4 minuty čtení

Britský investor spravující majetek v hodnotě 120 mld. dolarů varuje investory. Co si myslí o akciovém trhu?

Legendární investor, Jeremy Grantham, nevěští akciovému trhu nic dobrého. Je si téměř jistý, že je po letošním šíleném růstu na akciovém trhu nafouknutá masivní bublina. Čím své tvrzení podkládá? A má smysl se podobnými predikcemi znepokojovat?

Spoluzakladatel a hlavní stratég investiční společnosti GMO, v závěru minulého týdne pro CNBC prohlásil, že si je téměř jistý, že je akciový trh po silném, rychlém a v mnoha ohledech bláznivém vzestupu za poslední půl rok v bublině.

„Čím okázalejší je vzestup a čím déle trvá, tím větší jistotu máte, že se nacházíte v bublině.“

Grantham vyjádřil první obavy z bubliny už v červnu, když radil investorům, aby se zbavovali amerických akcií, neboť byl přesvědčen, že budeme brzy svědky splasknutí čtvrté masivní bubliny akciového trhu v jeho kariéře. Index S&P 500 od jeho výzvy stoupl o dalších 14 %. Nyní si však přisadil a dodal, že mu šílené chování investorů jenom dodává větší jistoty, že se americký akciový trh nachází v bublině.

Grantham rovněž varuje podobně jako nobelista Paul Krugman, že je chování amerického akciového trhu naprosto odtržené od reality. „Trh je schopný stoupat se špatnými i dobrými zprávami. Vezměte si jako příklad výsledek amerických prezidentských voleb. Nejprve je interpretováno jako nutnost vítězství Donalda Trumpa a posléze se vítězství Joe Bidena opět projeví růstem trhu.“

Kromě toho Grantham také zmínil, že účinná vakcína proti koronaviru ani další fiskální stimuly vlády USA nemůžou na skutečnosti, že se trh nachází v bublině, nic změnit.

Grantham si sám nedělá iluze o tom, že by přesně předpověděl čas splasknutí zmíněné bubliny, pouze je přesvědčený, že další období růstu je extrémně nepravděpodobné, přičemž dříve nebo později dojde ke splasknutí, kdy se trh propadne hluboko pod hodnoty z června letošního roku, kdy před bublinou již varoval.

„Jediná jistota, kterou nemůžete nikdy změnit je to, že aktivum s vyšší cenou bude vždy produkovat nižší výnos než aktivum s nižší cenou.“

Má smysl brát slova britského investora vážně?

Podobně jako pro další prognostiky platí, že dřív nebo později se tyto předpovědi naplní, protože výrazný propad akciového trhu je nevyhnutelný. Otázkou je, kdy se tak stane. Jak by se měl investor k podobným výrokům stavět?

Odpověď má dvě roviny a do značné míry závisí na délce vašeho investičního horizontu. Řekněme, že jste mladý člověk, který si odkládá na akciovém trhu peníze stranou na pohodlný odchod do důchodu. Pak asi není třeba jakékoliv podobné výroky brát příliš vážně. Ačkoliv se hodnota vašich investic krátkodobě propadne, budou mít poté dostatek prostoru pro zotavení. Naopak můžete propad trhu využít k nákupu dalších akcií, nebo indexových fondů ve slevě. Máte-li však přesto obavy z výrazného propadu, na vašem místě bych investice neprodával, možná bych pozastavil pravidelnou investici a hromadil hotovost, kterou budete moci využít ke zmíněným nákupům ve slevě.

U investora, jehož investiční horizont spěje ke konci je situace trochu jiná. Ten by měl vážně zvážit, zda nepřesune své akciové pozice ve prospěch jiných méně volatilních aktiv – například dluhopisů. Dluhopisy momentálně necharakterizuje zajímavý výnos, ale nelze popřít jejich anticyklickou povahu, neboť se za posledních 90 let stalo pouze čtyřikrát, že by ve stejném roce vykázaly pokles jak americké akcie, tak desetileté americké státní #dluhopisy. Dluhopisy tak mohou představovat zajištění vůči propadu akciového trhu.

Osobně jsem příkladem prvního investora s dlouhým časovým horizontem. Sám jsem své pravidelné investice nijak neomezil, ale část finančních prostředků stále odkládám do hotovostní rezervy, kterou jsem v případě vhodné příležitosti připraven využít k investování na akciovém trhu, jakmile dojde k jeho propadu.

#akcie #akciovytrh #americkeakcie #investice #krize #bublina #splasknutibubliny #zisk #propad  

Hodnocení: +30
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • U některých akcií mi přijde, že jsou odtržené i od hospodaření společnosti. ?‍♂️ Nevím, hodně lidí asi hraje ruletu. ?

