investor, prý Buffett přečetl několikrát a pomohla mu v jeho investiční strategii. Jsou v ní popsány nadčasové přístupy Grahamovy filozofie. Informace jsou podány vhodnou formou tak, aby je pochopil i laik a zároveň jsou doplněny o komentáře Jasona Zweiga, uznávaného finančního analytika časopisu Money. Ve svých komentářích aplikuje Grahamovy rady a postupy na aktuální tržní podmínky. Popis jednoho z českých knihkupectví shrnuje obsah touto větou: „Překypuje moudrostí a je určena pro opravdové investory, nikoliv pro spekulanty!“

 

Elon Musk

Už jste pravděpodobně četli o osmi knihách, kterým Musk přisuzuje svůj úspěch, proto zde jen doplním jednu zajímavost. Že je Musk miliardář, vynálezce a uznávaný podnikatel ještě neznamená, že nečte i jiné knihy než ty, které se zabývají byznysem. Například ke knize Pán Prstenů od J. R. R. Tolkiena se vyjádřil: „Malí hobiti se vydali zachránit svět, ačkoli to po nich nikdo nechtěl, ale oni prostě cítili, že to musejí udělat“.

 

Bill Gates

Bill Gates je známý tím, že na svém blogu pravidelně zveřejňuje seznam knih, které doporučuje. Vzhledem k tomu, že jde pravidelně o několik titulů, je těžké stanovit, která by měla být tou, jež ho ovlivnila nejvíce. Raději se o to nebudu snažit, ale za vyzdvihnutí stojí například kniha od harvardského psychologa Stevena Pinkera s názvem Enlightenment Now. Gates knihu chválí slovy: „nikdy jsem se nesetkal s tak jasným vysvětlením pokroku“. Autor pomocí sofistikovaných výzkumů ukazuje, že žijeme skutečně v době pokroku a zažíváme velké blaho. Svá tvrzení podkládá tvrdými daty, což knize přidává na váze.

 

Mezi další knihy, které doporučují úspěšní podnikatelé, můžeme zařadit:

Jak myslí bohatí - Steve Siebold

Kniha není o penězích, ale spíš o způsobu myšlení úspěšných a bohatých. Rozhovory s 26 lidmi, kteří se řadí mezi nejbohatší na světě, dokážou rozšířit obzory zejména lidem, kteří se o tuto tématiku začínají zajímat. Pro pravidelné čtenáře byznysových knih tato publikace pravděpodobně nepřinese nic nového.

 

Náhodná procházka po Wall Street - Malkiel G. Burton

Opět spíše vhodné pro čtenáře, kteří si chtějí udělat přehled v základní terminologii investičních strategií, v informacích o pojištění, vlastnictví nemovitostí a podobně. Kniha také vysvětluje, jak vyhodnocovat potenciální návratnost akcií a dluhopisů.

 

Jak získávat přátele a působit na lidi - Dalea Carnegie

Stále aktuální a platné zásady osobního rozvoje, které se vyplatí i dnes. Ačkoli byla kniha vydaná již před desítkami let, ukazuje, jak být i dnes lepším společníkem a vůdčí osobností. Také vás naučí, jak kritizovat druhé takovým způsobem, aby neutrpěla oblíbenost v kolektivu.

 

Tak co, kterou z knih plánujete přečíst ještě do konce roku?

#osobnirozvoj #knihy #cteni #inspirace

Hodnocení: +17
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.