4 minuty čtení

Jak správně kritizovat své podřízené? Nikdy nepodceňujte těchto 7 důležitých detailů

O přijímání kritiky od druhých se toho dnes v knihách či na internetu dočtete hodně. Ale jak ze své pozice šéfa firmy druhé kritizovat, o tom se tolik nepíše. A přitom je to možná ještě náročnější disciplína.

Arabské přísloví říká: „Mluvte nejdříve se svou myslí, až potom se svým jazykem.“ Nechat se strhnout okolnostmi a začít kolem sebe bez rozmyslu kopat sice může na první pohled působit úderně se zdáním správného efektu, ale také to může způsobit hádky, zlomená srdce a mnoho jiných nepříjemností.

Jako správný lídr musíte umět kritiku nejen přijímat, ale také dávat. Dávat, protože konstruktivní kritika může být pro příjemce opravdovým darem, díky kterému se posune ve svém životě.

Dříve či později ve vašem byznysu přijde moment, kdy si budete muset s některým ze svých podřízených vážně promluvit. A těchto 7 zásad vám pomůže v tom, aby se z vaší kritiky nestalo zbytečné dohadování bez výsledku.

7 zásad správné kritiky

1. Vhodné místo a čas

Musíte to říct hned teď, anebo můžete počkat na lepší příležitost? Pokud je to možné, promyslete místo a čas předem. Ne vždycky je možné a ideální si věci vyříkávat hned, zejména pokud jste zrovna ve společnosti dalších lidí. A vždy je důležité si věci vyříkávat tváří v tvář, nikoli přes email nebo dokonce sociální sítě.

2. Soustřeďte se jen na jednu věc

Pokud máte výtek více, nikdy je neříkejte všechny najednou, začněte tou nejdůležitější. Držte se tématu, nevytahujte na druhého žádné prohřešky z minulosti, soustřeďte se, aby ani jeden z vás od tématu neodběhl.

3. Zaměřte se na problém, ne na člověka

Neberte to jako příležitost vyčítat druhému každý nedostatek a každou chybu, které se kdy dopustil. Soustřeďte se na konkrétní problém a buďte struční – zbytečně se neopakujte.

4. Vyhněte se obviňování a odsuzování

Vyhněte se obratům typu „Ty děláš to a ty děláš tamto“. Slovo „ty“ v takové situaci automaticky vyvolává negativní reakci. Změňte výroky s „ty“ na výroky s „já“. Místo abyste řekli „Ty mi neustále posíláš pozdě podklady“, řekněte „Nelíbí se mi, že od tebe podklady dostávám vždy pozdě“.

5. Sdílejte své pocity

Jste naštvaní? Trápí vás něco? Tak to řekněte. Nebojte se toho a řekněte tomu druhému, jak vám je: „Cítím se opravdu hrozně…“, „Ranilo mě, když…“ apod. Přiznání vlastních pocitů pomůže ve druhém vzbudit empatii a jeho reakce potom nebude tak nepřátelská.

6. Vnímejte reakce

Naslouchejte všímavě. Nepřerušujte. Je totiž dost dobře možné, že se dozvíte nějaké nové informace, které mohou kompletně změnit váš pohled na danou věc. Vždy se ujistěte, že jste správně rozuměli: „Chápu to tedy správně tak, že…?“

7. Plánujte další kroky

Jak se zachováte, když druhý na to, co navrhujete, nepřistoupí? Nejde tady o stanovení ultimát nebo trestů. Jde o to předem si rozmyslet, co v takovém případě uděláte vy. Buď můžete pevně trvat na svém a dál vyjednávat, abyste toho dosáhli, nebo se můžete pokusit o kompromis. Anebo, pokud to situace dovoluje, si můžete říct, že jste řekli, co jste měli na srdci, dál to neřešit a pustit z hlavy.

Umění kritizovat je jedním z těch, která se dříve či později musíte naučit, abyste jako šéf firmy obstáli. Využijte proto tyto základní tipy, aby váš další důležitý pohovor nebyl tak komplikovaný.

 

#podnikani #firma #zamestnanci #management #psychologie

Hodnocení: +18
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.