2 minuty čtení

Chcete spokojené a výkonné zaměstnance? Dohlédněte na to, aby každý den chodili na oběd

Zvednout se každý den od svého pracovního stolu a vyrazit s kolegy na oběd? Průzkumy ukazují, že čím dál více zaměstnanců se v takovém případě cítí provinile. To může na první pohled vypadat dobře pro firmu, ale realita je úplně jiná.

Pokud patříte mezi ty, kteří se snaží využít každou možnou chvíli k řešení pracovních výzev a přes oběd si jen před monitorem počítače sníte malou svačinu, jste dost možná na nejlepší cestě k vyhoření. Neustálý pocit, že něco nestíháte, je jedním z klasických projevů této zákeřné nemoci.

Celou situaci však můžete udělat ještě horší. Pokud se totiž ve své firmě snažíte svým přístupem propagovat "bezobědovou" kulturu, můžete tím výrazně ohrozit výkonnost celé firmy. K tomuto závěru došla studie švédské hygienické skupiny Essity.

Studie s názvem "Take back the lunch brake" se ptala více než 1700 zaměstnanců ve Spojených státech a Kanadě na jejich pocity a vztah k zaměstnání ve spojitosti s pravidelnou obědovou přestávkou. Výsledky jasně ukázaly, že obědová pauza může nejenom zlepšit vztah zaměstnance k dané firmě, ale i zvýšit jeho produktivitu.

"Jsem přesně tak výkonný, jak bych si představoval," to je odpověď, kterou chce od svých zaměstnanců slyšet každý manažer. Jenže jak se ukázalo, v případě vynechávání obědů se procentuální zastoupení takových odpovědí mezi zaměstnanci pomalu snižuje. Mezi těmi, kteří své obědy nevynechávají, je takových 78 procent dotazovaných, ale mezi těmi, kteří občas vynechají, už jich je pouze 71 procent.

"Jsem ve své současné práci spokojený," je další vytouženou odpovědí, která manažerovi udělá radost. Ovšem i zde se ukázalo, že obědvající skupina zaměstnanců odpovídá na tuto otázku kladně mnohem častěji, konkrétně v 88 procentech případů. Naopak nepravidelně obědvající zaměstnanci jsou spojeni jen v 82 procentech případů. A čím méně obědů, tím se rozdíl zvyšuje.

Rozdíly mohou vypadat nepatrně, ale s rostoucí velikostí firmy mohou představovat čím dál závažnější problém. Pokud tomu chcete předejít, snažte se ve své firmě aktivně propagovat obědovou kulturu, pomůžete tím své firmě a nakonec i sobě.

#management #studie #psychologie #zamestnanci #vyhoreni

Hodnocení: +11
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.