7 minut čtení

Zakladatel neprůstřelné kávy, který se chce dožít 180 let, radí 2 zvyky, které vám mohou pomoci žít déle

Pokud jste po přečtení nadpisu trochu zmatení, vůbec se vám nedivím, ale postupně si vše vysvětlíme. Co je neprůstřelná káva, kdo je její zakladatel, jak se chce dožít 180 let i ty 2 zvyky, které doporučuje všem lidem.

Co je neprůstřelná káva?

Hned na úvod musím podotknout, že označení „neprůstřelná káva“ působí opravdu zvláštně, ale autor svůj výmysl skutečně pojmenoval „Bulletproof Coffee“, což znamená "neprůstřelná káva".

V každém případě má jít o nápoj, který stimuluje mozek a dodává energii. Díky němu máte být lepšími pracovníky, rodiči i milenci; zkrátka lepší osobou. Nápoj je složený z kávy bez mykotoxinů a doplněn o lžičku másla a několik kapek čistého oleje bez triglyceridů.

Zakladatel říká, že když tento nápoj vypijete ráno, nebudete dlouhou dobu potřebovat jíst. Mozek prý dostane dostatek energie, která nepochází z cukru, takže zaženete velký hlad a navíc se budete cítit svěže. Také má pomáhat hubnout, protože mezi hlavními jídly nemáte chuť mlsat, ale metabolismus dále normálně funguje.

Ve Spojených státech jde o populární dietu, která si našla své místo i u řady celebrit (otázkou zůstává, kolik z nich je zaplacených). Experti na výživu jsou ale značně skeptičtí. Poukazují na nesprávné vyloučení mnoha potravin a možný placebo efekt v případě údajné stimulace mozku. V Británii byla tato dieta dokonce zařazena na seznam diet, kterým je třeba se vyhnout.

Dave Asprey se inspiroval v Tibetu

Autor diety byl v roce 2004 na cestě po Tibetu. Velká nadmořská výška způsobila zvýšenou únavu a pocit vyčerpání. Pak prý Dave Asprey ochutnal místní čaj s máslem vyrobeným z mléka jaka. Účinek na něj udělal velký dojem, a tak se rozhodl, že ho přizpůsobí americkým zvyklostem.

Asprey je bývalý technologický manažer ze Silicon Valley, ale nemá vědecké ani zdravotnické vzdělání. Tvrdí, že investoval přes 1 milion dolarů a dvě desetiletí svého života do biohackingu s doplňky stravy a neurologickými zařízeními.

Založil společnost Bulletproof 360, která se zaměřuje na potravinové doplňky stravy.

Chce se dožít 180 let

Dosud nepřekonaný a uznaný rekord v dlouhověkosti drží Francouzka Jeanne Louise Calmentová. Dožila se úctyhodných 122 let. Dave Asprey ale není žádný troškař a míří se svým životem na metu 180 let.

Má velmi dlouhý seznam denních rituálů. Každý den užívá obrovské množství doplňků stravy a používá nevšední metody jako transkraniální stimulace stejnosměrným proudem. Věří, že to všechno dohromady mu pomůže lépe pracovat a především déle žít.

Někteří zdravotníci jeho metody zpochybňují a další dokonce tvrdí, že mohou být nezdravé. Asprey na to říká, že prošel tisíce studií i nepřeberné množství lékařské literatury a mluvil s mnoha vědci, aby si podložil a ověřil svá tvrzení. Dodává ale, že dvě jeho základní doporučení, které může dělat kdokoli, jsou nejdůležitější pro prodloužení života a nejsou k nim potřeba vůbec žádné doplňky stravy ani speciální zařízení.

1) Hlubší REM spánek

Všeobecně doporučeno je sedm až devět hodin spánku. Asprey spí 6 hodin a 10 minut. Říká, že nejde o to, jak dlouho spí, ale jak kvalitně spí, respektive, jak dlouho je v REM spánku.

Věří, že ztráta REM spánku vede ke stárnutí. Žádný výzkum toto spojení nedokázal podložit, ale pravdou je, že při stárnutí trávíte v REM spánku méně času. Nedostatek REM spánku některé výzkumy spojily se zvýšeným rizikem určitých zdravotních problémů. Například úzkost, deprese a vyšší možnost vzniku demence. Naopak dostatek REM spánku je spojen se zlepšenou energií, pamětí i výkonem.

Pro zlepšení REM spánku Asprey vytváří na noc absolutně temné prostředí. Používá zatemňovací závěsy a odpojuje nebo přikrývá všechna zařízení, která by mohla vydávat světlo. V roce 2017 proběhla studie, která podložila, že spánek v naprosté tmě může zlepšit kvalitu spánku. Specificky REM spánek ale měřen nebyl.

