3 minuty čtení

Práce na dálku či home office? Podle nové studie zaměstnancům i firmám nesmírně prospívá

Zaměstnanci dnes chtějí v práci být šťastní a produktivní. A nechtějí sedět na svém místě v kanceláři. A tak společnosti čím dál tím častěji nabízejí dohody umožňující práci na dálku. Jak moc to všem zúčastněným (ne)prospívá? To ukázala nová studie.

Společnost Owl Labs se pro svou analýzu s názvem "2019 State of Remote Work" na práci na dálku zeptala celkem 1200 pracovníků ve věku 22-65 let a zjistila, že zaměstnanci, kteří pravidelně pracují mimo kancelář jsou nejen šťastnější, ale zároveň ve svých společnostech zůstávají déle než zaměstnanci, kteří pracují v kanceláři. 62 % dotázaných pracuje na dálku aspoň částečně, zbytek full-time.

Ve studii lidé, kteří pracují na dálku full-time, tvrdili, že jsou ve své práci šťastní o 22 % častěji než lidé, kteří dálkově nikdy nepracovali. Jako nejčastější důvody pro zvolení práce na dálku respondenti uváděli rovnováhu mezi prací a osobním životem (91 %), zvýšenou produktivitu a lepší soustředění (79 %), méně stresu (78 %) a vyhnutí se nutnosti pravidelného dojíždění do práce (78 %).

Owl Labs ve své studii rovněž zjistila, že zaměstnanci, kterým jejich společnosti nabízejí vyšší flexibilitu (například ve svobodné volbě místa pro práci), jsou (nečekaně) vůči těmto zaměstnavatelům loajálnější. Dotázaní lidé z řad dálkových pracovníků odhadují, že ve své současné práci zůstanou dalších 5 let o 13 % více než lidé pracující pouze v kanceláři.

Nejenže jsou tedy zaměstnanci pracující na dálku šťastnější, ale jsou ochotni pracovat více hodin. Dle svých odpovědí nemají problém pracovat i více než 40 hodin týdně, což je o 43 % méně, než jejich protějšci z kanceláře.

Další nezanedbatelný rozdíl představují platové podmínky. Pracovníci na dálku totiž mají více než dvakrát vyšší šanci, že jejich plat (v USA) přesáhne 100 000 dolarů (více než 2,3 milionu korun). 24 % všech dotázaných pracovníků na dálku přiznalo, že takového nebo vyššího platu dosahuje. U full-time kancelářských pracovníků to bylo pouze 7 %. U ročního příjmu nad 200 000 dolarů (více než 4,6 milionu korun) to bylo 6% : 1 % opět ve prospěch těch, kdo vyznávají vlastní organizování pracovního místa.

Privilegium v podobě práce na dálku také stoupá společně s kariérním postupem. Čím výše se v korporátním žebříčku dotázaní nacházeli, tím pravděpodobněji měli možnost nepracovat z kanceláře.

Nejde přitom o trend, který by se vyskytoval u startupů a mladších firem. Tento typ spolupráce je dnes zcela běžným i ve velkých společnostech z žebříčku Fortune 500, jako je #Amazon, #Dell, #GeneralElectric, #Oracle nebo #WellsFargo.

A těch, kteří větší flexibilitu a možnost pracovat na dálku nabízejí, stále přibývá. Protože pokud jsou vaši zaměstnanci šťastnější, loajálnější a dobrovolně pracují déle, zatímco vám klesají náklady na kancelářské prostory a jejich údržbu, je to na konci dne pro každého podnikatele či manažera poměrně jednoznačná win-win situace.

 

#podnikani #prace #homeoffice #freelance #flexibilita #naklady

Hodnocení: +10
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.