11 minut čtení

Legendární Steve Jobs a jeho 7 lekcí leadershipu, které vám pomohou měnit svět

Spoluzakladatel Applu Steve Jobs je manažerskou legendou, o které se bude na obchodních školách učit i za padesát nebo sto let. V čem se skrývalo jeho kouzlo?

Když ho v roce 1985 akcionáři s pomocí generálního ředitele Johna Sculleyho vyštvali z vlastní firmy, byl to ještě mladý vizionář, který má sice skvělé nápady a vizi, ale kvůli svému krutému a často arogantnímu přístupu o tom není schopen přesvědčit většinu svého okolí.

V roce 1997 se však vrátil jiný, lepší Steve Jobs. Byl vyzrálejší a dokázal své myšlenky formulovat tak jasně, že získal na svou stranu kolegy, akcionáře i zákazníky. Nejen to, udělal z nich své fanoušky a následovníky, kteří doslova hltali každé jeho slovo. Byl sice stále přísný a nekompromisní, ale už tak, že díky tomu dokázal z lidí dostat to nejlepší.

Pouze díky jeho vůdčím schopnostem se Apple zachránil těsně před pádem do propasti a mohl se vydat na cestu zakončenou pozicí nejhodnotnější firmy světa. Steve Jobs už se tohoto okamžiku sice nedožil, ale nejen v ten moment na něj nepochybně všichni mysleli.

Které schopnosti si můžete odnést z Jobsova nekompromisního vizionářského leadershipu?

1. Zaměřte se na to podstatné

Když se Jobs po svém vynuceném exilu vrátil do Applu, jednou z prvních věcí, na které se zaměřil, byla jeho produktová řada. A byl to celkem logický krok, jelikož Apple v té době vyráběl všechno možné – stolní počítače, laptopy, kapesní počítače, tiskárny a to všechno v několika variantách. Nejen že se v tom nevyznali zákazníci, ale ani samotní zaměstnanci Apple.

Tak, jako se mnoho firem bojí zrušit výrobu byť jen jediného výrobku, protože do jeho vývoje investovaly nemalé peníze, Jobs byl naopak nekompromisní. Chtěl, aby nabídka Apple byla tak jasná a jednoduchá, že každý zákazník ihned ví, který produkt je pro něj ten nejlepší.

Vytvořil tedy jednoduchou tabulku o dvou sloupcích a dvou řádcích. Dva sloupce označovaly spotřebitele a profesionály, dva řádky označovaly přenosné a nepřenosné. Takto přehledná produktová řada byla srozumitelná pro každého. Jste profesionál? Pak si můžete vybrat zda chcete stolní a nebo přenosný výkonný přístroj. Jak jednoduché.

„Skvělé věci v byznysu nemá nikdy na svědomí pouze jeden člověk. Je to vždy dílo týmu lidí.“

2. Zjednodušujte

Leonardo da Vinci říkal, že jednoduchost je nejvyšším stupněm sofistikovanosti a Antoine de Saint-Exupéry zase napsal, že dokonalost není dosažena tehdy, když se už nic nedá přidat, ale když se už nic nedá odebrat.

Čistý minimalismus se stal Jobsovým poselstvím, jedinou mantrou, bez jeho dosažení nemohl produkt spatřit světlo světa. K tomu měl naštěstí toho nejlepšího možného parťáka. Jony Ive plnil roli šéfdesignéra v Applu ještě před Jobsovým návratem, ale kvůli složitosti produktové řady a minimální trpělivosti vedení neměl příležitost využít svůj potenciál.

S návratem Jobse do Applu se Ive dočkal svého „spasitele“. Jobs poznal jeho talent a dal mu volnou ruku v tvorbě. Jejich prvním společným výtvorem byl tehdy designově revoluční pestrobarevný iMac. Na začátku tohoto tisíciletí pak přišly hity jako iPod, iPhone či iPad, to vše díky spolupráci těchto dvou, kteří spolu trávili hodiny a hodiny nad každým produktem a přemýšleli, co by se ještě dalo ubrat, aby byl produkt co nejjednodušší.

