6 minut čtení

Potupná omluva Richarda Bransona za nic aneb korektnost nad realitou

Mám dnešní dobu z tisíce a jednoho důvodu strašně rád, ale některé nově prosazované trendy, jako je přílišná korektnost, mě zkrátka neumí nechat chladným. A obětí vskutku stupidní hyperkorektnosti se tento týden stal i nic netušící Richard Branson.

Na facepalmy bude čas později, pojďme si nejdříve říct fakta. Richard #Branson v pondělí v jihoafrickém Johannesburgu otevřel již své druhé Branson Centre of Entrepreneurship. To první funguje od roku 2011 na karibské Jamaice. 

Cílem těchto center je pomoci v dané oblasti formou investic akcelerovat růst nadějných podnikatelů a byznysů, přičemž velkou část investičního kapitálu do těchto center dává sám Richard Branson skrz svou společnost Virgin Holidays a neziskovou organizaci Virgin Unite.

Během osmi let Branson na Jamaice s několika drobnými dárci rozdal více než milion dolarů a pro další fázi fungování tamního centra nyní připravuje ještě větší budget. A podobným způsobem chtěl nyní začít fungovat i v Jižní Africe. Jenže se dopustil "kritické" chyby.

Při slavnostním otevření svého nového Centre of Entrepreneurship si udělal fotografii s několika hosty. Tu pak sdílel na svém Twitteru s textem: "Je úžasné být v jižní Africe, kde pomáhám se spuštěním nového Branson Centre of Entrepreneurship. Našim cílem je stát se centrem podnikání v jižní Africe." Branson přidal i link na svůj blog o celé události a to bylo vše. Přitom zřejmě nečekal, že si zrovna zadělal na PR komplikaci.

 

Pod jeho tweetem se totiž začali objevovat kritici, kteří jej obviňovali z toho, že fotka nedostatečně reflektuje diverzitu Jihoafrické republiky i jižní Afriky. Proč? Prý je tam příliš mnoho bělochů.

Mezi kritiky se objevil i známý jihoafrický módní návrhář Thula Sindi, který se Bransona zeptal: "Kde jste v jižní Africe našel tolik bílých lidí? To muselo dát opravdu zabrat vyloučit majoritní část populace, která je stejně schopná a talentovaná." (doporučuji kouknout na diskuzi pod tímto jeho tweetem, je to výživa).

 

Jak nejistý a nesebevědomý člověk musí být, aby ho při pohledu na onu fotografii jako první napadlo tohle? Měli snad kritici pocit, že chce Branson s dalšími osmi lidmi na fotografii kolonizovat JAR pro Velkou Británii? Nebo jim nedošlo, že na fotografii pravděpodobně nejsou všichni účastníci dýchánku? Už samotný myšlenkový pochod, který vás k rasové kritice takové fotografie přivede jenom na základě toho, že byla pořízena v JAR, bych považoval za známku nějaké mentální poruchy, kterou zatím nikdo nepojmenoval.

Branson nakonec kritikům (pod jeho tweetem, jež získal lehce přes 1500 lajků, se objevilo více než 1700 odpovědí, což samo o sobě svědčí o tom, že v diskuzi bylo živo) neodolal, celý tweet raději smazal a veřejně se omluvil: "Včerejšímu výběru fotografie pro můj tweet jednoznačně chyběla diverzita. Omlouvám se."

 

V podstatě bych zde rád zkritizoval spíš Bransona než pseudokorektní kobylky, které se na něj bezdůvodně sesypaly. Protože pokud jste v pozici, kdy veřejně prezentujete naprostou a objektivně zcela nevinnou pravdu a v momentě výběru fotografie vás něco jako "Hmm, je na ní dost lidí tmavé pleti? Přece jen jsme v Africe" ani ve snu nenapadne, nemáte se za co omlouvat.

Místo potupné omluvy za nic mohl Branson všechny hysterické kritiky s klidem odkázat na onen link v jeho původním tweetu. Vystresovaní obhájci diverzity by na jeho blogu našli fotografie z té stejné akce, na nichž by napočítali celkem 5 osob tmavé plet (ano, dal jsem si práci a pro jistotu je spočítal... je tohle vůbec rok 2019?). Anebo jim mohl ukázat VŠECHNY ostatní posty o dané události na svých sociálních sítích včetně videa, kde je jasně vidět, že otevření centra se účastnilo mnoho různých lidí s různou barvou pleti.

