5 minut čtení

Tento jednoduchý investiční trik vám může pomoci zdvojnásobit hodnotu vašich investic

Rozmnožte své úspory na dvojnásobek, aniž byste museli vynakládat další peníze navíc, nebo tomu věnovat přehnanou námahu. Zní vám to trochu neuvěřitelně? Na první pohled možná ano. Je to však zcela reálné, pokud víte, jak na to.

Pokud byste mohli zdvojnásobit své úspory, aniž byste skutečně investovali další peníze z vlastní kapsy, udělali byste to? Asi trochu zbytečná otázka, kdo by nechtěl?

I když se využití tohoto „triku“ může zdát jako samozřejmost, mnoho začínajících investorů přichází o možnost, jak by mohli dosáhnout maximálního potenciálu svých investic. Realizace této investiční #strategie trvá velmi málo času, ale může mít významný dlouhodobý dopad na vaše finance.

Jak vaše investiční strategie ovlivňuje výši vašich úspor?

Rychlost, s jakou rostou vaše investice nezávisí pouze na tom, kolik odkládáte stranou, ale také na míře návratnosti, kterou vykazují. Právě #návratnost investic do značné míry závisí na tom, kam přesně investujete své peníze.

Investice do konzervativnějších aktiv, jako jsou například dluhopisy, budou mít za následek nižší míru návratnosti obvykle v rozmezí mezi 1-2 % ročně. Investicí do akcií však můžete dosáhnout mnohem vyššího výnosu. Přitom ani nemusíte investovat do jednotlivých akcií, jejichž růst se může dramaticky lišit. Samotný index S&P 500 zaznamenával od svého vzniku průměrný výnos 10 % ročně.

Srovnání výkonnosti Vanguard Total Bond Market Index Fund a indexu S&P 500 za posledních 15 let. | Zdroj: finance.yahoo.com

Na grafu výše můžete vidět, že i přes dvě velmi výrazné krize v roce 2009 a 2020 vykázal index S&P 500 za posledních 15 let návratnost 197 %, zatímco indexový fond od Vanguardu sledující výkonnost celého dluhopisového trhu nicotné procento ročně.

Přesto se stále mnoho začínajících investorů vyhýbá ve větší míře akciovým investicím, i když je čeká třeba ještě desítky let investování.

Zatímco akciový trh bude vždy podléhat volatilitě, jeho dlouhodobý vývoj je poměrně jasně patrný. Vývoj hodnoty dluhopisového fondu je ostatně také poměrně jasný. S rezervou ho lze popsat jako přímku s velmi mírným stoupáním. Zvolíte-li nevhodnou investiční strategii, která nebude dostatečně agresivní vzhledem k vašemu investičnímu horizontu, značně ztížíte svým penězům možnost výrazného růstu.

Zdvojnásobte vaše úspory s nulovým úsilím

Nemusíte hledat další biliónovou společnost, abyste mohli zaznamenat významné investiční zisky. Pouhá investice do indexových fondů, které vydělávají průměrné výnosy, může ve skutečnosti bohatě postačit ke zdvojnásobení vašich úspor.

Na investované částce v tomto příkladu příliš nezáleží, ale řekněme, že pravidelná investice ve výši 1 000 Kč by měla být dostupná téměř pro každého. Možná jste podlehly strachu, a budete na celém svém 30letém investičním horizontu investovat do aktiv s alokací 50 % akcie a 50 % dluhopisy. Po odečtení nějakých poplatků za zprostředkování obchodů se dostanete na roční návratnost 5 % ročně. V takovém případě by se vaše investice za 30 let zhodnotily na 797 tisíc Kč.

Pravidelná investice 1 000 Kč/měs. se zhodnocením 5 % p.a. => 797 000 Kč

Nyní se pojďme podívat na příklad agresivnějšího investora, který vkládá 90 % svých peněz do akcií a pouze 10 % do dluhopisů, čímž se mu po odečtení poplatků podařilo dosáhnout návratnosti investic 9 % ročně. Tento investor by po 30 letech investování disponoval investicemi o hodnotě 1 636 000 Kč.

Pravidelná investice 1 000 Kč/měs. se zhodnocením 9 % p.a. => 1 636 000 Kč

V obou případech přispíváte každý měsíc stejnou částkou peněz. Ale tím, že uděláte změnu v alokaci aktiv a použijete agresivnější investiční přístup, můžete zaznamenat dvojnásobné zhodnocení téměř bez práce. Vhodná volba správného investičního nástroje tak je doslova k nezaplacení.