3. Zodpovědnost od začátku do konce

Jobs miloval micromanagement, to je vcelku známá věc. Chtěl mít pod kontrolou každou fázi procesu výroby produktu, od jeho prvního náčrtu až po jeho umístění na prodejně. Na někoho by to mohlo působit otravně, navíc když Jobs byl tak přísný v posuzování návrhů, ale díky své tvůrčí genialitě si to mohl dovolit. Pokud se dnes zeptáte jeho bývalých zaměstnanců, většina je za to vděčná, protože je to obrovsky posunulo v jejich schopnostech.

A stejně jako Jobs chtěl mít pod kontrolou veškeré dění ve firmě, chtěl mít Apple pod kontrolou vše, co se dostane k zákazníkům. Proto šla firma vždy proti proudu a jako jediná si dělala svůj vlastní hardware i software, což bylo dříve nemyslitelné.

Jobs nechtěl dopustit, aby se v rámci jeho produktů dostalo k zákazníkům něco, co by nesplňovalo ta nejpřísnější produktová měřítka. Nechtěl dopadnout jako například Microsoft, který sice „funguje“ všude, ale nejednoho uživatele už přivedl k šílenství. Proto například na začátku odmítal, aby v rámci iPhonu nabízeli aplikace také externí vývojáři. Až po dlouhotrvajícím tlaku povolil, což se nakonec ukázalo jako správný krok, přesto si ponechal určité kontrolní mechanismy.

4. Když je konkurence před vámi, skočte

Apple nebyl vždy v čele pelotonu. Konkurence je silná a tak se na některých trzích či v některých oblastech stalo, že se konkurence dostala nějakým produktem před Apple. Ten, místo aby kroky konkurence kopíroval a snažil se ji pomalu dohánět, raději udělal jeden velký a revoluční krok, kterým konkurenci odskočil na míle daleko.

Stejně tak tomu bylo v době, kdy světlo světa spatřila vypalovačka. Ohromný hit, který chtěl mít každý uživatel, aby mohl jednoduše přenášet své soubory a sdílet je se svými přáteli. Jenže iMac vypalovačku neměl a to pro Apple znamenalo ztráty. Co Jobs vymyslel? Místo kopírování vypalovačky přišel v roce 2001 s digitálním úložištěm iTunes. Rázem byl opět před konkurencí.

Jobs se zároveň nebál novými produkty kanibalizovat ty staré. Když přišel v roce 2007 iPhone, mnoho kritiků poukazovalo na to, že možnost přehrávat si v telefonu hudbu uškodí prodejům do té doby oblíbeného iPodu. Jobs na to však s úsměvem odpovídal, že pokud by své výrobky nekanibalizoval on sám, udělá to někdo jiný. Ukázalo se, že to je pravda.

„Technologie neznamená nic. Důležitá je vaše důvěra v lidstvo, které je schopné a chytré. Pokud mu dáte ty správné nástroje, dokáže s nimi úžasné věci.“

5. Výrobky mají přednost před zisky

Steve Jobs byl vždy zastáncem teorie, že když děláte skvělé výrobky, peníze si vás najdou samy. Při jeho prvním působení v Applu se mu tento přístup vymstil, jelikož nedokázal o své vizi dostatečně přesvědčit akcionáře a ti ho v návaznosti na extrémní výdaje nejdříve zbavovali zodpovědnosti za projekty a nakonec i vyštvali z firmy.

Po svém návratu však měl volnou ruku a jakmile vyřešil problém s financemi investicí od Microsoftu ve výši 100 milionů dolarů, mohl se naplno začít soustředit na výrobu dokonalých produktů pro všechny snílky a blázny, kteří chtějí změnit svět. Výsledek už dnes známe, Apple se v polovině roku 2018 stal historicky první firmou, která dosáhla hodnoty ve výši jednoho bilionu dolarů.

Jobs zároveň říkával, že problém nastává, jakmile vedení firmy převezmou lidé z obchodu. „Jakmile firmou převezmou prodejci, přestane záležet na lidech z produktového a ti ztratí svůj vliv na kvalitu výrobků. Stalo se to v Applu, když nastoupil do čela Sculley, což byla moje chyba, a stalo se to v Microsoftu, když se do čela dostal Ballmer.“

6. Nebuďte otrokem průzkumů

Mnoho firem dnes spoléhá na všemožné průzkumy mezi uživateli a zákazníky. Naivně doufá, že tito jim sami řeknou, jaké výrobky by si přáli a za co by byli ochotni utrácet své peníze. Na tohle Steve Jobs nevěřil a raději využíval svou vlastní intuici.

