3 minuty čtení

Problém pro manažery? 64 % zaměstnanců by prý více věřilo robotovi, než současnému nadřízenému

Že nás čeká technologická apokalypsa a tvrdý boj o pracovní místa mezi lidmi a roboty? Jak napovídá nejnovější studie, mohla by budoucnost vypadat naopak mnohem harmoničtěji, než se dnes mnozí obávají.

Technologický gigant #Oracle a výzkumná společnost Future Workplace provedli studii, ve které se snažili přijít na to, jak dnes zaměstnanci nahlíží na možnost budoucí spolupráce s roboty či umělou inteligencí, případně jakou s tím mají už dnes zkušenost. A jak se ukázalo, mnozí zaměstnanci už svou vlastní zkušenost nejenom že mají, ale sami možnost spolupráce s umělou inteligencí vítají.

Více než 8300 zpovídaných zaměstnanců z deseti různých zemí potvrdilo dva už dříve známé trendy - využití robotů ve firmách se rychle rozšiřuje a umělá inteligence se v rámci podniků nejrychleji prosazuje v Asii. 

V loňském roce využívalo nějaký druh umělé inteligence v rámci své pracovní činnosti kolem 32 % pracovníků, v letošním roce je to už však celých 50 % zpovídaných zaměstnanců, což jednoznačně dokládá rostoucí vliv AI na pracovní procesy.

Co však může znít překvapivě, a možná i trochu varovně pro dnešní manažery, to je míra důvěry, jakou zaměstnanci v umělou inteligenci vkládají. Jak se totiž v rámci studie ukázalo, v průměru 64 % zpovídaných zaměstnanců by uvítalo, pokud by měli umělou inteligenci v pozici svého nadřízeného. 

Těch důvodů je pro to několik, těmi nejdůležitějšími pak jsou schopnost rozhodovat naprosto racionálně bez předsudků, předávání přesných a nezkreslených informací či vytváření efektivních pracovních schémat. Největší výhodou lidských manažerů je naopak schopnost porozumět pocitům zaměstnance. Tedy, pokud ji mají, což se bohužel často neděje, a to může být pro mnohé manažery do budoucna problém.

Kde zaměstnanci věří více robotovi než lidskému manažerovi:

Indie - 89 % zaměstnanců důvěřuje více umělé inteligenci

Čína - 88 %

Singapur - 83 %

Brazílie - 78 %

Japonsko - 76 %

Austrálie - 58 %

Spojené státy - 57 %

Francie - 56 %

Velká Británie - 54 %

Jak se tedy ukazuje, nečekají nás pravděpodobně žádné velké bitvy mezi řadovými zaměstnanci a roboty, ale spíše mezi manažery a jejich velkým konkurentem v podobě umělé inteligence. 

Ti manažeři, kteří nechtějí mít strach o své místo v budoucnu, by se proto už nyní měli zaměřit na rozvoj pro zaměstnance tolik důležitých vlastností a schopností - nejenom empatie, ale i racionality, preciznosti a efektivity.

#podnikani #byznys #firma #trendy #ai #umelainteligence #management

Hodnocení: +16
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.