5 minut čtení

2 skvělé akcie, které můžete koupit právě teď už za 2 000 Kč

Nemusíte nejprve shromáždit ohromné částky, abyste mohli začít budovat bohatství na akciových trzích. V podstatě vám postačí i pár volných tisíc v kapse.

Určitě jste už zaznamenali, že je letošní rok na akciových trzích, mírně řečeno, divoký. To ovšem neznamená, že byste měli mít důvod k obavám. Naopak velké výkyvy akciových trhů odhalují řadu investičních příležitostí, které stačí pouze využít.

Letošní jízda na horské dráze se neopakuje často a jen posiluje myšlenku, že jsou pokusy o předpovědi krátkodobých pohybů trhu s jakoukoliv přesností velmi složité, ne-li nemožné. Zvýšená volatilita na akciovém trhu byla vždy historicky skvělou dobou pro investory. Koneckonců, každá jednotlivá korekce akciového trhu v historii byla nakonec vymazána následným růstem.

Nejlepší ze všeho je, že nemusíte disponovat hromadou peněz, abyste mohli začít budovat bohatství na akciovém trhu. Řada makléřských společností snižuje či zcela eliminuje poplatky za nákup akcií kotovaných na největších světových burzách a rovněž odstraňuje limit minimálních vkladů na obchodních účtech. Na cestu za finanční nezávislostí se tak můžete vydat i s relativně skromnými finančními možnostmi.

Lékárna z řetězce CVS Health | Zdroj: gettyimages.com

CVS Health

Pokud použiji nadsázku, vydělávání peněz je poměrně snadné, koupíte-li si značkové společnosti, které poskytují veřejnosti důležitou službu. Proto může být právě lékárenský řetězec CVS Health s momentální cenou akcií za cca 56 dolarů (30. 10. 2020) skvělým místem, kam odložit své peníze.

CVS Health je poměrně významným hráčem, jehož podnikání těží z postupně stárnoucí americké populace. S rostoucí průměrným věkem roste počet lidí, kteří využívají zdravotních prostředků ke zlepšení kvality jejich života. Lékárenský řetězec, CVS Health, se však chlubí mnohem vyššími maržemi u svých produktů než maloobchodní konkurence. Z dlouhodobého hlediska by tak #CVS měla zaznamenávat růst počtu zákazníků, které je schopná obsluhovat svou širokou sítí lékáren s vyšším ziskem.

Kromě toho také společnost rozšířila v nedávné době své příjmové kanály, když v roce 2018 akvírovala pojišťovnu Aetna. Tato akvizice by měla zvýšit organický růst CVS Health a rovněž dále navýšit provozní marže, které tlačí dolů, koncová maloobchodní konkurence. Spojení těchto dvou firem by také mělo do budoucna vést k významným úsporám z rozsahu a rovněž by mělo povzbudit miliony klientů Aetny, aby se stali věrnými zákazníky sítě CVS Health.

Další zákazníky by měla být CVS Health schopná oslovit a dovézt do svého řetězce lékáren díky otevření přibližně 1 500 zdravotních klinik HealthHUB, které budou pomáhat pacientům s chronickými onemocněními. Pokud zvládne CVS tyto pacienty úspěšně oslovit a přetavit je v zákazníky lékáren, jeví se současné ocenění s P/E ratiem pod hodnotou 9 jako velmi atraktivní.

Webové rozhraní Pinterest | Zdroj: pinterest.com

Pinterest

Pokud jsou předmětem vašeho zájmu růstové akcie, pak může být z dlouhodobého hlediska chytrým tahem investice do Pinterestu, který se po včerejším oznámení hospodářských výsledků obchoduje za 63 dolarů (30.10.2020). Z hlediska krátkodobé spekulace je momentálně #Pinterest ze hry, z dlouhodobého hlediska jsou však fundamenty ospravedlňující investici do této společnosti platné.

Většina společností v oblasti sociálních médií snad kromě Facebooku narazila v určitém okamžiku na svůj strop v růstu uživatelů. U Pinterestu tomu je však naopak. V období od října 2019 do konce září 2020 získal Pinterest 163 milionů nových uživatelů (meziroční růst o 37 %). Průměrný příjem na uživatele na mezinárodních trzích je zatím pouze zlomkem toho, co společnost generuje od americký zákazníků, a právě to dává Pinterestu příležitost mnohonásobně zvýšit průměrný zisk na jednotlivého uživatele platformy. I přes zmíněné okolnosti však Pinterest vykázal meziroční růst tržeb o 58 %.

Pravděpodobně nejatraktivnější vlastností Pinterestu je jeho vazba na online obchod. Díky tomu, že uživatelé Pinterestu dobrovolně zveřejňují informace o produktech a službách, které je zajímají, je právě tato platforma perfektním místem, kde dává smysl propojit tyto uživatele s malými podniky, které uspokojí jejich nákupní potřeby. Místní uživatelé jsou jinými slovy velmi motivovaní spotřebitelé, přičemž Pinterest je překlenovací platformou k přesvědčení těchto již motivovaných spotřebitelů k nákupu.

Po uzavření partnerství s cloudovou platformou online obchodování #Shopify a zvýšení využívání videa, čímž roste zapojení jednotlivých uživatelů se zdá, že je Pinterest na nejlepší cestě ke zdvojnásobení svého ocenění každých 4–5 let.

---

Aktuální vývoj ceny akcií Pinterest je přesným příkladem toho, jak umí být akciový trh z krátkodobého hlediska nepředvídatelný. I proto bych se zaměřil raději na dlouhodobou investiční strategii. Pouhé překonání odhadů analytiků během oznamování aktuálních hospodářských výsledků vystřelilo cenu Pinterestu o desítky procent výše. Máte-li ovšem v oblibě růstové akcie, Pinterest stále nenaplnil svůj potenciál pro růst a velká část uživatelské základny není stále zmonetizovaná.

Investoři hledající hodnotu naopak mohou zauvažovat o zavedené značce lékárenského řetězce, který podniká kroky k rozšíření svých příjmových kanálů, a navíc je aktuálně obchodovaný za poměrně nízkou cenu.

#akcie #americkeakcie #akciovytrh #CVShealth #investovani #akcioveinvestice #burza #burzovniobchody #onlineprodej #ecommerce #socialnisite

Hodnocení: +24
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Ahoj,Pinterest bych nekupoval,při P/E okolo 200,P/S 27, a P/B 18 je to vyloženě spekulace,možná někdy v budoucnu ale teď určitě ne,a kolik by sis na takovou spekulací vyčlenil peněz v%?Děkuji

    0
    • Ahoj Jirko. Držím se obecné rady a spekulativní kapitál tvoří 5-10 % mého investičního kapitálu, mění se to v čase. Zbylých 90 % ale držím v akciích, dlouhodobě...Jsem mladý a nic moc jiného mě zatím nezajímá... 

      +1