4 minuty čtení

Označili ho za "boha managementu", přitom začínal jako chudý dělník bez zkušeností

Za jeho úspěchem stojí odvaha nebát se riskovat a také ochota vyšlapat si svou vlastní cestu. Kónosuke Macušita začínal jako chudý dělník, ale dokázal se vypracovat na zakladatele obrovské společnosti a k titulům filantrop nebo „bůh managementu“.

Ještě než si přečtete životní příběh Kónosuke Macušity, tak se nabízí otázka, proč se o něj zajímat, v čem může inspirovat a co si z jeho života odnést. Aby vás to navnadilo na čtení, tak několik málo milníků z jeho života: tvrdá dřina v dětství, založení firmy – bez vzdělání, nejobdivovanější miliardář v Japonsku, označení „bůh managementu“ a filantrop. Jak to dokázal a co bylo jeho mottem? 

Náročné dětství

Už je to trochu takovým koloritem, že později úspěšní podnikatelé měli náročné dětství. Mohli jste číst příběh Jacka Ma, kterého šikanovali a nepřijali ho do KFC a on později založil Alibabu. Nebo o tom, jak Amancio Ortega, druhý nejbohatší Evropan začínal jako poslíček. A podobně tomu bylo i u tohoto Japonce.

Pracovat začal ve svých 9 letech v obchodě s topidly. V 10 letech se dostal jako učeň do cyklistického obchodu. Získal tam mnoho manuálních dovedností a v 16 letech tak mohl nastoupit do Osaka Electric Light Company. V elektřině viděl budoucnost, a tak tuto práci bral jako výzvu a tušil, že by toto zaměstnání pro něj mohlo být velkým přínosem. A proč vlastně tolik práce od útlého dětství? Rodina úplně chudá nebyla. Střechu nad hlavou měli. Ale peníze, aby Kónosuke mohl chodit do školy, už nebyly.

Podnikatel a vynálezce

V roce 1917 odešel z práce a začal pracovat sám na sebe. Svou firmu založil v roce 1918, když mu bylo 23 let. Pojmenoval ji Matsushita Electric Appliance Factory. Nejdříve se mu nedařilo, protože se pokoušel pomocí podomního prodeje nabízet redukční zásuvky. Ty navrhoval a vyráběl s pomocí manželky a švagra. Později se mu podařilo získat asi 50 dolarů a celou částku investoval do spekulační koupě. Opět neuspěl.

Dva předchozí neúspěchy ho motivovaly pracovat ještě usilovněji. Také si uvědomil, že musí více naslouchat tomu, co chtějí zákazníci, což jej přivedlo k převratnému objevu. Vznikla nová, zdokonalená dvoucestná objímka. Nejlepší na tehdejším trhu. A objednávky se začaly jen hrnout.

Jak si vede dnes?

Kónosuke Macušita se dožil krásného věku 94 let. Jeho společnost dnes nese světoznámý název Panasonic, ale ještě za života Macušity se stala největším japonským výrobcem elektroniky. Pochopitelně nezůstalo jen u dvoucestné objímky, ale například v roce 2010 Panasonic jako první představil plazmovou 3D televizi.

Díky čemu Kónosuke uspěl?

Nebál se riskovat. To doložil například tím, že ve 23 letech bez zkušeností založil první společnost. Další z klíčů k úspěchu je vidět v jeho postoji k celoživotnímu vzdělávání, které je podle něj ze všeho nejdůležitější. Důležitější než IQ, sociální nebo ekonomické postavení, charisma nebo formální vzdělání. Svým zaměstnancům také dával jednu zajímavou radu:

„Můžete být vzdělaní, chytří a ctnostní lidé, ale tyto vlastnosti z vás nemusí udělat úspěšného podnikatele. Pouze každodenní píle a opakování vám zaručí, že se budete stále zdokonalovat až do chvíle, kdy vaše práce bude dokonalá.“

Pro úplnost je nutné uvést ještě 2 slogany, kterými byl velmi známý.

„Business is people.“

„Every person has a path to follow.“

Svou cestu si tvrdě vyšlapal. Mladý Japonec začal pracovat už v 9 letech, protože rodiče neměli peníze na školu a dnes jsou jeho odkazem mimo jiné i dva podniky Panasonic v České republice a přezdívka „bůh managementu“, pod kterou jej znají japonští podnikatelé.

#podnikani #Japonsko #macusita #panasonic #uspech #delnik #vzdelani #investice

Hodnocení: +16
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.