8 minut čtení

Lepší soustředění, výkonnost i osobnost během 10 dnů? Udělejte těchto 10 kroků

Tyto kroky může uplatnit úplně každý - majitel obrovské společnosti i člověk, který je úplně na dně a potřebuje impuls, aby se vzpamatoval. Jde o soubor maličkostí, které jednotlivě neznamenají nic, ale společně dokážou velké věci.

Někdo si možná nevěří a schází mu sebevědomí. Někdo by ho možná potřeboval jen trochu posílit a upevnit. Jsou lidé, kteří zpochybňují sami sebe, a tak si za to vlastně mohou sami. A pak lidé, kterým možná sebevědomí snižuje někdo jiný. Projít si a uplatnit 10 kroků uvedených níže může pomoci úplně každému. Někdo se teď možná může ptát:

„V čem mi to pomůže?“

Cílem je absolvovat všechny kroky a tím se zdokonalit. V čem? Už jen to, že zvládnete 10 dnů postupovat podle nějakého plánu, vám zvýší sebevědomí. Jinými slovy si budete více věřit. Proč by to měl absolvovat i úspěšný člověk, který si věří dostatečně? Jednotlivé kroky pomohou v tom, naučit se pracovat s vlastním myšlením a schopností se soustředit. Benefity, které zajistí lepší výkonnost při vaší práci, ať už jste na jakékoli pozici.

1) Spánek

Každý ví, že když spíme, doplňujeme energii. I malé děti si uvědomují, že když jsou unavené, je potřeba jít spát. Všichni to víme. Ale i přesto mnoho lidí nemá pravidelný režim a spí málo nebo moc. Přitom díky dostatečnému spánku jsme dobře odpočinutí, což má za následek samé pozitivní věci.

Jsme více pozitivní i produktivní. Dokážeme snáze nalézat kreativní řešení a lépe ovládáme své emoce. A stačí tak málo. Stanovte si čas, kdy odložíte svůj telefon, kdy definitivně zhasnete, přestanete si dělat starosti a plně se budete věnovat čerpání nové energie. Nic to nestojí, tak za to buďme vděční a plně se na to soustřeďme.

2) H2O

Není to žádný složitý vzorec ani šifra, takže jistě už víte, že bude řeč o vodě. Pokud není možné zrovna jít spát, co vám kamarádi doporučí, když jste unavení? Většinou kafe, energetický nápoj nebo čokoládu. Ano, to pomůže, ale krátkodobě a následný stav bude ještě horší než ten předchozí.

Lidské tělo je zhruba ze dvou třetin složeno z vody. Je tedy logické, že bez vody špatně funguje a to jak mentálně jak i fyzicky. Druhým bodem proto je pít dostatečné množství vody. A hlavně pravidelně. Přidat můžete mátu nebo citron.

3) Pohyb

Po fyzické námaze jsme přirozeně unavení. Ale zároveň cvičení dokáže zvednout náladu, snížit stres i dodat vnitřní energii. Mnoho lidí je natolik zaneprázdněných, že si nenajdou ani pár desítek minut týdně na tak prospěšnou věc, jako je cvičení. Pokud mezi ně patříte, může vám být útěchou, že v tom nejste sami. 

Ale není to výmluva, protože u cvičení platí, že i méně je někdy více, takže můžete využít jakoukoli volnou chvíli, byť trvá jen pár minut. Pokud nemáte ani těch pár minut, cvičit se dá i tak. Můžete si to zkusit třeba hned. Jednu minutu v kuse dělejte dřepy, a pokud nejste trénovaní, tak to bude úplně stačit. Když si najdete pouhou jednu minut ráno, jednu odpoledne a jednu večer, je to lepší než nic.

Hlavní myšlenkou tedy je udělat něco, čím překonáte svou lenost, čím uděláte něco pro sebe. Zacvičte si, věnujte se protahování nebo svižné procházce v přírodě.

4) Kamarádi

Na sociálních sítích jich každý má plno, ale když nastane nějaký problém, kolik je těch opravdových? Navíc prostřednictvím internetu nebo telefonu nemůžeme chytit toho druhého za ruku nebo společně mlčet a naprosto si rozumět.

Domluvte si osobní schůzku, například společnou večeři, s nějakým svým kamarádem nebo dobrým přítelem. Utužujte své vztahy. Buďte dobrým přítelem.

