6 minut čtení

Taky podporujete zloděje? Investice prostřednictvím bankovního podílového fondu vás připraví o miliony

Odhodlali jste se k investování na akciových trzích? Skvělé! Pokud za tím účelem ale využíváte podílových fondů v bance, může vás stát vaše volba na dlouhém časovém horizontu obrovskou sumu peněz.

Jedna nejmenovaná česká banka přišla se skvělou akcí, poskytne vám spořící účet úročený první rok „nadstandardním“ úrokem 1,5 %, pokud stejnou částku jako na spořící účet vložíte také do některého z podílových fondů banky. To vypadá jako nabídka, která se neodmítá. Stejně máte část úspor vyhrazených na náhlé finanční výdaje, tak proč je nevložit na tento spořící účet a při té příležitosti začít konečně investovat, k čemuž už se delší dobu odhodláváte…

Na první pohled to vypadá jako win-win situace pro obě strany. Vy získáte zajímavě úročený spořící účet, dokopali jste se k investování na akciových trzích a banka získá dvojnásobek vašich peněz, o což také touto nabídkou usiluje. Určitě se našla řada lidí, třeba jako můj známý, kterému můžeme říkat Honza, které nabídka banky oslovila.

S Honzou jsme debatovali nad pivem o investicích (což bývá vždycky nejplodnější rozhovor) a on se mi svěřil s touto skvělou novinou. Protože jsem měl u této banky před lety také otevřený pár měsíců akciový podílový fond, jeho povídání mě zaujalo. Sám hledám nějaký lépe hodnocený spořící účet, kam bych převedl svůj pohotovostní fond. Nicméně jsem si pamatoval, že mě tenkrát od jakéhokoliv investování odradily právě vysoké poplatky.

Můj známý byl do našeho sezení u piva maximálně spokojený, protože se mu letos investice zhodnotily asi o 7 %, v březnu ještě prozíravě provedl mimořádnou investici… Jak sám říkal, je to mnohem lepší výsledek, než kdyby mu peníze jen tak ležely na spořícím účtu. Jenom pro doplnění, Honza investuje do akciového podílového fondu zaměřeného na americké akcie.

Procento sem, procento tam a z tisíců jsou najednou miliony 

Když jsem se ale blíže podíval na výši poplatků, kterou investor za své investice zaplatí, objevil jsem menší „podraz“, který Honzu příliš nepotěšil. Moc se toho nezměnilo. Nejenže platíte za každou provedenou investici (jednorázovou nebo pravidelnou) vstupní poplatek 3 %. Navíc musíte počítat také s poplatkem za obhospodařování ve výši 1,5 %. Je opravdu skvělé, že nemusíte platit žádný výstupní poplatek. ? Z každé investované tisícikoruny vám tak bankovní mašinerie ukousne 45 Kč. Na první pohled možná nízká částka, zvlášť když americký akciový trh momentálně tak bouřlivě roste…

Jak už možná víte, napsal jsem pár článků o složeném úročení, a tak jsem si vzpomněl na všeříkající tabulky.

Otevřel jsem Excel a ukázal Honzovi o kolik peněz ho zmíněná 4,5 % zaplacená na poplatcích připraví na dlouhém časovém horizontu. Spadla mu brada. Jednoduše jsem počítal s průměrným růstem amerického akciového trhu o 10 % ročně a odečetl jsem od tohoto výnosu poplatek banky a poplatek alternativní investiční platformy. Při částce 5 000 měsíčně, kterou Honza ze svého účtu pravidelně investuje, je ten rozdíl nehorázný.

 

Ještě o něco lepšího výsledku byste dosáhli, kdybyste nakupovali některé z ETF kopírující americký akciový trh napřímo, přes nějakého obchodníka (například @xtbczsk, @lynxbroker, @saxobankcz a další). Poplatky tak můžete ještě snížit. Honza ale hledal ryze investiční automat, proto jsem mu nabídl srovnání s platformou (typu @portu a dalších), která vám automatizaci investic za poplatek přibližně 1 % skutečně může nabídnou.

