4 minuty čtení

Investování je jednoduché, ale není snadné. Bez čeho se aktivní investor zaručeně neobejde?

Citát z úvodu, který je střídavě připisován Warrenu Buffettovi nebo jeho investičnímu souputníkovi Charliemu Mungerovi je více než trefný. Principy investování jsou skutečně jednoduché, není však snadné je přenést do praxe.

Že je rozumné investovat do akcie s hodnotou 100 Kč a cenou 50 Kč chápe jednoduše každý. Byli byste přeci blázni, kdybyste se do aktivního investování nepustili. Nalézt však ve skutečnosti akcii s takto výraznou slevou není ani trochu snadné.

Výpočty založené na minulém růstu podniku a pochopení, zda je aktuální ziskovost společnosti dobrá nebo špatná je poměrně jednoduché, ale zkuste poznat podnikání společnosti do hloubky, aby bylo možné si představit, jak bude vypadat její budoucnost.

Výpočet či dohledání účetní hodnoty společnosti je opět jednoduché, ale pochopení, jaká je skutečná hodnota této veličiny? Je poměr ceny konkrétní akcie vůči její účetní hodnotě na úrovni 2 ještě dobrý, nebo máte dát od společnosti ruce pryč? Co platí pro jednu akcii nemusí platit pro druhou…

Dohledání konkrétních čísel, která křičí z účetních výkazů, je jednoduché, ale rozpoznání, která čísla mají pro budoucnost vypovídající hodnotu a která tvoří pouze šum, není snadné.

K seznámení se s metodou diskontovaného cash-flow vám postačí internetový vyhledávač, ale její praktické využití k ocenění společnosti už je uměním investorského mistrovství. Stejně tak výpočet přesné vnitřní hodnoty podniku na papíře vypadá jednoduše. Spolehlivé přiblížení realitě, které skutečně může fungovat v praxi, není snadné, přičemž je určitě lepší mít přibližně pravdu než se přesně mýlit, jak by řekl Keynes.

Znalost, že je beta měřítkem volatility daného aktiva není nic světoborného, ale uvědomění si, že volatilita není skutečným rizikem, kterému při investování čelíte, není snadné.

Pochopit, že se peníze mohou za 25 let stokrát znásobit, když budou ročně úročeny dvaceti procenty, je jednoduché, ale zvládli byste vydržet těchto 25 let čekat na plody své práce, když ostatní inkasují zisk každých 5 let?

Můj velmi oblíbený americký fyzik, univerzitní profesor a držitel Nobelovy ceny, Richard Feynman jednou řekl, že je zatraceně velký rozdíl mezi tím, něco znát a něčemu skutečně rozumět a pro investování tato moudrost platí více než kdekoliv jinde.

Pochopení investiční teorie je základem, ale klíčem k úspěchu je způsob vašeho myšlení

Investiční teorie vám pomůže k porozumění investiční kuchařce. Každý amatér se však nemůže stát šéfkuchařem jenom díky tomu, že si koupí kuchařku od michelinského kuchaře. Nejsou to primárně vaše teoretické znalosti, ale způsob myšlení, který vám pomůže skutečně porozumět investování.

Pochopení základní investiční teorie je samozřejmě předpokladem pro to, abyste se stali chytřejším investorem, pokud však potřebujete teorii, aby vám potvrdila, zda investujete správně nebo ne, děláte něco špatně.

Investování je obor lidské činnosti jako cokoliv jiného. Všichni můžeme snít o tom, že napodobíme investiční úspěch Warrena Buffetta, ale Buffett je mimořádně nadaným člověkem, který včas poznal své silné stránky a dokázal je vybrousit během své investiční kariéry až k úplnému mistrovství. Je to podobné, jako kdybychom se nyní rozhodli, že budeme sledovat při závodech Lewise Hamiltona a staneme se mistry světa v závodech Formule 1. Ano, většina dospělé populace umí řídit automobil, to však ještě neznamená, že bychom se mohli stát profesionálními jezdci F1.  

