5 minut čtení

Silicon Valley ujíždí na "dopaminových půstech". Má to smysl?

V Silicon Valley vzniká mnoho startupů a tamní podnikatelé se snaží o vyšší výkony i lepší zdraví např. za pomocí dávkování psychedelik, několikadenních půstů či ranních ledových sprch. Nyní je trendy další metoda, která jim má pomoci k úspěchu.

Diskuzi okolo dopaminových půstů odstartoval tweet inženýrky Janey Munozové. Ta potkala bývalého kolegu, který však musel příjemné setkání utnout. Nechápavé Munozhové vysvětlil, že drží "dopaminový půst" a hrozí, že by měl díky ní dopaminu až příliš.

Co je to dopamin?

Dopamin je hormon (přesněji neurotransmiter), který náš mozek automaticky produkuje v momentech, kdy očekáváme odměnu, anebo když se nám něco podařilo (proto se mu někdy přezdívá "hormon štěstí"). Dopamin je návykový stejně jako alkohol nebo drogy, takže pokud máme třeba seznam úkolů, dokáže nás hnát dopředu, protože tělo chce svou další dávku, kterou získá například i ve chvíli, kdy si odškrtneme další úkol z to-do listu.

Co je dopaminový půst?

Kolega, kterého Munozová potkala, dal později na internet vysvětlení, oč přesně jde. Ve své podstatě jde jen o to vyhýbat se mentální stimulaci. Přímo James Sinke píše, že jde o to vynechat na 24 hodin internet, jídlo, léky a jakoukoli práci a naopak se místo toho věnovat meditaci, odpočinku, přemýšlení, procházkám, spánku, sportu nebo sprše. Anebo jít ven na slunce a pozorovat oblohu. Zkrátka minimalizovat vnější podněty. Po uplynutí celého dne se člověk znovu aktivně zapojí do běžných činností okolního světa.

A právě Sinke by měl vědět, o čem mluví, protože je sám vystudovaný chemik a tak se orientuje v oblasti chemických reakcí v lidském mozku. Jeho studie nabízí hluboké a odborné poznatky a myšlenky pro ty, kteří by chtěli problematiku dopaminu do hloubky studovat. Aktivity, které mají na svědomí zvýšenou produkci dopaminu a jsou součástí dopaminového půstu, způsobují, že si náš mozek dokáže zakódovat a uložit informaci, že daná činnost je prospěšná a užitečná, protože zvyšuje a podporuje tvorbu dopaminu, který je pro mozek příjemný

Sinke provozuje dopaminový půst dvakrát ročně a podle něj má téměř zázračné účinky. K pozitivním účinkům patří to, že se cítí odpočinutý a to fyzicky, mentálně i emocionálně. Také má více energie, dokáže se lépe soustředit a běžné činnosti jako cvičení nebo mytí nádobí jsou pro něj uspokojivější.

Starý nápad v novém kabátu

Pokud vám myšlenky uvedené výše přijdou trochu povědomé, anebo prostě logické, máte pravdu. Na onen původní příspěvek na Twitteru podobně reagovalo mnoho lidí. Někteří dokonce poukazovali na velkou podobnost s určitými druhy meditace. Sinke bez obalu přiznává, že je to tak. A je to zcela logické. Co lidé dělají už po dlouhé věky, když je trápí úbytek energie nebo deprese a podobné problémy? Dopřejí si volno, pořádně se vyspí, projdou se v přírodě, meditují a přemýšlejí.

Dopaminový půst tedy není žádnou převratnou novinkou, ale spíš znovuobjevením již existující moudrosti. Je to v podstatě stará a osvědčená věc, jen oblečená do nového kabátu, aby uspěla v dnešní době a aby, jak se vyjadřuje neurochirurg Dean Burnett Wright, byla atraktivní i pro Sillicon Valley. Pokud nemáte rádi nejnovější výstřelky, pak se nemusíte obávat, protože myšlenka dopaminového půstu není ničím převratným a její koncept je využíván už po dlouhou dobu. Dát šanci dopaminovému půstu by měli zejména ti, kteří jsou na pokraji vyhoření nebo se cítí až příliš tlačeni a stimulováni dnešní společností.

Jak přirozeně zvýšit tvorbu dopaminu?

Méně cukru

Nejenže kazí postavu, ale také na něm vzniká závislost. Do určité míry nahradí potřebnou dávku dopaminu, ale je to jen krátkodobé řešení, protože se tělo postupně dostane na maximální dávku cukru v těle a pak následuje pád. To je zjednodušeně důvod, proč se většinou po obědě lidé cítí více unavení než před ním. V dlouhodobém horizontu je určitě lepší konzumovat cukru co nejméně.

Méně kávy

Bude se to číst těžko, ale je to tak, protože káva mimo jiné povzbuzující látky také dočasně podporuje produkci dopaminu, a zejména při konzumaci vyšších dávek může časem vzniknout tolerance na kofein. Výsledkem pak je, že po vypití kávy nedojde ke zvýšení důležitého serotoninu.

Více potravy s dopaminem

Cukr a káva dočasně nahrazují dopamin, což má za následek dlouhodobější snižování hladiny dopaminu v těle. To ale neznamená, že se musíte vzdát všeho, co máte rádi. Je vhodné konzumovat potraviny, kde je dopamin přirozenou součástí. Jsou to například banány, mandle, jablka, jogurty, vodní meloun, vejce, fazole, třešně nebo černý a zelený čaj.

Více pohybu

Nejlepší je intenzivní cvičení, ale pomoci dokáže i obyčejná procházka. Vhodné je rovněž jít si zaplavat a věnovat se protahování.

Více kreativity

Věnujte se činnostem, po nichž zanecháte nějaký hmatatelný výsledek. Můžete fotografovat, malovat, vyrábět nebo něco opravovat. Sami jistě dokážete vymyslet další činnosti, při nichž dáte prostor své kreativitě.

Více hudby

Neznamená to pustit rádio, ale vybrat si hudbu, která se vám opravdu líbí a tu vnímat. Jisté studie prokázaly, že poslech hudby, kterou máte rádi, zvyšuje hladinu dopaminu. Tak směle do toho.

Meditace

Nemusíte dosáhnout úrovně hluboké meditace, ve které je údajně už 200 let jeden buddhistický mnich. Postačí snaha o klidné přemýšlení a rozjímání. Snaha potlačit negativní vlivy a snaha navodit si příjemné pocity.

 

#podnikani #dopamin #pust #SilliconValley #energie #meditace #odpocinek #vyhoreni

Hodnocení: +15
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.