    +2
    • To rozhodně, tradiční rulety v kasínech či sportovních sázkách jsou vypnuté, tak si ji vášniví hráči z celého světa najdou jinde. ?

      +1
    • @tomasdurcak hele ruletu lze taky hrát i online ? ..spíš je teď investování extrémně v kurzu... 

      0
    • @DavidFenderl ..určitě máte pravdu... já jsem teďka začal na virtual účtu testovat jednu investiční "strategii" a zatím se mi potvrzuje, že v krátkém horizontu platí dost silná korelace mezi počtem zmínek o společnosti na internetu a jejím následným krátkodobým růstem... hospodaření v té chvíli nikdo neřeší ?

      +1
    • Zas treba vziať do úvahy aj ich biznis model. Napríklad taký Instagram, kúpil Facebook za vesmírnu sumu a to nebol ani ďaleko v zisku. Potom tu máme ďalšie technology disrupting spoločnosti, ktoré jednoducho nie je možné oceniť. Nemusí to byť len ruleta. Jednoducho sa nachádzame v časoch, ktoré tu ešte v histórií neboli a mnohé spoločnosti prichádzajú s sci-fi biznis modelmi, na ktoré má každý iný názor. Viď Neuralink... Ako by ste to ohodnotili? Pritom to môže/nemusí byť prelomová technológia.

      0
    • Koniec koncov, hodnotu spoločnosti určite ochota jednotlivých investorov za danú akciu zaplatiť. Nie fundamenty ani technická analýza. Tie len môžu udať smer. Ale vždy na konci je na investorovi či je ochotný danú sumu zaplatiť. Tu prichádzame k spomínaným indexovým fondom. Kde investorom nezáleží na aktuálnych hodnotách a biznis plánoch spoločností, jednoducho buy, buy, buy, HODL. Takže je viacero pohľadov :)

      +1
    • @martinBrecska 

      add 1) rozumím tomu, co píšete a můžete mít pravdu. Nicméně podobné věty o tom, že se nacházíme v časech, které tu ještě nebyly, už se párkrát v historii objevovaly... na začátku 60. let minulého století, potom co Dow Index vzrostl o 100 %, následovala 15 letá krize, na konci minulého milénia, v roce 2007...ale oba pouze spekulujeme :-D 

      add 2) jak jsem psal i v článku. Pravidelně index stále přikupuji a ten hodlám držet ještě hooodně dlouhoou dobu a jak říkám, je to pravidelná investice, když to spadne, nakoupím toho zkrátka více...ale co se týče jednotlivých akcií, tam to podle mému může být momentálně taky pěkné minové pole... 

      +1
    • @PatrikKudlacek Úplne súhlasím :) Ako som čítal na WARENGO v niektorom predošlom článku, to že 25% S&P500 zastupujú technologické spoločnosti s absurdnými P/E, a ľudia ich stále nakupujú nemusí znamenať že hrajú ruletu :) , myslím že práve v tom článku sa písalo že hrozba môže byť práveže to, že ostatných 75% indexu nie sú technológie. Čo samozrejme nezastávam, ale rešpektujem. Vždy existuje proste aj iný názor, ktorý rozumný investor musí rešpektovať a brať do úvahy.

      +1
    • @martinBrecska je to tak.. #apple #amazon #google #microsoft a #facebook dneska tvoří čtvrtinu benchmarku amerického trhu...trochu bláznivé :-D ...ale nemyslím si, že jsem psal o hrozbě, že zbytek tvoří netechnologické akcie. Ostatně, kdo by se toho bál, může rovnou nakoupit Nasdaq... 

      0
  • Fakt nesnáším lidi, co "předpověděli" bublinu.

    Když "předpovíš" bublinu, ale ta bublina nastane až za 2-3 roky, tak jsi předpověděl hovno. Každej se umí podívat na graf a říct si, že je to trošku vysoko.

    0
    • :-D to máte pravdu...jak jsem tam psal, výrazné propady akciového trhu jsou nevyhnutelné..pouze je otázkou času, kdy to příjde ..zítra, za měsíc, za rok, za 10 let, vždycky se ale najde někdo, kdo se trefil a ten se ozve...já bych to bral spíše jako obecný fakt...

      +1
  • Aktuálně to dělám stejně- snížil jsem pravidelné nákupy na polovinu a zbytek odkládám na později, až nastane větší propad. Ale i tak jde dnes maximum objemů do drahých kovů...

    0
    • drahé kovy maximálně prostřednictvím těžařů... ?

      0