Kromě toho Asprey dává svůj telefon na noc do režimu letadlo, aby omezil uvolňování elektromagnetického záření. To totiž podle něj může narušovat spánek. Co se týče vědeckého podložení takového názoru, můžeme najít rozporuplné informace. Malá studie z roku 2008 naznačila, že by mobilní telefony kvalitu spánku zhoršit mohly, ale jiná studie z roku 2012 žádnou spojitost nenašla.

Zatím byly jmenovány běžné věci. To samozřejmě ale není vše. Asprey používá další zařízení od různých společností, do kterých sám investuje.

Například několik hodin před tím, než jde spát, používá brýle s filtrem modrého světla. Tím se snaží blokovat vlnové délky modrého světla, například z LED žárovek a elektroniky. Spánek narušuje veškeré světlo, ale modré světlo ho narušuje nejvíce.

Někteří lékaři říkají, že brýle s filtrem modrého světla jsou jen švindl na lidi. Podle Americké studie ale platí, že lidé využívající před spaním zařízení vydávající modré světlo mají tendenci mít méně REM spánku.

Kromě brýlí používá Asprey i Oura Ring a aplikace na měření spánku. V jedné z těchto aplikací je i investorem a říká, že smartphone dokáže podle snímání vašeho dechu poznat, zda jste v REM spánku. Aplikace pak vydává takové zvuky, které mají pomoci navodit a zlepšit hluboký spánek.

Někteří odborníci zpochybňují schopnost těchto aplikací, ale Asprey ve své knize "Super Human" říká, že jakmile aplikace zachytí například zvuky z města, začne vydávat tóny, které jakoby tyto rušivé zvuky blokují.

2) Přerušovaný půst

Ohledně přerušovaného půstu jsem psal nedávno v souvislosti s doporučením neurochirurga Rahula Jandiala. Nyní zde máme dalšího zastánce této metody. Pro připomenutí, co přerušovaný půst je - v klasické verzi jíte během 8 hodin. Zbylých 16 hodin jen pijete vodu.

Některé výzkumy ukazují, že přerušovaný půst může posílit fungování mozku. Také může přispívat k úbytku tuku, což je prospěšné pro srdce a další orgány. Asprey ale opět jde ještě dále a tvrdí, že přerušovaný půst může prodloužit život, protože má "všechny druhy zdravotních výhod". Některé pozitivní aspekty byly skutečně prokázány, ale z velké části byly studovány především u hlodavců, nikoliv u lidí.

Podle Aspreye přerušovaný půst dokáže stimulovat autofagii, což je velmi zjednodušeně řečeno odstraňování starých a poškozených buněk a jejich nahrazování novějšími, zdravými buňkami. Tento proces pomáhá předcházet rakovině, demenci a dalším nemocem. Výzkumy byly ale doposud opět vedeny v převážné většině jen na zvířatech.

--------------------

Ať už považujete Aspreye za šílence a blázna, nebo ne, jeho doporučení ohledně kvalitního REM spánku a přerušovaného půstu jsou obecně uznávané postupy, takže se jich bát nemusíte. S tím ostatním opatrně.

#kava #kafe #dieta #osobnirozvoj #Asprey #Bulletproof #spanek #snidane #biohack #biohacking

Hodnocení: +21
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Hele proč ne, přesně tyhle typy bláznů jsou potřeba, abychom se někam posouvali. Akorát jestli ho srazí auto na přechodu, tak je celá "studie" ztracená :))
    +2
  • No možná v tom vidím trochu až posedlost, ale nechci být zbytečně kritický, třeba nám pan Asprey opravdu ukáže, že se díky tomu umí dožít 180 let. :))
    +2
  • Tady doslova platí rčení, že "až čas ukáže". Je mu 46, takže pokud během 20 let nezačne ani trochu chřadnout, je načase začít si do kávy přidávat máslo a olej.
    +1
  • Bullet proofcoffe, je u nás známá spíš jako "neprůstřelná káva" (příznivci low card a keto diet znají), což je opravdu káva s máslem, kokosovým olejem a nějakým MCT olejem (což jsem nestudovala, co přesně je :-)). Mám vyzkoušenou variantu s máslem a kokosovým olejem a fakt vás to "nakopne". S kokosovým olejem mám osobně problém, ale s máslem ji piji celkem pravidelně.
    +1
    • Děkuji za upřesnění názvu. Ono "neprůstřelná káva" působí opravdu divně, ale uvedl jsem to v textu na pravou míru.
      0
  • Možná se mu to podaří, ale to se my asi nedozvíme.
    0
  • Blázen :D
    0