7 minut čtení

Nejbohatší self-made miliardářka světa začínala u prázdného talíře. Co radí dnešním podnikatelům?

Tento příběh by klidně mohl být námětem příštího byznys filmu, protože Zhou Qunfei začala na skutečném dnu, kdy neměla ani co jíst. Postupně se vypracovala k miliardám a nyní dává tři rady, které jsou podle ní klíčové k úspěchu.

Na následujícím příběhu je pozoruhodné zejména to, že Zhou Qunfei je self-made miliardářkou.

Krušné začátky

Zhou Qunfei se narodila do rozvětvené rodiny v chudé čtvrti Hunan. Když jí bylo pět, zemřela její matka. Zanedlouho potom se v důsledku války stal její otec slepým válečným veteránem. Každý den tak Zhou musela přemýšlet, jak se uživit a jak přežít. Už jako malá pomáhala na farmě s chovem zvířat. Později nastoupila do školy, ale tu musela v šestnácti letech přerušit, aby si vydělala na další studium.

Nastoupila tak do továrny na čočky do hodinek, kde dostala svou první normální výplatu. Myšlenka na lepší život jí ale zůstala v hlavě, a tak se stále učila a tvrdě pracovala od rána do večera. Usilovná dřina se vyplatila a Zhou byla povýšena na manažerskou pozici. Díky tomu mohla poprvé v životě začít šetřit a už v té době se rozhodla velmi moudře, protože uspořené peníze později plánovala investovat do založení vlastní firmy.

První pracovní průkaz Zhou Qunfei; Foto: Lens Technology

První podnikání

Za sedm let práce v továrně si ušetřila zhruba 2500 amerických dolarů, které se rozhodla investovat do vlastní společnosti. Celoživotní sen o módní firmě zavrhla a místo toho využila zkušenosti z předchozí práce. Společně s dalšími osmi členy rodiny pracovali a spali v třípokojovém bytě v Šen-čenu, který sloužil zároveň jako dílna pro výrobu čoček. Pracovali tvrdě a bez odpočinku, bez víkendů a bez rozptylování. Díky velkému nasazení všech členů rodiny a především samotné Zhou se podařilo překonat úvodní překážky a firma Lens Technology se stala profitující a stabilizovanou.

Po 10 letech od založení vlastní firmy Zhou zprovoznila první vlastní výrobní halu produkující čočky. Původních osm členů rodiny se rozrostlo o asi 1000 dalších lidí a pak přišla velká nabídka na spolupráci. Zhou Qunfei se totiž ozvali z Motoroly se zájmem o její skla pro své mobilní telefony.

Myšlenky na sebevraždu

Z velkého kontraktu by mnoho jiných jásalo, ale pro Zhou tím začaly problémy, protože měla sice zakázku na zboží, ale chyběly jí na potřebnou výrobu. Aby mohla financovat rozšíření společnosti, rozhodla se prodat svůj vlastní dům a všechen majetek. To ale stále nestačilo, a tak se Zhou dostávala pod obrovský tlak, který vyvrcholil tím, že na vlakovém nástupišti přemýšlela o tom, že skokem pod vlak nechá všechny své problémy zmizet.

Zpět do reality ji vytrhl telefonát od její dcery. Brala ho jako znamení, že se nesmí vzdát. Dokázala se oklepat a vrátit se ještě silnější a rozhodnější, než byla před tím. Na financování rozšíření firmy se dokázala dohodnout se samotnou Motorolou a v době ekonomického rozmachu v Číně její firma zaznamenala enormní růst.

Zhou Qunfei porazila démony ve své hlavě a posunula svou společnost na úplně novou úroveň. Foto: Lens Technology

Až na vrchol

Úspěch, který slavila Motorola, společně s ní slavila i Zhou Qunfei, protože její firma dodávala skla do Motoroly Razr V3, která svého času uchvátila svět. Prodalo se jí přes 100 milionů kusů a dalo by se říci, že to byl iPhone své doby. A od iPhonů nemusíme odcházet daleko, protože když Steve Jobs v roce 2007 hledal vhodného dodavatele skel pro svůj nový produkt iPhone, vybral si nakonec právě společnost Lens Technology, která se tak rázem stala jedním z hlavních dodavatelů Apple.