Jobs často říkával, že zákazníci nevědí co chtějí, dokud jim to nedáte. Rád v tomto směru citoval Henryho Forda, zakladatele stejnojmenné automobilky, který říkával, že kdyby se ptal lidí co chtějí, řekli by mu, že rychlejšího koně. Nutno uznat, že i bez průzkumů se Jobs se svými produkty trefoval do chuti zákazníků.

V Applu si maximálně dávají záležet na spokojenost zákazníků, jak říká Tim Cook, šťastný zákazník je pro ně mnohem důležitější, než zprávy o čtvrtletních prodejích. Například sám Cook vstává každý den ráno před čtvrtou hodinou, aby si procházel zpětnou vazbu od zákazníků a mohl na ni reagovat. To je odkaz Steva Jobse, starat se o spokojenost zákazníků, ale neptat se jich neustále, co chtějí.

7. Limity neexistují

Pokud Jobs něco opravdu nesnesl, pak to byl status quo a rezignace na posun kupředu. Jeho zkreslené vnímaní reality a myšlení bez mantinelů umožňovalo jeho pracovníkům a obchodním partnerům ze sebe dostávat to nejlepší, i když si doposud mysleli, že to není možné. Pro ilustraci uvedu dva příběhy.

Když chtěl jednou Jobs od inženýra Larryho Kenyona zařídit, aby Mac startoval rychleji, dostalo se mu odpovědi, že rychleji už to nejde. Jinde by to jako odpověď stačilo, ne však v případě Jobse. Zeptal se tedy Kenyona, zda by dokázal zařídit, aby Mac startoval o 10 sekund rychleji, pokud by na tom závisel něčí život. Jakmile by totiž 5 milionů uživatelů Macu ušetřilo každý den 10 sekund, bylo by to zhruba 300 milionů ušetřených hodin ročně, tedy více než 100 zachráněných lidských životů každý rok. Kenyon řekl, že by to teoreticky šlo a nakonec zařídil, že Mac se zapínal o celých 28 sekund rychleji.

Druhý příběh se týká vývoje iPhonu. Když totiž vznikly první prototypy, měly klasický plastový displej. Ten sice stačil u starších telefonů, ale u dotykového se rychle poškozoval. Jobs si proto vzpomněl na firmu Corning, která před lety vyvinula skleněný displej Gorilla Glass. Ten byl pro využití v těchto přístrojích naprosto ideálním. Jobs se ihned spojil se šéfem této firmy, ale ten mu oznámil, že se jednalo pouze o prototyp a že se nikde nevyrábí, takže není možné ho během šesti měsíců dodat v odpovídajícím množství. Jobsova odpověď? „Ale je to možné, zařiďte to.“. Když celý příběh zkrátím, Corning dodal Applu dostatek skleněných displejů ještě rychleji, než za původních šest měsíců.

Použití na vlastní nebezpečí

Steve Jobs je nenapodobitelná legenda. Tím nikomu nechci brát iluzi, že by jednou mohl být jako on, ale mít v sobě přesně odpovídající koktejl ingrediencí je téměř nemožné. Jobs si mohl dovolit být tak přísný na své okolí pouze díky své tvůrčí genialitě, která mu propůjčovala pro mnohé doslova božskou auru.

Přesto se dá jeho stylem uvažování a vedení inspirovat. Snaha neustále posouvat limity a dělat své zákazníky šťastnými vám pomůže uspět v kterékoli oblasti byznysu. Neváhejte proto tyto jeho vlastnosti v rozumné míře využívat a kdo ví, třeba stejně jako on budete jednou měnit svět.

#podnikani #management #leadership #jobs #apple #rady #tipy #inspirace

Hodnocení: +21
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Kdo měl někdy rozebraný iPhone (já ano a hned několik), tak se u části o zjednodušování musí smát, protože "přemýšleli, co by se ještě dalo ubrat, aby byl produkt co nejjednodušší" je v tom kontextu opravdu vtipné. Ona to je pravda. Pro běžné uživatele to je skutečně geniálně jednoduché, ale u těch běžných uživatelů to končí. Což teda stačilo Jobsovi a stačí to i teď. Jen jsem to potřeboval zmínit :D
    +3
  • Steve Jobs se opravdu nedá napodobit :-)
    +2