7 minut čtení

9 nákladných finančních chyb, které můžete napravit, než bude příliš pozdě

Úspěšní investoři se poučí ze svých chyb stejně jako ze svých úspěchů. Zdá se však, že průměrný člověk dělá pořád stejné chyby opakovaně a pak se diví, proč se věci nemění. Jaké jsou nejčastější finanční chyby, které nás stojí značné množství peněz?

1. Chytíte se do příjmové pasti  

Většina lidí je účastníkem krysího závodu, přičemž věří, že zvyšováním své mzdy mohou dosáhnout bohatství. Daří se jim neustále „přežívat“ na stávající mzdě a když dojde k jejímu navýšení, použijí peníze navíc na nákup neproduktivních aktiv – svého prvního vozu, poté většího auta, televize, oblečení... Však víte, co tím myslím.

Protože však spotřebují veškerý svůj příjem, pracují stále tvrději, daří se jim třeba i postupovat na vyšší pozice s vyššími mzdami, ale následně opět nakupují více „věcí“. Ve svém „snažení“ neustále pokračují, více utrácejí, a nakonec jim ani jejich výrazně vyšší příjem ze zaměstnání nestačí na pokrytí stále dražšího životního stylu.

Sami to možná znáte, když se soustředíte pouze na růst svého fixního příjmu, dostanete se do pasti, kdy spotřebujete vše, co vyděláte.  

Vyšší příjem bez správného porozumění finanční gramotnosti a bez osvojení správných návyků a dovedností je pro váš finanční úspěch stejně zhoubný jako příliš nízký příjem.

Jak se dostat z krysího závodu? Řešením je osvojení pasivního příjmu – peníze které vyděláváte, i když spíte.

2. Spoříte nižší částku, než je třeba

Průměrný Čech si na stáří odkládá okolo 800 Kč měsíčně. To může být v pořádku, pokud je vaším cílem nikdy se nestát bohatým. Problémem často je, že Češi tuto částku ani neinvestují do vhodných aktiv.

Vaším cílem by nemělo být nahromadit nějakou konečnou „paušální“ částku, kterou budete pomalu utrácet během důchodu v naději, že vám peníze vydrží až do smrti.

Spíše byste měli budovat základnu aktiv, která generují trvalý pasivní příjem – samovolný peněžní automat – jako je portfolio dobře zvolených příjmových akcií, pár drobných nemovitostí typu garáží nebo třeba investiční byt. Asi se shodneme, že s částkou 800 Kč měsíčně můžete na podobné produktivní důchodové zabezpečení zapomenout.

3. Nikdy se nenaučíte investovat

Většina z nás nikdy neprošla kurzem, jak začít šetřit, natož investovat. Mladší generace žije jinak než jejich rodiče. Později se bereme, utrácíme více peněz za „životní styl“ a mnozí z nás se nebojácně vrhají do dluhů.

Ve výsledku tak dosáhneme značné výše životních nákladů, ale malého prostoru pro budování vydělávajících aktiv. Sám se musím přiznat, že jsem měl období, kdy jsem utrácel peníze rychleji, než jsem je stíhal vydělávat. Nevyhnutelně ale přijde čas, kdy se potřebujete ke svým osobním financím postavit čelem.

Abyste dosáhli finanční nezávislosti, musíte začít budovat investiční portfolio generující příjem. A jak můžete začít budovat zdravé investiční #portfolio bez patřičného vzdělání? Začněte s tím ještě dnes.

4. Zřídíte si nespočet spotřebitelských úvěrů

Faktem je, že spotřebitelský úvěr je dnes příliš snadné získat. Větší i menší maloobchodníci nabízejí nejnovější technologické vychytávky třeba i na splátky bez navýšení, a přestože to zní skvěle, pro lidi se špatnými finančními návyky to je obrovská past.

Cokoliv zakoupené na splátky bez navýšení je nutné splácet a běda, pokud máte takových úvěrů více a vaše finanční situace se zhorší. Zakoupený produkt ještě ani není splacený a vy už jste ve finančních problémech. A nyní jste přesně v situaci, ve které vás poskytovatelé úvěrů bez navýšení chtějí mít.