V tu chvíli si Zhou Qunfei mohla říci, že dosáhla opravdové svobody, po které jako malá tolik toužila. V dnešní době Lens Technology dodává skla téměř všem asijským výrobcům smartphonů a od roku 2015 je veřejně obchodovanou společností s valuací přes 50 miliard juanů (7,8 miliardy dolarů). Svou stopu má Zhou Qunfei dokonce i v Muskově Tesla Motors.

IPO Lens Technology, 18.3.2015 (22 let od založení společnosti); Foto: Lens Technology

Pro podnikatele má tato veleúspěšná podnikatelka tři stručné rady:

1) Přemýšlejte dopředu

Měli byste posílit svou konkurenceschopnost, být duševně silní a dobře porozumět svému trhu a konkurentům. Dobrým tipem, který Zhou uvádí, je také to, že když se během svých začátků chystala na schůzku, připravovala si, co řekne, pokud klient odmítne její návrhy, protože různá odmítnutí během života zkrátka přicházejí.

Příklad: Nemusí jít o schůzku s klíčovým obchodím partnerem. Může jít jen o jednání či schůzku s vaším společníkem. Pokud budete připraveni i na odmítavou reakci vašeho nápadu, uděláte dobře. Buď své další argumenty nebudete muset použít a bude to dobře, anebo naopak oceníte, že jste připraveni.

2) Stále se učte

Postupný růst od dělníka v továrně přes manažerku až k vlastní firmě s osmi zaměstnanci Zhou naučil sebevědomí, které bylo zásadní pro začátky její společnosti. Nemohla se ale přestat dál učit, protože jak sama říká: "Klient vám nedá lepší cenu za výrobek jen proto, že máte vyšší titul." Klíčové jsou zkušenosti a samotná znalost podnikání, to udrží konkurenceschopnost. Zhou tedy postupně absolvovala různé kurzy včetně řidičského průkazu na nákladní vůz nebo certifikátu v oblasti účetnictví.

Příklad: V dnešní dobře je mnoho kurzů, školení a seminářů. Možná až moc. Je proto potřeba zvážit, kdy je vhodné investovat čas a finance do školení a kdy je lepší věnovat úsilí vlastní zkušenosti v praxi

3) Nikdy se nevzdejte

Neúspěchy a pochyby jsou klíčem k úspěchu, když v nich dokážeme vytrvat. Zhou vzala své zaměstnance na teambuilding do hor, kde chtěla, aby společně zdolali 1500 metrů vysokou horu. Někteří to chtěli v půli cesty vzdát, ale ona trvala na tom, aby všichni pokračovali. Vysvětluje, že když se vzdáme na půli cesty, nebudeme mít odvahu se vrátit a znovu vyrazit, zatímco když to překonáme a budeme pokračovat, tak můžeme uspět. Nesmíme to vzdát kvůli dílčímu neúspěchu.

Příklad: Není nutné lézt na nejvyšší vrcholy světa pro vyzkoušení a ověření této myšlenky. Stačí zavzpomínat na svůj život a zkušenosti a jistě toto schéma v nějaké životní situaci objevíme. Když jsme překonali překážku, posílilo nás to. Když jsme to vzdali, už jsme to znovu nezkoušeli. Není to pravidlem, ale takto mluví všeobecné zkušenosti. Neodcházejte ze schůzky nebo jednání s tím, že příště se připravíte lépe. Jste tam teď, tak ze sebe teď vydejte všechno. Až potom můžete odejít.

#podnikani #uspech #byznys #selfmade #budovani #sebevrazda

Hodnocení: +20
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.