4 minuty čtení

4 tipy, jak chytře využít cloudové úložiště ve svém podnikání

Cloud umožňuje sdílet informace a spolupracovat s kolegy na dálku. Podle průzkumu americké společnosti Flexera už v dnešní době cloud v nějaké podobě používá 94 % všech firem. Je vaše firma jednou z nich? A pokud ne, víte, o co přicházíte?

Na úvod si v rychlosti upřesníme, co to ten cloud je. Jde o poskytování služeb nebo programů uložených na serverech poskytovatele, k nimž má uživatel přístup odkudkoliv na dálku. Samotné technologie, tedy hardward a software, většinou nejsou zpoplatněné. Uživatel platí za samotné užívání cloudu. Například každý měsíc nebo rok. Data, která máte uložená na cloudu, můžete tedy spravovat kdykoliv a odkudkoliv

A teď se už podíváme na to, jaký může mít z cloudu prospěch i vaše firma, byť jde třeba  o start-up nebo malý podnik.

Datová úložiště v oblacích

Ukládat dokumenty na cloud, namísto uchovávání v kartotékách a počítačích, může ušetřit značnou finanční částku a zároveň je to velmi praktické. Každý ve firmě bude mít přístup ke všem složkám, ke kterým má mít přístup, aniž by musel žádat kolegy, ať mu dokumenty pošlou nebo přinesou.

Mnoho firem také využívá video, audio a obrázky. Ať už je to náplň jejich podnikání, nebo jen součást strategie digitálního marketingu, soubory takového typu zaberou na hard drivu značné místo. Cloud vám umožní tyto velké soubory uložit na servery a vaše lokální úložiště využít například na interní soubory, u kterých nechcete, aby poletovaly na cloudu.

V tomto kontextu je velmi užitečná i záloha dat. Pokud podnikáte, určitě už jste si někdy na vlastní kůži zkusili, jak důležité je průběžně si ukládat práci. Cloud vám tohle ulehčí, protože ve většině případů bude vaše data zálohovat i během práce za vás. A díky tomu, že data nejsou uložena fyzicky v počítači, jsou tak chráněna před přírodní katastrofou, krádeží nebo poruše zařízení. 

Jednoduchost a automatizace

Cloud je skvělý způsob, jak vaše firma může růst a vyvíjet se, aniž byste museli investovat velké částky do IT. Správa a údržba úložiště není nic levného ani snadného, zatímco většina cloudových úložišť se aktualizuje sama.

Samozřejmě, že cloudová úložiště mají i svá negativa. Strach o bezpečnost dat a obava ze ztráty absolutní kontroly nad nimi nejsou neopodstatněné. Každopádně existují způsoby, jak data na cloudech ochránit. 

Ve většině případů u menších podniků převažují pozitiva nad negativy. Tak například pokud se stane něco, co vám zabrání v přístupu k datům na jednom serveru (například velký výpadek proudu), pořád se ke svým datům můžete dostat skrze jiné servery. A technická podpora ze strany poskytovatele cloudu bývá v ceně pronájmu úložiště.

Flexibilita a možnost práce z domova

Představte si, že si můžete celou kancelář i s kolegy vzít s sebou kamkoliv po celém světě. Práce z domova, kavárny nebo pláže? Žádný problém. Díky cloudu můžete pracovat v týmu několika lidí zároveň na společném projektu třeba z různých konců světa.

Tento benefit jistě ocení i vaši kolegové a podřízení, protože home office je v dnešní době jedním z nejvyhledávanějších benefitů, především u mladší generace zaměstnanců. Už nikdy neuslyšíte: „Promiň, zapomněla jsem na to, pošlu ti to zítra, až budu v kanceláři.“

Plánování růstu

U cloudu si vždy můžete zaplatit jen tolik místa a takové služby, které využijete. Malé podniky tedy mají šanci růst, aniž by ze začátku musely podstoupit velkou investici. Pokud teprve rozjíždíte nový byznys, můžete začít v malém a postupně zvyšovat využívání cloudu. V každém období budete platit jen do té míry, do které se vám to vyplatí.

V případě, že chcete ušetřit peníze, ale zároveň být konkurenceschopní a moci soupeřit i s „velkými rybami“ ve vašem oboru, cloud by pro vás mohl být to pravé. Jestli jste připraveni adaptovat cloud do svého podnikání, ale zároveň nechcete žádné razantní změny, můžete to vyzkoušet, aniž byste museli kompletně překopat své metodiky. Jestli budete mít pocit, že to funguje, určitě časem objevíte i další způsoby využití cloudu.

#technologie #cloud #podnikani #uspech #inspirace

Hodnocení: +15
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.