4 minuty čtení

Tento HR manažer Google viděl více než 20,000 životopisů, ty nejlepší prý vždy mají jedno společné

Úspěšný životopis není jen bez překlepů, správně strukturovaný a přehledný. Tohle ostatně zvládne každý, kdo má všech pět pohromadě. Jak ale vypadá životopis, na který se vám ozvou zpět třeba z Google?

Laszlo Bock byl svého času jedním z hlavních HR manažerů #Google a za svou 15letou kariéru u společnosti mu rukama prošlo více než 20 tisíc životopisů uchazečů, kteří toužili po práci u zaměstnanci nejvyhledávanější společnosti na světě.

Na dotaz, co je podle něj jednou klíčovou věcí, která v žádném zajímavém životopise, jež by si odložil na stranu, nesmí chybět, má jasnou odpověď: specifičnost. U Google jako viceprezident pro lidské zdroje viděl nepřeberné množství životopisů, které se na něj snažily všemožnými triky a působivými kariérami udělat dojem.

Jeho práce mu umožnila získat unikátní pohled a perspektivu nad tím, co dělá životopis tak unikátní, že nad ostatními vyčnívá. Za zcela zásadní přitom považuje nevypisovat pouze své předchozí pracovní zkušenosti, ale co nejpřesněji zároveň vystihnout, jakých konkrétních výsledků jste v minulosti dosáhli, čím byly měřeny a jak jste jich dosáhli.

Životopis samozřejmě zároveň není žádná slohová práce, takže tam své pracovní postupy nemůžete rozepisovat do odstavců. Jak tedy klíčové úspěchy dokazující váš um sdělit stručně, smysluplně a zároveň dostatečně přesvědčivě?

Bock zdůrazňuje, že životopis má v podstatě jedinou funkci - dostat vás skrz prvního člověka, který jej v HR oddělení uvidí na monitoru a k pohovoru. Abyste toho dosáhli, musíte ho zaujmout sprškou stručných a úderných informací, aby mu maximálně do 60 sekund bylo jasné, kdo jste, v čem vynikáte a jak už jste svým předchozím zaměstnavatelům pomohli posunout jejich byznys kupředu.

Pro sdělení těchto informací ve stručné podobě se Bock podělil o efektivní vzorec, který lze používat opakovaně a stačí do něj jen doplnit příslušná data ilustrující vaše pracovní úspěchy. Vypadá nějak takto:

Dosáhl (X), které je měřeno pomocí (Y), jehož dosáhl díky dělání (Z).

HR expert doporučuje začít aktivním slovesem, navázat číselným vyjádřením vašeho úspěchu, poskytnout základní hodnotu pro srovnání a nakonec zmínit, jak konkrétně jste svého úspěchu dosáhli.

Ta poslední část s neznámou Z je přitom důležitá a nikdy byste ji neměli vynechat. Když zaměstnavateli vysvětlíte nejen čeho jste dosáhli, ale i jak jste ke svému výsledku došli, umožníte mu získat lepší přehled o vašich silných stránkách a stanete se v jeho očích důvěryhodnějšími.

Bock jako příklad uvedl úryvek ze skutečného životopisu, který jednou při snaze přijmout nového prodejce skutečně četl. Stálo v něm:

"Dosáhl stanovených cílů v ročním byznysovém plánu pro objem obchodu, příjmy z prodejů, náklady na prodeje a posílení povědomí o značce."

Taková věta určitě na první pohled zní působivě, ale člověku, který si ji ve vašem životopise přečte, ve skutečnosti mnoho klíčových informací vůbec nesdělí. Bock navrhl, jak by ji šlo upravit, aby efektivněji předávala informace o vašem případném úspěchu:

"Jako člen týmu jsem přispěl k 21% navýšení ročních útrat inzerentů díky tomu, že jsem vzhledem ke stanovenému cíli provedl 158 % kontaktů s potenciálními klienty (80 kontaktů týdně). Má cílová hloubka interakce dosáhla 192 % (20 minut na klienta)."

Která verze by podle vás potenciálního zaměstnala zaujala více a zvýšila šance, že se majiteli tohoto CV ozve a pozve si jej na pohovor?

Hlídat a měřit si neustále výsledky práce může znít jako otrava a možná jste dnes v pozici, kdy už si některé své starší působivé výsledky nepamatujete (divil bych se ;-)). To ale neznamená, že nyní nemůžete začít.

#osobnirozvoj #zivotopis #cv #hr #lidskezdroje #kariera

Hodnocení: +19
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.