4 minuty čtení

Trávíte svůj volný čas stejně jako Gates, Buffett nebo Zuckerberg?

Nemusíte do puntíku kopírovat činnosti, které dělají úspěšní lidé. Že se někdo z nich věnuje tenisu, neznamená, že to je nejlepší způsob jak trávit volný čas nebo jak uspět. Pro inspiraci je ale zajímavé zjistit, jak tito lidé tráví volný čas.

Pravděpodobně jste četli životní příběhy lidí, kteří při rozjezdu podnikání své firmě obětovali prakticky všechno. Dříve nebo později se ale dostali do stavu, kdy se i oni začali věnovat odpočinku a kdy si pravidelně vyhrazovali nějaký čas jako volný. Na své koníčky, přátele, záliby,… Uvědomili si, že pro šťastný život je nutné udržovat rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem. A čím dříve na tuto rovnici přišli, tím lépe pro ně samotné i pro jejich rodinu a blízké přátele.

Nemysleme si, že tito lidé mají více času. I jejich den má 24 hodin, i oni musí spát a jíst. A aby byli úspěšní, věnují se práci téměř vždy více než normální lidé. Není to tak, že jsou bohatí a úspěšní, takže nepracují a mají hromadu volného času na své koníčky. Právě naopak. Mají velmi nabitý program, ale dokážou si v něm vyhradit místo na tyto aktivity, protože si uvědomují důležitost odpočinku a regenerace těla i mysli. Můžeme si z nich vzít příklad a klidně se i inspirovat konkrétními činnostmi, které provozují.

  • Podnikatel s majetkem v odhadované hodnotě 112 miliard dolarů ve svých volných chvílích rád hraje tenis. A nejen že ho hraje, ale také ho sleduje, jelikož velmi rád navštěvuji profesionální tenisové turnaje. Kromě tenisu má rád i golf a z méně fyzicky aktivních věcí čtení. Jde o zakladatele Microsoftu, Billa Gatese.
  • Zálibu ve sportu našel i další z úspěšných podnikatelů. Michael Bloomberg, který začínal jako hlídač parkoviště, se vypracoval na starostu New Yorku a ideální dovolená podle jeho gusta by byla složená z lyžování a golfu. Své hobby chtěl mít k dispozici bez omezení, a tak si koupil byt v lyžařském středisku Vail v Coloradu.
  • O něco méně fyzicky aktivně, ale stále produktivně tráví svůj volný čas Mark Zuckerberg. Rád se učí cizím jazykům, což dokládá i fakt, že se zvládl obstojně naučit Mandarínštinu.
  • Poměrně velkému adrenalinu se vystavuje zakladatel Oracle Larry Ellison, protože jeho koníčkem je jachting. Věnuje se mu už od svých 22 let, kdy se zapsal do prvního kurzu. Účastnil se i několika závodů a je členem jachtingového týmu, který v roce 2010 a 2013 vyhrál Americký pohár.
  • Partii šachů si rád zahraje britský podnikatel Richard Branson. Na svém blogu napsal, že šachy jsou pro něj nejlepší hrou, protože kombinují taktiku, plánování, odvahu i riskování. A navíc si při tom může dát čaj nebo vést zajímavý rozhovor.
  • Posledním, na jehož volný čas se podíváme, je investor Warren Buffet. Uhodnete, čím tento miliardář tráví svůj volný čas? Video níže napoví.

 

Všechny aktivity uvedené výše mají minimálně jednu společnou věc. Jde o aktivní činnosti. I když je cílem odpočinout si, úspěšní lidé volný čas tráví aktivně. Všimli jste si, že by některý z nich zmiňoval, že rád sedí před televizí a sleduje seriály? Možná by se někdo takový našel, ale není náhoda, že všichni výše zmínění jmenují různé sporty a jiné aktivity zapojující tělo nebo mozek. Ať už jde o šachy, různé sporty nebo hudbu, všechno to jsou činnosti kreativní.

I když máte skutečně nabitý program a plány od rána do večera, zkuste zařadit nějakou odpočinkovou činnost. Nemusí jít o fyzický odpočinek. I v posilovně se dá odpočívat - mentálně. A psychická pohoda je potřebná pro další úspěšné dny. Nezapomínejte na to a odpočívejte.

 

#buffett #gates #zuckerberg #odpocinek #regenerace

Hodnocení: +17
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.