2 minuty čtení

Dobrá zpráva pro všechny workoholiky: Ani 25 šálků kávy denně vám neublíží!

Pokud jste si doposud mysleli, že vaše tělo je schopné bez problémů zvládnout maximálně pět nebo šest šálků kávy denně, můžeme vás uklidnit. Podle nejnovější studie na více než 8 tisících lidech vám neublíží ani 25 šálků kávy denně.

Zní to sice neuvěřitelně, ale je to tak. Ani konzumace pětadvaceti šálků kávy vám nezpůsobí výraznější zdravotní problémy. Alespoň to tvrdí studie, kterou provedla British Heart Foundation na více než 8 tisících lidech. Tyto překvapivé výsledky asociace prezentovala na konferenci britské kardiovaskulární společnosti.

Odborníci se vždy domnívali, že kofein ve větších dávkách ucpává aortu a další cévy, podle současných výsledků však káva tak velký vliv na srdce nemá. Vědci během studie zjistili, že lidé, kteří vypijí i deset šálků kávy denně, mají stejné zdravotní výsledky jako ti, kteří nepili kávu vůbec, nebo jen příležitostně.

„Tento výzkum snad ukáže některé dřívější mediální výstupy v nové perspektivě, protože v podstatě vylučuje potenciálně škodlivé účinky kávy na naše tepny,“ řekl přítomným na konferenci profesor Metin Avkiran.

Je potřeba provést ještě mnoho testů, i vzhledem k tomu, že se jednalo o relativně krátký časový úsek, avšak už nyní tato studie navazuje na dřívější pozitivní závěry, ke kterým dospěli vědci z univerzity v Southamptonu. Podle nich totiž pravidelné pití tří až čtyř šálků kávy denně prodlužuje život.

Přesto, pokud jste se nyní začali radovat, že svých každodenních 20 hodin v kanceláři doplníte dvaceti šálky kávy, rádi bychom v tento moment váš entuziasmus trochu zbrzdili. Tělo je schopné zvládat vždy jeden extrém v jednom okamžiku. Pokud byste tedy spojili pracovní stres, litry kávy a k tomu třeba nějaké ty cigarety nebo sladké, nemuselo by to vůbec dopadnout dobře.

Proto se snažte mít vyvážený režim a pokud budete občas cítit, že musíte přidat, můžete zavítat k firemnímu kávovaru trochu častěji bez výčitek svědomí.

#lifestyle #kava #strava #zivot #vykon #kofein #lifehack

Hodnocení: +32
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • **Spokojeně usrkává 3 šálek**

    +1
    • **Spokojeně usrkává 2 šálek a přemýšlí nad třetím***

      +1
  • Naprosto jednostranný článek. Studie se zajímala pouze o jednu věc, ale nikdo nezmiňuje negativní vliv velkého množství kofeinu na spánek..

    +1
    • Kdo by spal? ?

      0
    • Spánek má pro tělo více blahodárných účinků než jakákoli jiná aktivita. :) K tomuto tématu doporučuji knihu 'Proč spíme: Odhalte sílu spánku a snění' od Matthew Walker, je nabitá fakty a fascinujícími informacemi o spánku.

      0
  • Velmi dobrá zpráva! :D
    0
  • Zkoušet to nebudu :-)
    0