Úspěch aktivního investora tak kromě samozřejmých teoretických znalostí vyžaduje i jistý talent od pánaboha. Pokud vám chybí jedno nebo druhé – talent či teoretické základy – dejte přednost raději pasivní investiční strategii, ta vám přinese z dlouhodobého hlediska více než zajímavý výnos a budete si vést lépe než většina aktivních investorů.

#akcie #jakinvestovat #investovani #pasivniinvestovani #aktivniinvestovani #strategie #teorie #investicnistrategie #vyberakcii #stockpicking

Hodnocení: +25
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Další pěkný článek. Letošní rok ukázal jak moc je investování o psychice. Zažil jsem letos pád více než -15%. Dnes jsem +21%. A to jen díky důvěře ve svou tezi strategii. 

    +1
    • letošek byl pro psychiku investorů rozhodně zkouškou. Snad podobně dobře zvládla jarní propad většina místních investorů :-))

      0
  • Patriku, super článek. Je to tak. Investování je jednoduché, ale být úspěšný vyžaduje hodně času, dřiny a zkušeností. A myslím si, že právě kvůli tomu, kolik času to bere, tak je nutné, aby analýza podniků byla investorova vášeň. 

    0
    • Díky @janSladovnik ...jak říkáte. :-)) Pokud vyberte nějaké horké akcie typu Amazon, Google, tak asi nic nezkazíte, ale to už bych dal raději přednost investici do širokého tržního indexu. Ačkoliv to vypadá, že technologické akcie nemají strop, člověk nikdy neví. A pokud chcete opravdu kvalitně analyzovat méně známé tituly, kde může být nějaká vaše konkurenční výhoda oproti průměru, tam už to opravdu chce tu vášeň...Jak ukazuje třeba @Stan1000 ?

      0
    • @PatrikKudlacek Investování není zase tak složité a nepotřebujete na to vysoké školy. Chce to spíš trochu znalostí, trochu disciplíny, také trochu štěstí na správný odhad vstupu do obchodu... Mám v portfoliu 64 titulů, z nich pouze 16 je v minusu, ale většina jen nepatrně, některé teprve čekají na svůj start k výnosům. Pouze u 4 titulů jsem v minusu více jak 10%, což je stále nepatrné. Naopak nejlepší akcie má výnos 124%, 10 akcií má vyšší výnos jak 300. Nerozdělený zisk aktuálně na hodnotě 15,98% a vím, kde mám ještě rezervy, co změnit, aby byly výsledky ještě lepší... Sám jsem zvědavý, až ukončím svůj investiční rok (22.6.2021), s jakým to bude výsledkem... 

      +1
    • @Stan1000 nemyslel jsem tím, že by bylo třeba k investování vysokého IQ, ale právě mix konrétních schopností a znalostí, který třeba i vy máte, ale každému se tak dařit nemusí. Sám jsem na vaše výsledky zvědavý. 

      Jak na to nyní koukám, já jsem cca plus 15 %, ale je to taženo jednou akcií, u které jsem udělal od března 85 %, bez ní bych byl cca na 10 %... ale to portfolio je stále relatině malé... 

      0
    • @PatrikKudlacek Nic není hned, jistě se časem ještě polepšíte.... Mně to trvalo 4-5 měsíců, než jsem se k tomu vypracoval... A každý výsledek nad 10% považuji již za dobrý, nad 15% za výborný...

      0
    • @Stan1000 jsem trochu rýpal, ale od června index S&P připsal 18 %, velmi důležitá je dlouhodobá konzistence. Myslím, že jste chytil skvělé období na učení. Držím palce ať to jde i nadále.

      0
    • Tak to máte částečně pravdu, stihl jsem se ještě částečně vyvézt na covidových poklesech. Jinak já se učil přes rok, než jsem si vůbec investiční účet otevřel, dlouho jsem trh studoval, dokonce jsem si prověřil všech 500 akcií S+P 500... Ale příležitostí k dobrému investování je stále dostatek... I dnes se dá velmi dobře investovat...

      +1
    • @janSladovnik přesně kvůli tomu nejsem ani nijak z 15 % nadšený, když se podívám na výkonnost benchmarku...

      @Stan1000 to máte jako Buffett. Toho, když se ptali, se kterými akciemi začíná analýzu, tak říkal od "A" ?

      +4