7 minut čtení

Tesla je dnes hodnotnější firma než Buffettova Berkshire: 5 důvodů, proč jí to nevydrží

Akciový miláček letošního roku má za sebou další rekordní týden a růst přes 15 %. Ten v pátek Tesla završila růstem tržní valuace na 555 miliard dolarů, čímž přeskočila Buffettovu Berkshire a stala se 6. největší americkou společností.

Popravdě řečeno, tržní valuace je také tím jediným, v čem si Musk na Buffetta může vyskakovat. Reálná aktiva jeho automobilky ve výši 45,7 miliardy dolarů jsou oproti konglomerátu Berkshire s 829,9 miliardami dolarů doslova trpasličí.

Jenže Tesla se už dávno vymkla veškerým úvahám a snahám racionálně odůvodnit její letošní růst, jež v pátek dosáhl na hranici 600 %, a změnila se spíš v trh, který kompletně ovládají emoce, mediální titulky a kult osobnosti Elona Muska.

Proto je dnes jediným skutečně pádným důvodem, proč cena neklesá, skutečnost, že zájem držet na Tesle dlouhodoběji jakékoliv short pozice je prakticky nulový. Avšak jedna moudrá tržní poučka říká, že nic neroste do nebe a chce-li firma svou současnou valuaci udržet, bude muset v následujících letech předvést famózní, bezchybný a téměř neuvěřitelný růst.

Pojďme si ukázat několik problematických bodů, které by teoreticky jednoho dne této masivně nadhodnocené akcii mohly srazit vaz:

1) Elektromobily Tesla si na sebe stále nedokáží vydělat

 

Jednou z podmínek pro vstup do indexu S&P 500 je nepřerušená ziskovost dané společnosti po minimálně 4 kvartály v řadě, čehož se letos v 2. kvartálu značce podařilo dosáhnout. Jak vidno z grafu, Tesla se v posledních 5 kvartálech dokázala oficiálně udržet v čistém zisku. Má to ale háček. Jak v letošním Q2, tak v Q3 se společnost dostala pouze díky prodeji státních emisních kreditů.

Jinými slovy, Tesla aktuálně stále není schopna generovat čistý zisk prodejem svých elektromobilů, ale potřebuje de facto státní dotace a trošku účetního čarování, aby se na papíře udržela v černých číslech. To je samo o sobě pro společnost aspirující na globální jedničku v prodeji EV zneklidňující. Pro největší automobilku světa a 6. největší firmu v USA je to ještě horší vizitka.

2) Prodeje jsou ve srovnání s mnohonásobně menší konkurencí trpasličí

Tesla dokázala v 1. polovině letošního roku prodat 179 050 elektrických vozidel. To v segmentu plně elektrických automobilů nebyl vůbec špatný výsledek. Znamenalo to pro značku 28% tržní podíl a bylo to cca o 50 000 EV víc než prodal druhý Volkswagen (124 018).

Jenže jak známo, automobilový trh netvoří jen EV a zatímco v případě Tesly znamenají EV prodeje i celkové prodeje, u konkurence je to jinak. Druhá největší automobilka Toyota za tak za stejné letošní období celkem prodala 4,02 milionu vozidel, Volkswagen 3,69 milionu vozidel, Renault Nissan 3,36 milionu vozidel, Hyundai-Kia 2,78 milionu vozidel a General Motors 2,77 milionu vozidel - a to jsou prosím pěkně čísla z období, kdy svět sužovala první vlna pandemie koronaviru.

Současné vedení na EV trhu Tesle rozhodně upřít nelze, ale vezmeme-li v potaz, že taková Toyota letos za prvních 6 měsíců prodala téměř 22,5krát víc vozů než Tesla a přesto je její tržní kapitalizace více než 2,5krát menší než v případě Tesly, maličko to nehraje.

 

3) Konkurence má nesrovnatelně větší možnosti

Až doposud bylo velmi snadné vytvářet působivé grafy ukazující, jak Tesla na řadě trzích v EV segmentu či v segmentu elektrických sedanů dominuje. A to jednoduše proto, že jakákoliv serióznější konkurence na trhu chyběla a v tuto chvíli relativně stále chybí.

 

To se však kvapem začíná měnit. Elonu Muskovi se podařilo nabourat zavedené pořádky na globálním automobilovém trhu do té míry, že se dnes i největší hráči pod hrozbou, že jim ujede EV vlak, naplno do tohoto segmentu vrhají. Zatímco takové Audi e-tron nebo Porsche Taycan nelze v žádném případě považovat za nějaké lidové vozy, kterých se budou prodávat statisíce, Volkswagen letos vyrukoval s prvním seriózním konkurentem v podobě SUV modelu ID.4 a zatím to vypadá na velký prodejní úspěch.