No a ze srovnání je zjevné, že pouhým přesunem od banky k investičním platformě můžete „vydělat“ na dlouhém časovém horizontu i miliony!! korun. Nebuďte jako „hloupý Honza“ a investujte raději své peníze jinde než prostřednictvím bankovních podílových fondů.

Já chápu, že dostávají přednost banky, jako časem prověřené a seriózní instituce. Za svou „auru“ si však nechávají platit skutečně nehorázný poplatek, který hraničí se zlodějnou. Vím, že se o tom dlouhodobě mluví, ale jak vidím ve svém okolí, osvěta je stále nedostatečná.

Časté argumenty ve prospěch banky hovoří o tom, že lidé nemají čas na výběr jednotlivých investic a podobně. Moderní investiční platformy vám však nabízejí možnost investování prostřednictvím diverzifikovaných burzovně obchodovatelných fondů. Pomůžou vám s nastavením investiční strategie, dle vašich cílů a rizikového profilu a investování na akciových trzích vám zprostředkují podobně automaticky jako banka.

Fór na závěr

Víte, co bylo největší třešničkou na dortu? Když jsem se podíval na složení onoho akciového podílového fondu. Musím uznat, že portfolio manažer fondu odvádí za zaplacené poplatky skutečně „poctivou práci“.

Nechci mít nikomu nic za zlé, takový portfolio manažer je určitě tlačen do toho, aby měl jeho fond náležitou výkonnost, pravděpodobně se od ní odvíjí i jeho finanční ohodnocení. Proto se dá očekávat sázka na víceméně ověřené společnosti. Víte ale, jaké tituly tvoří pět největších pozic v tomto akciovém podílovém fondu?? #Apple, #Amazon, #Alphabet, #Microsoft a #Facebook.

Rozumím tomu, že se jedná o časem prověřené společnosti – sázku na jistotu – je pravděpodobné, že tyto tituly budou stále růst, i když je otázkou, zda můžeme očekávat nějaké dvouciferné růsty. Ale přeci jenom, neočekávali byste od portfolio manažera trochu více kreativity? Stejné společnosti by do svého portfolia dokázal vybrat i absolutní nováček na akciovém trhu, bez zkušeností, jakýmkoliv vzděláním nepolíbený…

#akcie #jakinvestovat #investovani #akciovytrh #podilovefondy #investicnistrategie #poplatky #slozeneuroceni #dlouhodobeinvestovani #pravidelnainvestice

Hodnocení: +59
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Dobrý den, můj názor je ten, že pro drobného investora je zásadní se investici nezabývat ve všech směrech a to něco stojí. 

    Podle mě je pozitivní, že Vás kamarád nějak začal a postupem času třeba začne o investicích více přemýšlet. Kdyby ta banka neudělala tuto akci, tak třeba nezačne nikdy. 

    +12
  • Článek je dobře napsaný, v dnešní době s ním souhlasím, ale né 100 procentně. Samozřejmě investuji přes brokera do akcií a poplatky jsou v porovnání s fondy přes banky naprosto rozdílné, skoro žádné (u Degira) při zaměření na akcie US a u XTB nulové :D, ale i přesto mám z dřívějších dob, než jsem začal s investováním do akcií, u banky KB fond, který se zaměřuje na investování do indexu MSCI, vstupní poplatek 3 % a za roční správu 0,15 % a tento fond pořád držím. Nemyslím si, že by to byl špatný fond, výkonnost má, samozřejmě, když si to spočítáme, tak nám to za 30 let něco ukrojí, ale výhodou je, že můžete investovat 500 Kč měsíčně a vybrat si klidně i měnu US, Eur, nebo naše CZK, což pro obyčejného člověka, který si zrovna nemůže dovolit investovat více, je toto lepší než to dávat na stavebko nebo další podobné instrumenty. Ale pak je tu druhý příklad, např. můj kolega měl na účtě přes milion korun a všechno to měl roztahaný po stavebkách, spořících účtech atd., ihned jsem to s ním probral, udělali plán a nyní investuje 10 000 Kč měsíčně do etf, který reinvestuje dividendy přes brokera XTB s roční správou 0,07 %, což je nic, jiné poplatky nejsou. Ale je to tím, že si může dovolit investovat mnohem víc a může si dovolit nakupovat zrovna to etf, které jsme vybrali a nákup jednoho papíru stojí na naše několik tisíc. Samozřejmě je i varianta, kde se dividendy nebudou reinvestovat a to stejné etf je tzv. "za pár", ale už se o to musí člověk starat, daně atd., což můj kolega nechtěl, takhle má minimální poplatky, dividendy se reinvestují, takže do doby, než to prodá, tak se nemusí o nic starat a má velmi diverzifikované portfolio. Ovšem co by si měl člověk z článku odnést je to, že skoro veškeré fondy přes banky si účtují např. 4 % za vstup a ročně ještě okolo 1 až 2 % a nemají skoro žádnou výkonnost a to je to, na co by si měl člověk dát pozor. Poplatky jsou žroutem výkonnosti a žroutem Vašich investic.