Kdy byste měli začít investovat konzervativně?

Investice většiny vašich peněz do akcií pomůže vašim úsporám růst mnohem rychleji, ale je důležité investovat rozumně.

Jakmile se blížíte důchodovému věku, je dobré upravit své portfolio tak, aby bylo konzervativnější.  Zamezíte tak ztrátě výrazné částky způsobené případným propadem akciového trhu těsně před, nebo krátce po odchodu do důchodu.

Stále byste se však měli snažit investovat alespoň nějaké peníze do akcií, i když je váš odchod do důchodu za rohem. Budete chtít, aby vaše úspory nadále rostly bez ohledu na věk a pokud budete investovat pouze do dluhopisů, můžete také přicházet o reálnou hodnotu vašich peněz.  

Začnete-li v 25 letech, můžete dle mého názoru zůstat téměř výhradně u akciových investic až do věku 55 let (tedy po celou délku zmiňovaného investičního horizontu). I v tuto chvíli budou mít totiž vaše investice stále nějakých 10 let na to, aby se zotavily z případného propadu. Ale je to samozřejmě pouze můj pohled a také záleží na tom, jaké riziko jste sami ochotní tolerovat.

Podstatné však je, že investice na akciovém trhu nejsou tak riskantní, jak by se mohlo zdát. Posunutí vaší alokace ve prospěch akcií na úkor dluhopisů bude mít za následek výrazně vyšší budoucí výnosy.

#akcie #dluhopisy #jakinvestovat #investovani #navratnostnvestice #akciovytrh #dlouhodobeinvestovani #pravidelnainvestice #investicnistrategie #alokace

Hodnocení: +31
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Ano, posílít akciové investice na úkor těch dluhopisových je rozumné. Ještě rozumnější mi přijde vytvořit si široce diverzifikované portfolio napříč všemi třídami aktiv - tj. kromě zmíněných akcií a dluhopisů i nemovitosti (ideálně v přímém i nepřímém vlastnictví), ETF, komodity, umělecké a sběratelské předměty, známky, P2P a P2B investice, pro odvážnější i kryptoměny. Důvod? Vytvoříte si tím "all time portfolio", které by mělo bez větších problémů překonat i časy krizí. Málokdy totiž klesají všechna aktiva naráz. Vy tak získáte šanci, že případný pokles jedné či dvou tříd aktiv vyrovnají zisky z ostatních investic.

    +4
    • @Dalibor007 máte určitě pravdu. :-)) ..asi ale tušíte, že takové portofolio nepůjde vybudovat hned prostřednictvím pár set korun nebo pár tisíc měsíčně... 

      +1
    • @PatrikKudlacek Ano, je to běh na dlouhou trať a zároveň můj dílčí investiční cíl. Zejména u přímých nemovitostních investic mám neodbytný pocit, že mi "ujel vlak" a tudíž se mi cíle hned tak dosáhnout nepodaří.

      +1
    • tak tam je velkým kamenem úrazu výše investičního kapitálu...

      0
  • Jaký máte názor na investici do dluhopisů v současné době? Mně to selským rozumem nedává smysl - podle ekonomické poučky "nízké úrokové sazby=drahé dluhopisy". Pokud bych teď investoval do dluhopisů, musím v horizontu pár let tratit, až půjdou sazby zas nahoru. Ale třeba se pletu, budu rád za Vaše názory....

    +1
    • @reznicekjan1 tak za mě je odpověď jasná. Já neinvestuji do dluhopisů momentálně ani korunu... mně selský rozum říká to samé...aktuálně přemýšlím i nějaké pravidelné investici do zlata, k tomu mám nemovitost v Praze, ve které nehodlám v horizontu 5-10 let bydlet, ale spíš ji pronajímat..a pak už jenom akcie... americké nakupuju pravidelně pasivně přes ETFka a držím větší pozice ve třech českých akciích kvůli dividendě... 

      +1
    • @PatrikKudlacek PPane Kudláčku, můžu se zeptat u kterého brokera nakupujete ETF? Buduji v podstatě stejné portfolio jaké máte vy.

      0
    • já nakupuji na eToru, je to bez poplatku a do nějakých 5 000 měsíčně to vychází pořád levněji než XTB... (když jsem počítal s převodem CZK na USD v Airbank a poté ještě se zaplacením poplatku za dolarový vklad u XTB) ..hodně investorů ale volí i Degiro...

      Neříkám, že to je nejlepší volba, ale pořád si hraju s myšlenkou, že by mě mohl časem začít na eToro někdo mé obchody i kopírovat a mít z toho další výnos..možná to je naivní ? do stock-pickingu sjem se stále nevhrl, tak jak bych chtěl... 

