5 minut čtení

Proděláváte peníze na akciovém trhu? Kde hledat chybu, když není problémem výběr vašich investic

Chcete rychlou odpověď? Chyba bude pravděpodobně ve vás. Pojďme se však na problém nedostatečné výkonnosti vašich investic podívat blíže.

Jak řekl Mark Twain: „Existují tři druhy lží: lži, zatracené lži a statistiky.“ Právě statistiky napovídají mnohé o tom, proč se investoři často potýkají s nedostatečnou výkonností svých investic. Zvažte následující data:

Za posledních dvacet let vykázal průměrný akciový podílový fond roční výnos 8 %. Naproti tomu v těchto 20 letech vykázal průměrný investor do akciového podílového fondu roční výnos ve výši 4 %. Tahle čísla jsem si nevymyslel, ale pocházejí ze studie provedené americkou investiční a výzkumnou společností Dalbar a jsou platné pro americké fondy.

To je podobné jako kdyby platilo, že průměrné komerční letadlo létá ve výšce 10 km, zatímco jeho průměrný cestující pouze ve výšce 5 km…

Objevuje se řada lidí, kteří tvrdí že je studie výzkumníků Dalbar chybná, protože mohla být motivovaná průmyslem finančního poradenství. Proč? Aby mohli finanční poradci ukazovat na průměrného investora a říkat mu: „Podívej, nemůžeš investovat sám, protože tahle studie říká, že průměrný investor má poloviční návratnost než fond, do kterého investuje, proto potřebuješ pomoc poradců.“

Aniž bych chtěl rozporovat objektivnost této či jakékoliv jiné studie podobného rázu, s jedním závěrem pravděpodobně souhlasit budete. Je to tak, že většina investorů hraje příliš krátkodobou hru – časté nákupy a prodeje – akcií, akciových fondů i ETF – aktiv, o kterých je známo, že nám dlouhodobě mohou pomoci k vybudování bohatství. Z důvodu častých nákupů a prodejů jednotlivých investic však většina investorů dosahuje nižších výnosů ve srovnání s průměrným výnosem akciového trhu jako celku.

Krátkodobé investice se stávají neustále běžnější

Krátkodobé tendence se na trzích prosazují v průběhu času stále více. Je to dáno tím, že celosvětový počet fondů explozivně vzrostl a zvýšila se dostupnost informací.

Investoři si zvykli na honění krátkodobých výnosů, jednají mnohem impulsivněji na základě obrovského množství informací, a tak nemají problém i v případě akciových fondů nakupovat nebo prodávat pozice na měsíční bázi na základě toho, jak si jednotlivé fondy momentálně vedou. Častými nákupy a prodeji pozic však investoři nejvíce škodí sami sobě.

Přístup by nebyl zkázonosný, kdyby byli investoři schopní dobře časovat své nákupy a výstupy z jednotlivých pozic. To znamená, že by včas přecházeli z fondů nebo akcií, jejichž výkonnost klesá, do pozic s větším potenciálem. Perfektní načasování investice je však utopický koncept investování.

V žádném případě nechci navrhovat, abyste se drželi svých ztrátových fondů nebo akcií napořád, jak to často investoři se svými ztrátovými akciemi dělají, aby získali zpět své peníze. Pouze navrhuji, abyste namísto přeskakování z jedné investice do druhé dali svým současným investicím dostatek času. Pokud jsou tedy vedené vhodným manažerským týmem a mají před sebou nějakou budoucnost.

Totéž platí kromě fondů i pro ztrátové akciové pozice. Držte se podniků, které byly v minulosti dobře řízeny, i když jejich akcie procházejí dočasnou fází poklesu, například kvůli celkové slabosti daného segmentu trhu – viz americké banky.

Pokusy o časování trhů jsou předem prohraný boj

Investování je jednoduché, ale není snadné,“ jak říkává Charlie Munger. Uvědomění si, že časování trhů je cesta do pekla, je ta jednoduchá část. Vyhnout se tomu je však nesnadné.

Snažit se načasovat trh nebo najít vítězné akcie a manažery fondů a poté se svézt na jejich úspěchu pouze do doby, než najdete další seznam vítězných akcií či fondů je ztráta času, která vás navíc bude stát i peníze.

Chcete-li být úspěšní v dlouhodobém horizontu, nejlépe uděláte, když přistoupíte k investování jednoduše. Držte se akcií, fondů a manažerů, kteří jsou skutečně dobří. I když dočasně procházejí špatnou fází, neodchylujte se od svého investičního procesu, minimalizujte vaše náklady a udržujte si dlouhodobou perspektivu.

Myslete na to, co řekl Cassius, římský šlechtic, když mluvil se svým přítele Brutem v Shakespearově hře Julius Caesar – „Chyba, drahý Brute, není v našich hvězdách, ale v nás…“

To platí i pro investování. Začněte investovat s dlouhodobým investičním horizontem, v opačném případě i s výběrem nadprůměrných investic dosáhnete podprůměrných výsledků.

#akcie #jakinvestovat #investovani #dlouhodobeinvestovani #casovanitrhu #strategie #investicnistrategie

Hodnocení: +28
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Je to tak. Poklesy mohou mít různé příčiny. Některé akcie jsou tzv. cyklické - čili fungují v cyklech růstu a poklesu. Někdy do hry vstoupí vnější příčiny - např. Covid. Jindy se jedná pouze o období výprodejů nebo korekcí. Pokud vím jasně, proč jsem si akcii koupil a proč ji věřím, držím si ji i při poklesu. I já mám v portfoliu skvělé akcie, které jsou přesto překvapivě v minusu. Ale to je dočasné a při mé trpělivosti se do plusu zase vrátí. 

    +5
    • Přesně jste shrnuj jeden z probémů řady investorů. Nevědí, proč akcii kupují. Respektive ji třeba koupí jenom protože momentálně roste. Jakmile pak začne taková akcie padat a investor neví, proč ji koupil, ani potom neví, zda ji má prodat....

      +7
  • Držím ČEZ 12 let. Takže naplňuji pravidlo a stejně to nepomáhá... 

    +1
  • Drobátko sem se v tom našel?☺

    +1
    • no určitě v tom nejste sám ? ...klidně se přiznám, že jsem se "přechytračit" trh pokoušel také... 

      +2
  • "vykázal průměrný akciový podílový fond roční výnos 8 %. Naproti tomu v těchto 20 letech vykázal průměrný investor do akciového podílového fondu roční výnos ve výši 4 %" - pokud v textu nemáte chybu, tak rozdíl mezi výnosem fondu a investorem do onoho fondu je pouze zisk fondu.

    0
    • zisk fondů, zprostředkovatelů, daně a další poplatky... 

      +1