    +3
    • Díky za doplnění a ještě jednou zdůrazňuji: Ovšem co by si měl člověk z článku odnést je to, že skoro veškeré fondy přes banky si účtují např. 4 % za vstup a ročně ještě okolo 1 až 2 % a nemají skoro žádnou výkonnost a to je to, na co by si měl člověk dát pozor. Poplatky jsou žroutem výkonnosti a žroutem Vašich investic.

      0
    • Dobrý den, @MarVy, můžu se ze zajímavosti zeptat, který akumulační ETF jste vybrali? A jak řešíte převod měn při pravidelném investování (předpokládám, že výplata je v CZK a fondy na XTB buď v EUR nebo USD)? Děkuji!

      0
    • @janKratochvila pokud si to pamatuji přesně, tak investice byla v Eur a byl to tento ticket IE00B4L5Y983, je to etf MSCI World, akumulace dividend

      0
  • Dobrý den, můj názor na věc je ten že poplatek který je vstupní, není až taková pohroma v dlouhodobém horizontu protože ho platíte pouze 1x, to znamená že při poplatku 3% z 5000Kč zaplatíte 150Kč a víc žádný poplatek vstupní není, to znamená že už zůstává pouze poplatek manažerský a ten se taky fond od fondu liší. Nicméně pokud to spočítáme tak při investici 5000Kč za 20 let bude vstupní poplatek dohromady 36000 Kč (to je to samé, jako bychom vložili celou částku naráz, tedy 1,2 milionu z čehož by byl vstupní poplatek 3% 36000Kč s tím rozdílem, že stržený najednou. Vzorec výpočtů bych tedy upravil protože se nejedná o nižší výnos o 4,5% ale jen o 1,5% (V závislosti na fondu, u amerických akcií můžeme najít i značně zajímavější manažerský poplatek, například 0.17% ročně). Pokud se pletu nebo to špatně chápu tak mě prosím upravte. Ztráty na vstupních poplatcích můžeme taky procentuálně rozpočítat ale dlouhodobě rozhodně nebudou tak markantní jak píšete. Těším se na další názory.

    +3
    • Jinými slovy, vstupní poplatek máme, ano, ale pouze 1x z každého vkladu,proto nelze zhodnocení 5,5% brát jako konstantní, ale odečíst z každé investice 3% a dále počítat zhodnocení v plné výši procent které fond nabízí (Za předpokladu že 9% už je po odečtení manazerskeho poplatku), proto správný výpočet je ten, že vezmeme investice odečtené o vstupní poplatek (např. 60000Kč ročně vklad = 58200Kč vklad s odečteným vstupním poplatkem 3%) a tyto pak zhodnocujeme 9%. To znamená, že za 10 let dosáhneme 884 tisíc... (což už od 912 za období 10 let není zas takový rozdíl - konkrétně 28 tisíc korun)...

      +2
    • mm popravdě jsem na to šel pouze nějakou selskou úvahou, je možné že jsem udělal chybu..ale ta 3 % vám budou strhávat i v dalších letech při každém dalším vkladu, takže s každých vložených 60 000 tisíc vám strhnou ta 3 % ...i v dalších letech, plus vám ještě ročně strhnou 1,5 % za obhospodařování...

