4 minuty čtení

Co odpovědět, když na pohovoru dostanete otázku: "Kde se vidíte za 5 let?"

Pokud bychom si chtěli udělat seznam nejtradičnějších otázek, které můžete při pohovoru dostat, tato by pravděpodobně na bedně nechyběla. Ne každý na ni ale dokáže bez problémů odpovědět - vyžaduje totiž racionální pohled do budoucnosti.

Pro někoho může podobná otázka být dokonce lehce pobuřující. Protože kdo v dnešní rychlé době proboha ví, co bude příští měsíc nebo za půl roku? Přesně tak, půl roku dopředu se už neodvažuje detailně plánovat ani většina společností, tak jak máte proboha vědět, co s vámi bude za pět let?

Na druhou stranu zřejmě tak nějak tušíte, jakou odpověď od vás osoba na druhé straně stolu očekává: "Samozřejmě zde v této skvělé společnosti". A většina kandidátů nakonec rezignuje na všechny odvážnější odpovědi a raději poslušně odpapouškuje, že se stále vidí ve společnosti, do které se zrovna snaží dostat. Jenže každý HR manažér už takovou odpověď slyšel přinejmenším stokrát, takže u této otázky zpravidla naprostá většina dotázaných žádné plusové body navíc nezíská.

A právě proto je odpověď, kterou na ni dáte vy, tak důležitá. Není potřeba znovu správnou reakci hledat. Tu už máme - určitě nechcete náboráři vyprávět o své vizi, ve které společnost jednoho krásného dne opustíte, abyste si založili svůj vysněný byznys. Kdepak. Jen je potřeba k odpovědi, kterou chce slyšet, přidat pár "wow" přídavků, které ji rozvinou a ukáží vás v lepším světle. V podstatě vám tato otázka nabízí možnost, jak si zadarmo šplhnout, jelikož správná odpověď je jen jedna a z úst vašich konkurentů bude pravděpodobně znít zcela identicky.

Stejně jako na každou jinou otázku během pracovního pohovoru byste i zde měli v první řadě odpovědět pravdu, ale zároveň něčím zaujmout. Zkuste jednu z těchto strategií:

1. Ukažte, že máte o společnosti povědomí

Demonstrujte svou odpovědí, že máte přehled nejen o kultuře dané společnosti, ale i o daném odvětví a jeho předpokládaném budoucím vývoji.

Jakmile zmíníte, že byste za pět let stále chtěli být v té stejné společnosti, přidejte navrch pár neškodných detailů, které naznačí, že si jste vědomi potřeb dané firmy a chápete, jak funguje. Malý příklad pro inspiraci:

"Za pět let bych byl velmi rád právě tady, snad už na nějaké strategické pozici. Zároveň ale chápu, že vaše společnost je ohledně povyšování svých zaměstnanců spíš rozvážná, takže ať už se do strategického oddělení dostanu během pěti let, nebo později, rozhodně to nic nemění na mé chuti stát se součástí této společnosti a jejího poslání."

Taková odpověď náborovému manažerovi řekne, že jste nejen chytří, ale i realista.

2. Vysvětlete, s čím konkrétně chcete společnosti pomoci

Dalším způsobem, jak udělat dojem, je zahrnout do odpovědi vliv, který byste chtěli na budoucí vývoj společnosti mít. Jde o sebevědomější a potenciálně ještě lepší strategii, ale potřebujete k ní podrobnější znalosti o dané společnosti.

Můžete vzít příklad odpovědi z předchozího bodu a mírně ji upravit: "Za pět let bych byl velmi rád právě tady, snad už na nějaké strategické pozici, jelikož jsem byl součástí týmu, který vám pomohl úspěšně expandovat do Asie." Nebo můžete říct: "Věřím, že bych již mohl mít nějakou vedoucí roli a pomáhat společnosti rozšiřovat její skvělou klientskou základnu na trhu obnovitelné energie."

Taková odpověď jasně ukazuje, že i když zatím žádné místo nemáte jisté, plně chápete strategické cíle společnosti a vidíte svůj potenciální kariérní růst jako důsledek jejich budoucích úspěchů. Přístup tohoto typu vždycky zaujme, protože vás ukazuje jako někoho, kdo je připraven plně se v pracovním týmu angažovat.

Nereagujte na podobné abstraktní dotazy při pohovoru výčtem idealizovaných snů a titulů, místo toho do své odpovědi dejte něco, na co většina ostatních zájemců zřejmě zapomene - realismus a výsledky. Na takto nastíněnou budoucnost bude společnost možná mnohem ochotnější vsadit.

#osobnirozvoj #hr #prace #interview #pohovor #komunikace #dojem

Hodnocení: +15
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Jako člověk z HR, který dělá nábor roky, si dovolím z části nesouhlasit. Odpovědi typu "Samozřejmě zde v této skvělé společnosti", byť v rozvinuté formě dle bodu 1 a 2 jsou ve většině případů obecné, působí uměle a nevěrohodně a dost často spíš kandidátovi uškodí. Když už tuto otázku kandidát dostane, měl by odpovědět tak, jak to skutečně cítí, raději bych slyšela odpověď, že se nad danou otázkou nezamýšlel, než odpověď, o které si myslí, že bychom ji rádi slyšeli. Osobně tuhle otázku pokládám velmi nerada, často je totiž odpověď už z rozhovoru s kandidátem jasná. Rozhodně souhlasím s tím, že by kandidát měl přemýšlet nad svou budoucností a přínosem pro společnost kam se hlásí.
    +2
  • Takhle to má vypadat :clap:
    +1