Nikomu bych nepřál, aby se dostal do problémů se splácením, pokud si ale ukousne příliš velké sousto, může se mu taky pěkně nepříjemně polykat. Spotřební zboží byste měli nakupovat pouze za vlastní peníze.

5. Necháte si radit od špatných lidí

Mnoho lidí si neuvědomuje, že opakuje stejné finanční vzorce chování, které odkoukali od svých rodičů. Jsou na tom však s budováním svého osobního bohatství dobře? Stejně tak se snažíme často konzultovat situaci s přáteli, kteří sami se svými penězi stěží vyjdou.

Proč si žádáte o radu lidi, kteří sami nedosahují požadovaných výsledků? Raději se obklopte těmi nejlepšími. Použijte úspěch ostatních jako prostředek k posunu z místa, kde jste nyní, na místo, kam se chcete dostat.

A pokud přesně nevíte, kde začít čerpat informace, můžete začít hned s příspěvky několika uživatelů tady na #Warengo: @tomasdurcak, @Stan1000, @Investicnibrambora, @Imperial_Finance, @Investor_Matty a mnoho dalších.

6. Snažíte se všechno dělat sami

Obchodování s akciemi zažívá velký boom a někteří začínající investoři si myslí, že si mohou koupit téměř jakoukoliv akcii a bude to skvělá investice.

Bohužel to není úplně pravda a z dlouhodobého hlediska pouze zlomek společností dosahuje výrazně nadprůměrných tržních výsledků. Těchto pár výjimečných společností pak táhne návratnost trhu jako celku. Většina jednotlivých akciových společností přináší podprůměrné výsledky.

Nebojte se požádat o pomoc, ale ujistěte se, že má váš rádce na srdci vaše nejlepší zájmy a nejedná se o „prodavače“ jehož loajalita leží úplně někde jinde. Nákup jednotlivých akcií, případně jakéhokoliv jiného investičního aktiva není snadný proces a pokud jste si všimli, že široko daleko rozumíte dané problematice nejlépe, možná máte problém.

7. Myslíte si, že je investování příliš obtížné

Na druhé straně tu pak máme pasivní investiční přístup, který nevyžaduje extra mnoho vědomostí a není ani časově náročný. Mnoho lidí přitom má pocit, že nemohou investovat, protože tomu nerozumí, nebo jsou příliš zaneprázdnění, a proto se vydávají cestou nejmenšího odporu a nic nedělají.

Jiní začínají šplhat po investičním žebříčku, ale po cestě se vzdají, protože se zasekli v krysím závodě a nevidí z něj cestu ven. Otevření účtu na některé z obchodních platforem, která vám zprostředkuje pasivní investiční automat se přitom nijak neliší od investování prostřednictvím bankovních podílových fondů a nabízí mnohem vyšší návratnost.

8. Děláte emociálně ovlivněná finanční rozhodnutí

Všichni máme tendenci dělat většinu svých rozhodnutí na základě emocí a je důležité o tom vědět. Vaše finanční podvědomí, vaše přesvědčení a emociální asociace týkající se peněz velmi barvitě ovlivňují vaše finanční rozhodnutí.

I když tuto skutečnost nemůžeme nijak ovlivnit, důležité je o emocích přemýšlet. Můžete se pokusit své myšlenky a pocity ohledně peněz změnit, aby měli na vaše finance pozitivní vliv a snížili jste tak strach ze šplhání po investičním žebříčku.

9. Necháte strach, aby vám byl překážkou

Strach mnohým z nás brání v tom, abychom dostali, co chceme. Přemýšlejte o minulosti, kdy vám strach zabránil v jednání, které vás stálo potenciálně velkou investiční příležitost.

Klíčem je pozitivní využití vašich obav, protože strach vás může brzdit a stejně tak pohánět vpřed. Pokud se naučíte myslet jako bohatý člověk, máte mnohem větší šanci se jím stát. Pamatujte, že to může změnit kdokoliv, ale ne každý své myšlení změní.

Změníte ho?

#finance #osobnifinance #osobnirust #rust #prijmovapast #prijem #financninezavislost #prijmovaaktiva #prijmoveakcie #bohatstvi #financnigramotnost

Hodnocení: +30
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.