      0
  • Jak, že byla ta hláška v seriálu "Papírový Dům" ? Současní zloději vás neokradou na ulici. Vyřídili si licence na banky a pojišťovny :-D 

    +3
  • Docela by mne zajímalo, která banka to je. Mám dlouho investice u Conseq invest a připadá mi to podobné jako v tomto článku.

    +2
  • Není manazersky poplatek již zapocitani ve zhodnocení? Tudíž v tabulce by mělo být 7procent?

    +1
  • Zdravím,  jsem úplný nováček, takže se předem omlouvám, ale je ten výpočet správně? Resp. z čeho a jak se platí management fee a poplatek za nákup? Nemyslím, že lze takto jednoduše odečíst ze zhodnocení 4.5% a dostat rozdíl? 

    +1
    • Ahoj poplatek za nákup se strhne automaticky z tvých investovaných peněz. Pokud do fondu pošleš např 1 000 Kč, do investic jde pouze 950 Kč a 50 Kč si rovnou nechají na poplatek. Management fee se pak platí z tvého objemu pak co tam máš, bez ohledu na to, jestli je fond v plusu či nikoliv. Prostě ti to seberou.

      0
    • @Karkoska a jim zase část sebere správce, depozitář, auditor, v tomto případě určitě i hedging do CZK... 

      Už jenom ten hedging by mi za to stál. O nejvíc peněz jsem přišel před 15 lety díky poklesu dolaru a eura. A jako na potvoru jsem ty peníze zrovna potřeboval. 

      0
    • @Karkoska ahoj. Není to tam že je Manazersky poplatek už ve vynosu?? . Fond na 6 procent. Fee je 1. 7?tzn že mám 4.3 procenta? 

      +1
    • @tomasKucera1 U klasických fondů to není odečteno z výnosů. Protože to by si nemohli nic odečíst, když by byli ve ztrátě nějaký rok. Ovšem pravda je, že existují také společnosti, které si strhávají podíl jen z výnosu, ale těch je minimum.

      0
    • @janDanhelka Jo pokles kurzu také dost znepříjemní výsledný zisk. :-( To je bohužel riziko. Ono kdybychom neinvestovali vůbec a měli to jen v CZK, tak bychom asi ztratili díky inflaci mnohem víc.

      0
  • Podle mě vliv 3% vstupního poplatku není v tomto článku správně ohodnocen. Při modelovém příkladu jednorázové investice 50k a měsíční následné investici 4500 po dobu 25 let a zhodnocení 8,5% p.a. udělá tento vstupní poplatek (tedy jednorázový z vloženého kapitálu ) rozdíl cca 180 tisíc (40k přímou ztrátu na kapitálu + 140k ztrátu ve formě nižšího složeného útočení). 180 tisíc samozřejmě není málo peněz, ale v horizontu 25 let a při cílovém zisku na úrocích cca 3,6 mio ( 5 mio celkově) to není až tak dramatické, jak autor popisuje. Pokud mi něco uniklo, prosím o komentář.

    0
  • Niekoľko postrehov. Verím, že to autor myslel dobre, avšak výpočty sú úplne mimo.

    Vstupný poplatok sa odratáva len na začiatku. Nemožno ho zahŕňať do zloženého úroku. Tabuľka vyslovene klame.

    Úročenie je prerátané nejak zvláštne. Ako rátam, tak rátam, tieto čísla mi nevychádzajú ani keď dám mesačný, či ročný vklad s úročením ročne či akokoľvek. Niečo tam nie je ešte spomenuté. Jednoducho tie sumy pri 9% aj pri 5,5% sú nízke.

    Návratnosť nie je výnos. Návratnosť sa ráta v rokoch, nie v %.

    Poplatok za správu si správca straháva väčšinou v presne definovaný deň v roku v % z aktuálnej hodnoty portfólia. Investor pri podielovom fonde vidí výnos už očistený o poplatky za správu aj za výkon (ak si ho správca účtuje).

    0
  • Investuji přes robomarkets, česká podpora a nulové poplatky, sice zatím pouze akcie ty americké, ale i tak maximální spokojenost.

    0