6 minut čtení

Tři jednoduché tipy pro vyšší produktivitu od Zuckerberga, Bezose a Jobse

Každý má nějaké své metody, které na něj konkrétně fungují. Takové postupy na druhé fungovat nemusí, protože jsme každý jiný. Doporučení od kamaráda nebo učitele možná neberete tak vážně, ale co když něco doporučují miliardáři z nadpisu?

Nemusíte souhlasit s každým rozhodnutím a každým krokem, které ve svém byznysu dělají ti nejúspěšnější lidé. Souhlasit nemusíte, ale musíte uznat, že v tom, co dělají, jsou skutečně dobří. Pracují efektivně a jsou produktivní.

Například Mark Zuckerberg. Kdyby pracoval celý den, neměl by žádný čas na svou rodinu. Když ale dovede pracovat efektivně a produktivně, stačí mu ke zvládnutí potřebného objemu práce kratší čas než tomu, kdo tak produktivní není. Díky tomu mu zbude dostatek času na rodinu.

Zuckerberg, ale i Jeff Bezos, Steve Jobs a další velikáni během své kariéry udělali mnoho dobrých rozhodnutí. Často profitovali z toho, že byli se správnou myšlenkou na správném místě a ve správný čas. Část z jejich rozhodnutí by někteří z nás možná udělali jinak. Možná méně bezohledně, možná více promyšleně.

Ale nic z toho by jim nepomohlo, kdyby neměli zavedené mechanismy, které je nutily pracovat tvrdě, chytře a důsledně. Naprostá většina z úspěšných lidí jsou velmi produktivní jedinci. Umí svou práci vykonávat důkladně a efektivně.

Portál Resume.io se snažil analyzovat životopisy, blogy i rozhovory nejúspěšnějších podnikatelů a hledal společné rysy nebo zásady, které tyto lidi dělají produktivnější, než je většina ostatních.

1) Naučte se určovat priority

Zdá se to jako jednoduchá a naprosto banální věc, ale často na ní většina z nás pohoří. Jak správně určuje priority Zuckerberg? Každý den se sám sebe ptá: "Dělám to nejdůležitější, co bych právě mohl dělat?"

O prokrastinaci toho Zuckerberg ví opravdu hodně. Sám také vytvořil pravděpodobně nejúčinnější nástroj na prokrastinaci. Že tento jeho výtvor neznáte? Ale znáte. Je to Facebook. Vždycky je jednodušší si vybrat prohlížení Facebooku, než se věnovat důležitým úkolům. Lidé jsou nastavení tak, že hledají pocit uspokojení, jenže to někdy může znamenat dělat tu nejpohodlnější aktivitu. A přesně tím se často stává bezvýznamné a bezmyšlenkovité sledování příspěvků na sociálních sítích. Pamatujte ale na otázku, kterou si Zuckerberg klade a položte si ji také. Nejlépe každý den několikrát.

Jedna z nejlepších metod, jak to uvést do praxe, je každý den po skončení práce vytvořit seznam pěti nejdůležitějších věcí na druhý den. Když pak přijdete druhý den do práce, bez váhání se pusťte do důležitých úkolů ze seznamu. Na zabíjení času nedůležitými aktivitami nebude prostor, když budete mít dané úkoly a zvyk, že se do nich hned pustíte.

Podobný názor na určování priorit má i Elon Musk, který minulý rok poslal všem zaměstnancům Tesly email, ve kterém je vybízel, aby se zbavili častých pracovních schůzek, pokud nejde o urgentní nebo velmi důležité věci.

To naprosto koresponduje s průzkumem z Harvard Business School, kde 67 % dotázaných uvedlo, že jim pracovní schůzky brání v odvedení té nejlepší možné práce.

Minimalizujte i vy počet schůzek za pomocí „schůzkové očisty“. Jednou za půl roku si sedněte ke svému kalendáři a podívejte se na všechny své schůzky. Vyhodnoťte důležitost každé z nich a možná zjistíte, že některé by se nemusely konat vůbec a jiné by šly spojit do jedné.

2) Vyhněte se paralýze při rozhodování

Jeff Bezos říká, že "většinu svých rozhodnutí byste měli dělat přibližně se 70 % informací. Pokud čekáte na 90 %, jste pravděpodobně pomalí“.

I odborníci se shodují, že čím déle budete s rozhodnutím čekat, tím se stane riskantnější. Pokud budete čekat, než budete mít 90 % informací, může to vést k "rozhodovací paralýze". To je stav, kdy máte tolik informací, že se nedokážete rozhodnout. Anebo jste rozhodováním tak vyčerpaní, že na vykonání dané činnosti už nezbude energie.

Názorný příklad z každodenního života. Máte dva obtížné úkoly, které je potřeba splnit. Jak se rozhodne většina lidí? Uteče ke třetí možnosti, kterou je nějaká obvykle nepodstatná činnost.

Jednou z možností, tak se tomuto problému vyhnout, je nastavit si konečné termíny pro konkrétní rozhodnutí. Pomůže také již uvedený tip číslo jedna, tedy určení priorit. A také může být prospěšné delegovat méně důležitá rozhodnutí na druhé.

3) Ovládněte své chyby

Každý dělá chyby. Nejsme dokonalí a tak je běžné a přirozené chyby dělat a to ať už v osobním nebo pracovním životě. Do konce svého života ještě mnoho chyb uděláte. Důležité je, jak se v takové situaci zachováte. Máte dvě základní možnosti. Buď na chybu zapomenete, nebo se z ní poučíte.

Vytvořte si svou strategii, jak postupovat, když uděláte chybu. Pokud ji nebudete mít, budete nad chybami přemýšlet, ale bez toho aniž byste zjistili skutečnou příčinu problému a poučili se z ní. Raději věnujte nějaký čas přemýšlení, co příště už od začátku udělat lépe. Přiznejte si chybu a jděte dál.

"Někdy, když inovujete, uděláte chyby," řekl Steve Jobs. K tomu dodal: "Je nejlepší je rychle přiznat a pokračovat ve zlepšování vašich dalších inovací."

----------------------

V byznysu není možné stát na místě. Když se neučíte, tak se pohybujete dozadu. Proč? Protože ostatní se učí, takže vy reálně stojíte na místě, ale ostatní vás předbíhají, takže je výsledek stejný, jako kdyby ostatní stáli, a vy jste couvali. Přizpůsobte tyto tipy vašemu podnikání a vytěžte ze své tvrdé práce maximum.

#uspech #produktivita #zuckerberg #bezos #jobs #byznys #podnikani #priority

Hodnocení: +18
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.