4 minuty čtení

Za úspěchem podniků dnes stojí digitální zkušenost zaměstnanců, tvrdí studie VMware

Studie společnosti VMware ukazuje, že firmy, které do digitální zkušenosti zaměstnanců investují relativně více, spíše dosahují obchodního růstu, dokážou si lépe udržet zaměstnance, mají progresivnější kulturu a mají většinou vysoké hodnocení.

Průzkum proběhl v regionu EMEA (Evropa, Střední východ a Afrika) na jaře letošního roku. Respondenty bylo 1800 zaměstnanců, 900 HR manažerů a 900 IT manažerů. Ačkoli nejde o tak velká čísla, výsledky odhalují korelaci v poskytování kvalitních digitálních služeb zaměstnancům, obchodním růstem společnosti a schopností udržet a i přilákat nové pracovníky.

První zajímavou informací vyplývající z průzkumu je, že podle 66 % zaměstnanců by jejich rozhodnutí ucházet se o nějakou pozici (anebo ji přijmout) ovlivnila flexibilita digitálních nástrojů potřebných k práci.

Podstatně zajímavějším zjištěním průzkumu je, že polovina zaměstnanců (49 %) neví, zda se ve věcech digitální zkušenosti obracet na HR, nebo na IT. A celých 21 % tuto nevyjasněnost vnímá jako největší překážku pozitivní digitální zkušenosti. Vyplývá z toho, že pokud mají mít společnosti větší prospěch z technologií pro digitální pracovní prostřední, musí pracovat na zlepšení digitální zkušenosti zaměstnanců pomocí lepší spolupráce mezi HR a IT oddělením.

“Digitalizace pracovního prostředí je mílovými kroky postupující proces, který klade zvýšené nároky jak na zaměstnance v dělnických pozicích, tak na THP pracovníky a ovlivňuje i manažery. ... Pro manažery, od liniových, přes střední až po top management, je dnes již běžnou součástí pracovních benefitů, že mohou pracovat odkudkoli bez obav z narušení nebo ztráty důležitých dat.” To jsou slova Magdaleny Válkové, HR Managerky pro CZ a SK ze společnosti ABB s.r.o..

Dalším poznatkem je, že firmy, které se rychleji vyvíjí, v průměru nabízejí svým zaměstnancům více faktorů digitální zkušenosti. Mezi ně patří přístup k zařízením, technologiím a nástrojům bez ohledu na místo výkonu práce. Pokud jde o práci na soukromých zařízeních, umožňují to firmy s pomalým růstem toho pouze ve 36 % v porovnání se 76 % u rychle se rozvíjejících firem. Přístup k firemním aplikacím podporujících produktivitu již od prvního dne poskytuje 36 % pomalu rozvíjejících se firem proti 68 % rychle se rozvíjejícím firmám. A poslední srovnání je přístup k aplikacím pro nejdůležitější činnosti na libovolném zařízení (vyjma emailu), kde je to 47 % ku 93 %.

Ačkoli se oslovení neshodují v tom, kdo by měl být odpovědný za digitální zkušenosti zaměstnance, 84 % z nich by uvítalo lepší spolupráci mezi IT a HR oddělením. 80 % si myslí, že by se HR oddělení mělo více angažovat ve zlepšování digitální zkušenosti zaměstnanců a pouhých 18 % uvádí, že tyto oddělení průběžně spolupracují.

Chcete, aby na vaši společnost byli zaměstnanci hrdí? Podle průzkumu je 71 % respondentů, kteří mohou pracovat odkudkoli stejně snadno jako v kanceláři, hrdých na svou firmu. Firmu hodnotí jako progresivní (73 %) a chválí si, že jim umožňuje dobře vyvážit soukromý a pracovní život (70 %).

„Považujeme za velmi důležité nabízet našim zaměstnancům příležitost uzpůsobit si pracovní prostředí podle svého. Výběr zaměstnavatele tradičně ovlivňovaly hodnoty jako jistota zaměstnání, dobrý plat a firemní benefity, ale dnes zejména mezi mladými lidmi nabývá na důležitosti i možnosti zvolit si, jak, kde a na jakém zařízení je možné práci vykonávat,“ říká Dirk Eckert, ředitel pro individuální řešení a produkty společnosti Deutsche Telekom.

Máte pocit, že vaši zaměstnanci mohou ovlivnit výběr nástrojů užívaných při práci? Celých 83 % IT manažerů si myslí, že naslouchají zaměstnancům, ale 61 % zaměstnanců má naproti tomu pocit, že výběr nástrojů nemohou nijak ovlivnit. Z těch, kteří digitální zkušenost nepovažují za ideální, jedna třetina označuje za největší problém malé povědomí o tom, co zaměstnanci ve skutečnosti potřebují, což je velmi smutné, ale pravdivé. Dalších 20 % uvádí, že to v jejich firmě není považováno za prioritu.

Studie o vývoji technologií pro digitální pracovní prostředí a dopad těchto technologií na firmy naznačuje, že pro úspěch podniku je digitální zkušenost nezbytná a především je potřeba, aby zaměstnanci měli určitou volnost, protože pak jsou hrdí na svou firmu a mohou odvádět lepší práci.

#studie #vmware #produktivita #digitalni #zkusenost #uspech #vysledek

Hodnocení: +14
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.