Prvních několik tisíc kusů první série tohoto modelu se v předobjednávkách vyprodalo během prvních 24 hodin a koncern očekává, že by v řádu několika let mohl prodávat půl milionů kusů ID.4 ročně + chce do roku 2025 představit celkem 7 nových plně elektrických modelů. Podobně ambiciózní plány však mají i všechny ostatní velké automobilky od Toyoty přes Reault Nissan až po Ford a BMW. Otázkou zůstává, co se stane s tržním podílem Tesly, až se desítky milionů prodaných vozů zavedených globálních značek transformují ze spalovacích na elektrické pohony.

4) Čínští žraloci se státem za zády chtějí svůj díl z tuzemského trhu

Do popředí v diskuzi o zajímavých čistě EV automobilkách se v posledních měsících stále častěji dostávají i zástupci z největšího globálního automobilového trhu Číny. Mimo tradiční velké značky se tak jako o velkém konkurentovi Tesly na tamním trhu začíná mluvit zejména o společnosti NIO, která svým růstem a hodnotou ve srovnání s prodeji jde tak trochu ve šlépějích Tesly.  

Její prodeje v letošním roce zatím dosáhly 26 375 vozů, přičemž září se stalo rekordním měsícem s 4708 prodanými elektromobily. V roce 2018 značka prodala celkem 8101 automobilů (tržní podíl 0,03 %) a loni 20 946 automobilů (meziročně +158,56 % / tržní podíl 0,10 %). Akcie této automobilky však mezitím letos přidaly již více než 1200 % a její aktuální valuace dosahuje 73,56 miliardy dolarů.

To z ní mimochodem dělá 5. největší automobilku na světě dle tržní valuace, která je už například před Daimlerem a méně než 10 miliard dolarů od koncernu Audi. Kromě samotné EV mánie se konkrétně okolo NIO houfně točí šuškanda týkající se finančních injekcí a další podpory ze strany čínské vlády. Peking má přirozeně zájem nastupující elektrifikaci automobilů nezaspat a ujistit se, že masivní trh s automobily pod jeho okny plně neovládnou zahraniční značky

Jen pro představu, mezi jeho další "EV koně" patří značky XPeng (valuace 46,26 miliardy dolarů, dle hodnoty 14. největší automobilka světa před značkami jako Hyundai či Ford) nebo Li Auto (valuace 33,01 miliardy dolarů, 17. největší automobilka světa dle hodnoty). Bude velmi zajímavé sledovat, jak rychlá bude expanze těchto čínských žraloků a jak rychle (příp. zda vůbec) se jim podaří Teslu minimálně na čínském trhu nějak ohrozit.

 5) Neopodstatněný růst připravuje půdu pro neopodstatněný pád

 

Letmý pohled na graf vývoje tržní valuace Tesly vypadá vskutku působivě. Jeden by bez jakéhokoliv dalšího kontextu očekával, že společnost musela na automobilovém trhu nepochybně dosáhnout převratné, historické revoluce srovnatelné s tou, kterou svého času dokázal odstartovat Henry Ford. Jenže ona to popravdě až taková hitparáda není.

Ano, Tesla nadále roste, staví první evropskou fabriku, zatímco se snaží vyrábět nové vozy o sto šest. Faktem nicméně je, že je to stále až příliš málo. A i s tím německým závodem u Berlína to stále bude na všechny velké automobilové koncerny příliš málo.

Současná valuace je vzhledem k realitě tak přestřelená, že aby se mohla nějakým způsobem začít aspoň blížit k realitě, musela by Tesla v následujících letech ideálně nejenže představit plně funkční a bezpečná autonomní vozidla, ale ideálně k tomu přihodit ještě nějakou pořádnou revoluci v technologii baterií, rychlosti jejich nabíjení a dojezdu.

Reálně tak jde spíš než o investování o zbožné přání a takový čistokrevný sázkařský gambling na to, že Tesla stihne ostatním včas a dostatečně daleko utéci ještě před tím, než ji ostatní automobiloví giganti začnou mílovými kroky stahovat. Pokud se tak ale nestane, mohli bychom v jistou chvíli znenadání zažít panický cenový sešup podobné velikosti a tempa, jako byl letošní růst. 

#investovani #akcie #tesla #valuace #berkshire #sp500 #prodeje #byznys #hospodareni #zisk #konkurence #ev #elektromobily #trend #cina #toyota #volkswagen #renaultnissan #nio #xpeng #liauto #baterie #autonomnivozidla #spekulace #riziko

Hodnocení: +29
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Souhlas ?, a to, že se dostali takhle na oko do SP500, mě překvapilo. 

    +3
  • Sám jsem zvědav na budoucí vývoj dění

    +1
  • .... Meanwhile o tři měsíce později:D jednou o tom budeme vyprávět dětem.. ať už bude výsledek jakýkoliv

    0
  • Mě to také překvapilo. Obzvláště že velcí hráči se nestaveli proti. Kupovat akcie firmy, která jeví známky bubliny. Až to celé rupne jako třeba 3D,bude se mi spát lépe a vypadnu že short pozic?

    0