      -2
    • @PatrikKudlacek Proč vám vadí, že by vás mohl někdo kopírovat? Vás to přece nestojí ani korunu... Mně třeba vůbec nevadí, když mne někdo kopíruje... Já přeji zisky všem...

      0
    • @Stan1000 naopak, toho bych dosáhl časem rád, ale nejsem si jistý, zda to není naivní představa s momentálními investičního zisky... 

      0
    • Investice do dluhopisů má podle mne smysl pouze ve dvou případech - buď do protiinflačních, protože ty vám ochrání vaše finance proti inflaci s maličkým ziskem tuším 0,5%, nebo do korporátních (podnikových dluhopisů), tam už se dají rozumná procenta vydělat... Státní dluhopisy téměř nic nevydělají. Ale pozor, u korporátních dluhopisů musíme být velmi opatrní - v této oblasti se pohybuje mnoho podvodníků, kteří vás mohou o peníze připravit. Rozhodně neříkám, že všichni, tím se omlouvám těm slušným...Sám korporátní dluhopisy také vlastním. Je třeba velmi dobře vybírat, prověřit si firmy, také kdo je zastupuje (zda už se někde ve zkrachovalých firmách tito lidé neobjevili), čím ručí za dluhopisy... 

      +1
    • @PatrikKudlacek Vhodná varianta je i převod měny z CZK na USD či EUR/jinou přes Revolut a poté zaslání na eToro či XTB. Tím poplatkem za vklad na účet XTB v USD máte na mysli SWIFT platbu? A možná mi něco uniká, ale je nějaký důvod mít účet u XTB v USD?

      0
    • @jiriSedlak ..víte co, čím méně kroků, tím lépe..zase i ten čas má nějakou hodnotu a já tomu Revolutu moc nevěřím, potom co čtu v různých diskuzích ? ...noo možná uniká něco mě, ale když chci nakoupovat na XTB americké akcie, nebude lepší mít účet v dolarech? abych pak neplatil nějaký poplatek za převod měny na platformě? Já zatím XTB nepoužívám, vycházím pouze z poplatků, co mají uvedené na webu.. vklad v CZK poplatek 0,77 % ..vklad v dolarech 0,95 %.. (https://xtb.scdn5.secure.raxcdn.com/file/0101/76/tabulka_poplatku_a_provizi_0419ffe75a.pdf)

      0
    • @PatrikKudlacek Vklady na účet XTB provádím v EUR přes PayPal (vyzkoušel jsem i přímo z Revolutu), za vlastní vklad tímto způsobem žádné poplatky účtovány nejsou. Převod je během pár vteřin zrealizován.O "ztrátě času" podle mě nemůže být řeč. "Nabití" Revolut karty z bankovního účtu a následný převod měny je záležitost minuty strávené v aplikaci a díky propojení na PayPal je převod na XTB či eToro trivialita.

      0
    • @jiriSedlak A opravdu se za ten převod přes PayPal neplatí? Revolut je tedy propojený s PayPal? A co kurz převodu, nevyberou si to tam?

      0
    • @reznicekjan1 Pokud máte na mysli depozit kreditu na účet XTB, tak PayPal a bankovní převod je zdarma. Revolut karta se dá bez problémů propojit s PayPal. Revolut má velmi výhodné kurzy na převod měn.

      +1
    • @jiriSedlak Dobrý den, mohu se prosím zeptat jak jste posílal vklad na XTB v EUR pomocí pouze revolut? Jde to jako bankovní převod přímo z revolutu? Nebo je jistější propojit revolut s PayPal - u PayPal nastavit EUR jako primární měnu a udělat to tímto směrem? Děkuji.

      0
    • @radovanFusek Zdravím. Pomocí Revolut lze přímo na XTB účet zaslat SEPA platbu v EUR. Předpokladem je ovšem zaslání první platby z registrovaného bankovního účtu. Osobně bych ale doporučil druhou variantu, tedy propojit Revolut kartu s PayPal účtem a vkládat kredit přes PayPal (před vlastním potvrzením platby pak vždy přepnout z GBP na EUR - bohužel toto nelze nastavit fixně). Výhodou je, že kredit se připíše okamžitě.

      +1
  • Dobrý den, někde jste zmiňoval firmu, která se zabývá vodíkem a její zhodnocení bylo za minulý rok 124% Nemohu to nikde najít... prosím název té firmy. Dekuji

    0