5 minut čtení

Špatný šéf může mít vážný negativní dopad na zdraví svých podřízených, je řešením jen výpověď?

Špatné vedení dokáže zabít jakoukoli chuť do práce a dobrou náladu. Škody ale tady nekončí - negativní lídr může svým podřízeným způsobit skutečné zdravotní potíže, na které začínají stále častěji upozorňovat nejen studie.

Například tento výzkum tvrdí, že negativní prostředí může prokazatelně u zaměstnanců zvýšit riziko vzniku kardiovaskulárního onemocnění. Zvýšený pracovní stres rovněž snižuje kvalitu života podřízených, a pokud mají nějaký zdravý životní styl a návyky, vcelku úspěšně je likviduje. Profesor Stanford Graduate School Jeffrey Pfeffer zase ve své knize odhaduje, že ve Spojených státech každoročně umírá 120,000 lidí na následky své stresující práce.

Přesně tak, tohle už není jenom o honbě za úspěchem, růstem a co největším exitem, tady jde o lidské životy. Částí problému je zpravidla i to, jak se lidé s negativním přístupem svých nadřízených vypořádávají. Šéf/manažér/CEO je v práci většinou tím, kdo určuje celkovou atmosféru, a pokud mají zaměstnanci pocit, že mu nemohou věřit, často se uchylují ke špatným a pro zdraví nepříznivým návykům (což se nadřízenému vrátí v podobě horších pracovních výsledků).

Jak na sobě poznat, že vás vaše pracoviště pomalu a jistě zevnitř likviduje? Když stres dosáhne neúnosné hranice, lidé o sebe zpravidla začnou méně pečovat. Prvním signálem je změna jídelních návyků - buď se přejídají, nebo naopak hladoví. Místo toho, aby se šli o přestávce na oběd projít ven a na chvíli zcela vypnuli, dají si fast food nebo si přihnout nějakého alkoholického nápoje. Snaha zvládat stres skrz tato nezdravá řešení posléze zvyšuje riziko onemocnění, zejména pokud jde o řešení mající za následek růst tělesné váhy.

Jak poznat, že je něco v nepořádku?

Efekty toxického pracoviště mohou být velmi pozvolné a mnoho lidí si je dlouhou dobu vůbec nemusí uvědomovat. Klíčem je umět sledovat své vlastní chování a umět se sám/sama sebe zeptat na důvod, pokud dojde k nějaké výrazné změně.

Možná jste vždycky byli aktivním člověkem, který si procházku či proběhnutí neodpustil a najednou byste raději zůstali celý den v posteli. Nebo jste nikdy neměli problém držet se dále od hranolků, sladkostí a alkoholu a najednou máte každý druhý den na stole hamburger a pivo. Čím lépe dokážete sami sebe sledovat a přiznat si, že se vaše dobré návyky pomalu a jistě vytrácejí, tím lépe - můžete začít hledat jejich příčinu, například v práci.

Můžete to zvládnout

V extrémních případech, kdy je pracoviště pro vaši osobu tak nesnesitelné, že jej bez pořádné dávky dopaminu z cukru nebo alkoholu ani týden, natož měsíc, stresově nezvládáte, je možná (velmi pravděpodobně) načase začít se poohlížet po jiné práci.

Ještě než se k tomu uchýlíte, zkuste se ale nejdříve zamyslet, zda byste dopad pracovního prostředí či nadřízených na vaši náladu nemohli nějak limitovat. Realita je totiž taková, že žádné ideální a bezchybné pracoviště ani nadřízení neexistují. A pokud se bavíme o situacích v mezích zákona, vždycky se dá s přístupem k práci něco dělat.

Klíčem by mělo být soustředění na vlastní zdraví, jak fyzické, tak mentální. Zaměřte se na pozitivní aspekty pracoviště. Nemusíte neustále řešit příšerného šéfa, kterému nelze věřit. Možná máte pozitivnější vztah k náplni vaší práce jako takové? A co vztahy s kolegy? Dává vám tato práce šanci neustále se učit novým věcem a posouvat se kupředu? To všechno jsou důvody, pro které stojí za to se s možnými negativy poprat.

Jen si musíte uvědomit, že volit špatné návyky, jako je odreagování skrz alkohol a extrémně nezdravé jídlo, nikam nevede. Zdravým způsobem, jak bojovat se stresem, je dát na druhou misku váhy činnosti, které si užíváte a pomáhají vám relaxovat. Naučte se meditovat, přečtěte si nějakou skvělou knihu (tady na Warengo jich najdete celou řadu), vyrazte do hor nebo naopak k moři. Anebo si dopřejte víkend v nějaké metropoli plné úchvatné kultury. V Evropě můžete za tímto vyrazit prakticky na jakoukoli světovou stranu. Udělejte zkrátka ze snahy limitovat škody způsobené prací a špatným nadřízeným hlavní cíl svých volnočasových aktivit.

A když už je řeč o horách a moři, rozhodně byste také neměli podceňovat dovolenou. V časopise Journal of Nutrition, Health & Aging letos vyšla poměrně alarmující studie o dovolených. Ta zjistila, že účastníci, kteří ročně na dovolené trávili méně než 3 týdny, měli až o 37 % vyšší riziko úmrtí než ti, kteří ročně na dovolených trávili více než 3 týdny.

Když před vámi stojí nějaká obávaná výzva, je tím nejlepším, co můžete udělat, pozorně sledovat svá rozhodnutí a snažit se místo nich konat ta lepší, prospěšnější, smysluplnější... zdravější. Je samozřejmě snadnější vzít si čokoládovou tyčinku nebo si objednat druhý drink. Protože abyste pochopili, proč tyto volby konáte a jak se jich zbavit, musíte si je nejdříve uvědomit. Špatné šéfy nikdy nemůžete kontrolovat a zpravidla ani změnit. Můžete ale kontrolovat a změnit svou reakci.

#osobnirozvoj #stres #prace #sef #zdravi #navyky #chovani #nasledky

Hodnocení: +12
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.