5) Čtení

Při čtení rozšiřujeme své znalosti a svou slovní zásobu. Podvědomě se učíme pravopis i sloh. Čtení také pomáhá uklidnit a zostřit mysl. Člověk pak lépe zvládá stresové situace a nároční výzvy, které ho potkají.

Díky čtení se dokážete oprostit od svých starostí. Získáte nový pohled na věc. Naplánujte si proto čtení na vhodnou dobu. Jděte dříve do postele, zapomeňte na starosti a přečtěte si pár stránek z nějaké vaší oblíbené knihy. Díky tomu si pak vaše mysl v noci dokáže i lépe odpočinout.

6) Zábava

Zavzpomínejte na chvíle, kdy jste se věnovali svým koníčkům. Bylo vám příjemně? Pochopitelně ano. Proto jsou to vaše koníčky a zájmy, protože je vám při jejich vykonávání dobře. A když si vyhradíte čas na takovou zábavu, odbouráváte tím stres a pak se dokážete lépe soustředit.

Pro někoho bude největší zábavou sport. Pro jiného to bude utrpení, ale bude si pro změnu užívat hudbu nebo meditaci. Každý jsme jiný a je nutné znát své zájmy. Musí to být něco, do čeho se nemusíte přemáhat, u čeho se uvolníte a je vám dobře. A není potřeba hledat nějaké další důvody, proč se tomu věnovat. Hlavním důvodem je to, že se díky tomu uvolníte.

7) Vzpomínky

Jak se cítíte, když prohlížíte staré album ze svého dětství? Nebo když vám ho ukazuje váš nejlepší kamarád? U fotografií se dokážeme zpomalit, zastavit, zamyslet se. Mají obrovskou emoční sílu a dokážou téměř okamžitě zvednout náladu, protože umí připomenout, co je pro nás skutečně důležité.

Udělejte si chvíli a zachyťte okamžiky, které vás dojímají, okouzlují, rozesmávají nebo na vás působí jakkoli jinak pozitivně. V danou chvíli vám to může přijít divné, ale děláte to kvůli tomu, abyste se na tyto fotografie mohli podívat ve chvíli, kdy to budete potřebovat.

8) Odpočinek

Dopřát si klid a odpočinek je tu a tam dosti obtížný úkol. Každý je zahlcen prací a na odpočinek nezbývá čas. Když se ale naučíte odpočívat, uvidíte, že stačí i malá chvíle,která vás dokáže nabít na celé hodiny.

Najděte si klidné místo, kde nebudete ničím rušeni. Věnujte se alespoň pár minut jen odpočinku a ničemu jinému. Soustřeďte se na odpočinek a věnujte mu plnou pozornost. Ocení to nejen vaše tělo, ale především mysl.

9) Relaxace

Není nutné, abyste byli nositeli Nobelovy ceny, a stejně jste výjimeční. Jedineční. Tento fakt je nutné přijmout, protože nestačí si odpočinek dopřát. Je nutné věřit, že si ho zasloužíte, protože pak má úplně jinou účinnost.

Dopřejte si něco zvláštního, nevšedního. Masáž nebo nějaký dárek, který vám udělá radost. A především nastavte svou mysl tak, že si to zasloužíte.

10) Vděčnost

V životě zažíváme věci dobré i věci zlé. Naučte se být za ty dobré věci vděční. Je to cesta k tomu být pozitivnější. Vyhraďte si čas na to, být vděčný za všechno dobré, co se vám děje a co máte. Klidně si to zapište nebo vyfoťte. Vychutnávejte si život a všechno hezké, co přináší.

-----------------

Každý z uvedených bodů pomáhá vytvářet pozitivní pocit. Z toho pramení pozitivní myšlení a z toho zase pozitivní činy. Po nich přicházejí pozitivní výsledky a z těch zase pozitivní pocit. Stačí do toho kolotoče nastoupit. Zlepšíte svou osobnost, výkonnost i soustředění, což povede k lepším výsledkům ve vašem byznyse. Na každý bod si vyhraďte jeden den, kdy se na něj zaměříte. Po jeho splnění ale nemáte navždy hotovo. Seznam si uložte a pravidelně se k němu vracejte.

 

#osobnirozvoj #osobnost #soustredeni #vykonnost #spanek #pohyb #relax #odpocinek

Hodnocení: +15
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.