6 minut čtení

3 způsoby, kterými finanční stres ničí váš život i schopnost budovat bohatství

Finanční stres patří vedle toho pracovního asi k nejčastějšímu důvodu, proč jsme nevrlí, podráždění či nešťastní. Kromě mentálního zdraví ale tenhle kamarád dokáže dlouhodobým působením poškodit nejen to fyzické, ale i další aspekty života.

Na úvod bych chtěl podotknout, že stres nelze všeobecně považovat za něco, co je vždy jen negativní a škodící. Evoluce nám ho do vínku nedala jen tak. Jde o velmi účinný obranný mechanismus, který dokáže krátkodobě posílit naše kognitivní schopnosti, imunitu, sílu, kreativitu či motivaci.

Záměrně ale píšu krátkodobě, protože stejně jako v případě všeho ostatního, i u stresu je potřeba dodržovat zdravou rovnováhu. Věta "stres může zabít" nepochází ze situace, kdy si někdo prožil skutečně stresující den, načež ho kleplo. Pochází ze situace, kdy někdo stresem trpí hodiny a hodiny téměř den co den několik let v kuse.

Proto je důležité mít kontrolu nad tím, kdy si stres připustíte k tělu a kdy mu naopak zakážete, aby vám nabourával život. V případě zaměstnání to může vyřešit konec pracovní doby, případně výpověď. Utéci před finančním stresem je však mnohem komplikovanější. Peníze jsou něco, před čím nelze jen tak utéci a výpověď jim také nedáte.

Jaké následky může dlouhodobé stresování okolo peněz přinášet? Tady jsou tři zřejmě nejčastější:

1. Finanční úzkost často vede k depresi

Určitě už jste někde zaslechli, že dnešní moderní společnost ráda zobe různá sedativa či antidepresiva. To je totiž další z nepříjemných vlastností stresu - dlouhodobé úzkostlivé stavy se mohou kromě vaší fyzické schránky postupně nasbírat až do podoby deprese.

To by nemělo být žádným překvapením. Pokud se neustále strachujete ohledně peněz, je velmi pravděpodobné, že nejste zrovna nadšení i z dalších aspektů svého života. A dlouhodobým iniciátorem finančního stresu v tomto případě mohou být zejména obavy z možných následků, pokud nebudete schopni platit účty, splácet dluhy, dorazí exekuce nebo budete nuceni vyhlásit osobní bankrot.

2. Finanční stres umí ničit mezilidské vztahy

O tom, že většina vztahů dnes končí právě kvůli penězům, už jste pravděpodobně také zaslechli. Nemusí přitom jít jen o to, že zrovna řešíte problémy s příjmem a vyléváte si přemíru stresu na svého partnera. Mnohdy stačí, když z pohledu financí chcete něco jiného než váš partner, avšak máte pouze omezené zdroje, a oheň může být na střeše.

Dalším častým problémem je tzv. "finanční nevěra". Pokud tento pojem neznáte, jde v podstatě o to, že si někam bokem odkládáte své peníze, avšak partnerovi o nich lžete. Není pak divu, že ve chvíli, kdy se o něčem takovém partner dozví, může to citelně nabourat vzájemnou důvěru a vézt ve společné správě financí k dalším komplikacím.

3. Pocítíte jej i na své pracovní výkonnosti

A do třetice - pravidelný finanční stres má tu nepříjemnou vlastnost, že se díky němu tak trochu sami střelíte do nohy v otázce vaši hlavní příjmové aktivity - práce. I v té nejúžasnější a nejskvělejší práci se člověk může cítit pod psa, pokud ho v osobním životě zrovna trápí finanční komplikace. A můžete se vsadit, že na jeho produktivitě a výkonnosti se to nepochybně odrazí.

Asi největším rizikem je zde to, že vaše horší pracovní výsledky začnou ohrožovat celou vaši kariéru - což přirozeně uzavírá bludný kruh a vede k dalším obavám a stresu z toho, co budete dělat, pokud byste náhodou o svou práci a s ní spojený příjem přišli.

Jak finanční stres ze svého života odstranit?

Zřejmě se shodneme na tom, že finanční stres dokáže způsobit nepěkné škody a je proto na místě, abyste se ve svém vlastním zájmu pokusili eliminovat maximum finančních obav ze svého života. Jak na to?

O finanční gramotnosti si zde na Warengo můžete číst celé hodiny. Ale mám-li vypíchnout pár esenciálních věcí, na úplně prvním místě bych zmínil tvorbu pevně daného osobního rozpočtu. Ten vám totiž umožní mít vždy jasný přehled o tom, kam všude vaše peníze odplouvají a případně identifikovat oblasti, kde by bylo záhodno příjmy trochu zkrouhnout.

Pokud si navíc takový rozpočet vytvoříte společně s partnerem, bude mnohem snazší, abyste v otázce financí dokázali táhnout za jeden provaz. Tato jediná věc - osobní rozpočet - dokáže se snížením finančního stresu hotové divy. Stačí si prostě do poslední koruny naplánovat, jak budete se svými příjmy nakládat a rázem ucítíte, že máte nad svou finanční situaci - a tím pádem i svým životem - mnohem větší kontrolu a minimálně část obav vás zajisté opustí.

Dalším krokem by mělo být vyhradit si v rozpočtu částku, kterou si každou výplatu odložíte bokem do "nouzového fondu" pro případ, že se na obzoru objeví nečekané výdaje. Pokuste se vybudovat si aspoň menší finanční rezervu, která i v případě nejhoršího možného scénáře dokáže pokrýt pár měsíců vašich životních nákladů. A uvidíte, že se vám hned bude lépe spát i dýchat.

A do třetice je ve chvíli, kdy máte postavený rozpočet, splácíte (nebo už jste splatili) své dluhy, jste zároveň schopni měsíčně něco uspořit a máte již nějaký nouzový fond, rozhodně je na místě začít přemýšlet i nad tím, kde a jak začít tyto své úspory nějakým způsobem zhodnocovat. Samozřejmě se nabízí investování, což je druhé téma, o kterém si tady můžete číst celé hodiny.

Cílem by mělo být a) zbavit se veškerých dluhů a b) začít skrz rozpočet, spoření a investování pracovat na cestě k finančnímu zajištění. V té chvíli se totiž obavy, úzkost a stres z peněz z vašeho života mohou jednou pro vždy zmizet.

#osobnifinance #stres #financnistres #penize #sporeni #obavy #nejistota #psychologie #mentalita #uzkost #deprese #vztahy #financninevera #kariera #produktivita #financnigramotnost #rozpocet #sporeni #dluhy #investovani

Hodnocení: +29
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.