Nejenže se místo toho Branson veřejně omluvil de facto za neexistující přešlap, který vlastně neudělal, ale dokonce celý tweet smazal. Mluvčí #Virgin Group musel pro jistotu ještě všechny veřejně uklidnit tvrzením, že fotografie nereflektovala "různorodý vzhled návštěvníků" události.

I kdybychom ale vše až do zveřejnění inkriminovaného tweetu smazali, už i samotná premisa, že na fotce z jižní Afriky "musí" být lidé různé pleti, protože ta fotografie "musí" reprezentovat tamní diverzitu, je přinejmenším bizarní.

Na závěr bych rád vypíchl tři nejhloupější (WTF) věci, které z celé "aférky" vyplývají a na které dnes holt i mírumilovní, etičtí a diverzitu podporující podnikatelé jako Branson musí brát ohled.

1. Může vaše sebevědomí být ještě níž?

Jak už jsem zmínil výše, samotný myšlenkový pochod, který vás dovede k nutnosti zkritizovat fotografii 9 bílých lidí z Johannesburgu jakožto "příliš bílou" zavání nějakou poruchou. Tipoval bych to na nějakou formu nejistoty a velmi nízkého sebevědomí. Nic jiného mě nenapadá. Nebo snad kritici měli obavu, aby svět na základě této jediné fotografie nezískal dojem, že v JAR už žádní lidé tmavé pleti nežijí? Anebo se obávali, že Branson chce v zemi podporovat jen podnikatele bílé pleti a vytlačit MAJORITNÍ část společnosti z podnikání? WTF?

2. Zrovna Branson? Vážně?

Vybrat si za cíl tohoto honu na čarodějnice s rasovým podtextem zrovna Richarda Bransona jen podtrhuje předchozí bod. Stupeň ignorance a nevědomosti musí dosahovat hvězdných výšin, když podobným způsobem zaútočíte na člověka, který diverzitu podporuje, kudy chodí. Na člověka, který mimochodem letos svým zaměstnancům umožnil, aby v emailech a na vizitkách používali zájmeno dle pohlaví, s kterým se ztotožňují. Apropos, pro koho asi Branson to nové Centrum podnikání v hlavní metropoli Jihoafrické republiky zakládal? Přitom stačilo nemít rychlé prsty a zjistit si podrobnosti, které byly vzdáleny jeden klik myší. WTF?

3. Takže příště raději lež?

Tyhle za vlasy přitažené situace vážně dostávají do hry otázku falešného PR jakožto řešení. Představme si situaci, kdy by na daném otevření nového centra opravdu z nějakého důvodu (kterých může být sto a jeden) prostě nikdo tmavé pleti nebyl. Co když se Branson někdy v budoucnu ocitne znovu v JAR nebo jiné zemi, kde je majoritní společnost tmavé či jiné než bílé barvy pleti a bude si chtít pořídit fotografii pro své sociální sítě. Opravdu se mi při čtení této zprávy v hlavě vyrojil scénář, kde Branson nabízí kolemjdoucímu muži snědé pleti peníze, aby se s nimi vyfotil, protože potřebuje, aby fotografie ukazovala dostatečnou diverzitu. Už vidíte, jak absurdní činy podobné hysterické reakce mohou, a nebál bych se říct, že tímto tempem brzy i budou, vyvolávat? WTF?

#podnikani #diverzita #socialnisite #twitter #pr

Hodnocení: +19
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Dneska je prostě moderní se omlouvat...komukoli za cokoli :)) A stejně tak je moderní si stěžovat a vyřvávat - na kohokoli za cokoli :))
    +7
  • Je to smutné, že ti lidé jako Branson i když vědí jak to doopravdy je, tak kvůli příjmům raději ohýbají svůj hřbet
    +2
  • Na strankach Sindi, pry znameho navrhare, jsou zas modelky jen cernosky, kdepa je zadana diverzifikace to ziji v JAR jen cernosi. Takro se da take utocit. Dnesni doba je dobou kritizovani cehokoli a kohokoli ale vsichni kritici, pocinaje ekoteroristy a konce slunickari nenavrhuji funfukici reseni, jen reseni ktere se libi jen a pouze jim. A za pouziti slova cernosi se nebudu omlouvat :-)
    +1