3 minuty čtení

Spolehlivost je nejdůležitější vlastností úspěšných lídrů, potvrzuje to Buffett i mnohé studie

Existuje mnoho lidských vlastností, které jsou v práci a byznysu velmi ceněné, co se však týká úspěchu lídrů a organizací, existuje jedna hlavní vlastnost, která rozhoduje o tom, kdo bude povýšen a kdo v roli šéfa dlouhodobě obstojí.

Podle Eleny Botelho a Kim Powell, autorek knihy „The CEO Next Door“, nemusíte být žádným nadčlověkem, abyste mohli úspěšně vést firmu. Naopak, ukazují spoustu příkladů „obyčejných“ lidí, kterým se podařilo vypracovat za samého dna až na vrchol.

Autorky v rámci psaní knihy mluvily s více než 2600 lídry velkých firem a analyzovaly jejich odpovědi a zkušenosti. Na základě výsledků daly dohromady 4 základní vlastnosti, které by měl mít každý, kdo se chce stát úspěšným CEO.

Prvními třemi vlastnostmi úspěšného lídra jsou rozhodnost, přizpůsobivost a spolupráce bez obav z konfliktů. Teprve ta čtvrtá vlastnost je však tou, která rozhoduje nejenom o tom, zda se někdo do vedoucí pozice dostane, ale také o tom, zda v ní bude úspěšný. Ba co víc, tato vlastnost platí jak pro osobnosti, tak i pro firmy.

„SPOLEHLIVOST“

I kdybyste perfektně ovládali tři zbývající schopnosti, bez spolehlivosti by vaše kariéra CEO skončila velmi rychle. Spolehlivost vás dostane nahoru, spolehlivost vás tam také udrží.

„Ze všech vlastností, které vedou ke kariérnímu úspěchu, pouze spolehlivost zvyšuje šance kandidáta jak na přijetí do vedoucí funkce, tak i na její úspěšné vykonávání,“ říkají autorky knihy, která vyšla zatím pouze v anglickém jazyce na začátku roku 2018.

Spolehlivý šéf má až patnáctkrát vyšší šanci, že bude ve své funkci odvádět excelentní práci. Ba co víc, svým přístupem založeným na spolehlivosti pozitivně ovlivní své kolegy a celou firmu. Firma, která funguje spolehlivě vůči svým zákazníkům či zaměstnancům je pak tou, která má opravdovou šanci uspět v drsném konkurenčním prostředí.

Pokud to tedy se svou vedoucí rolí myslíte vážně, berte absolutní spolehlivost jako svou hlavní vlastnost. Odvádějte nadstandardní práci, plňte své sliby, nepřekračujte termíny a každý den sobě i svému okolí dokazujte, že dokážete doručit kvalitní výsledky za jakékoli situace.

A mějte stále na paměti známý citát Warrena Buffetta: „Trvá 20 let vybudovat si reputaci, ale jen pět minut ji zničit.“ Pokud byť jen jednou někoho zklamete a neprokážete svou spolehlivost, bude zpětné získávání pověsti spolehlivého člověka velmi náročné. Myslete na to u sebe i své firmy!

#osobnirozvoj #psychologie #management #firma #zamestnanci

Hodnocení: +13
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.