5 minut čtení

Zaměstnanci Porsche obdrželi za rok 2019 bonus 240,000 Kč. A trapné doporučení, ať jej dají na firemní charitu

V dnešní době jsou na světě v zásadě dva druhy lidí - ti šťastní a pak ti, kteří moc důvodů ke štěstí nemají. Zatímco koronavirus v USA i Evropě připravuje o práci miliony lidí, stále existují tací, kteří se mají více než dobře.

Automobilka Porsche má za sebou skvělý rok 2019. Dokonce tak skvělý, že se vedení značky rozhodlo svým zaměstnancům dát bonus ve výši 9,000 euro "za výjimečné nasazení pracovníků Porsche ve finančním roce 2019".

Porsche dokázalo meziročně navýšit produkci, prodeje i příjmy a zároveň nasbíralo více než 15,000 závazných a podepsaných objednávek na svůj klíčový nový model a první elektromobil Taycan, přičemž dalších 15,000 klientů už má na model předobjednávku a čeká na podpis smlouvy.

Vedení se navíc k vyplacení bonusů rozhodlo navzdory tomu, že výrobní závody Porsche v Zuffenhausenu a Lipsku jsou kvůli pandemii koronaviru dočasně zavřené, což lze považovat za velmi pozitivní krok.

Tedy až do chvíle, kdy začne okolo celého bonusu kroužit doutnající otázka, zda by se nyní zaměstnavatel měl snažit ve svých lidech vyvolávat pocit viny, aby si uvědomili, jaké mají v této nelehké době vlastně štěstí.

Na první pohled skvělé gesto vůči tvrdě pracujícím zaměstnancům Porsche má totiž háček. Oficiální oznámení o vyplacení bonusu doprovázela nenápadná prosba v podobě jedné větičky:

"Zaměstnancům se doporučuje, aby dobrovolně darovali peníze charitativním organizacím."

Společnost v návaznosti své pracovníky navíc ještě "požádala o to, aby finanční dary zaměstnanců podpořily oficiální 'Porsche Aid Program.'"

Nevím... je vážně potřeba něco takového říkat? Není to tak trochu podprahové nucení zaměstnanců k tomu, aby odměnu za svou loňskou dřinu zase ihned poslušně odevzdali?

Ve stejné tiskové zprávě Porsche vysvětluje, že jeho manažeři aktuálně navyšují své vlastní dary na charitu:

"Výkonná rada společnosti Porsche AG tuto iniciativu rovněž osobně podporuje a ze svých soukromých zdrojů věnuje celkem půl milionů eur. Tento dar doplňuje dárcovský program Porsche pro nemocnice a charitativní organizace."

Potlesk pro Výkonnou radu. Jenom mám takový pocit, že zrovna ta si může dar ve výši půl milionu eur více než dovolit. A na druhou stranu to může tak trochu působit jako tlak na zaměstnance, aby se stejně jako jejich páni postavili do latě a své bonusy obratem poslušně odevzdali, nebo se cítili provinile.

Není to od Porsche maličko neomalené?

Pokud se zaměstnanec Porsche rozhodne peníze si nechat a žádný finanční dar neposlat, bude to značka nějak sledovat? Mají zaměstnanci povinnost dát nyní svému zaměstnavateli nějakým způsobem vědět, které další charitativní společnosti aktuálně podporují, aby to náhodou nevypadalo, že jsou bezcitní?

Celá tahle na první pohled pozitivní a skvělá informace se kvůli jediné větičce náhle stala emočně složitou. Je z toho cítit potenciální nucení a snaha rozrušit zavedené pořádky slušnosti a nepletení se do osobních záležitostí pracovníků.

Není asi příliš těžké představit si, že silná úspěšná značka jako Porsche nebude mít problém aktuální pandemii i případnou recesi přežít. Už jen proto, že Německo se podle aktuálních informací s koronavirem vypořádává na výbornou a i když má jen o 30 tisíc méně nakažených než Itálie, žádný podobný katastrofický scénář zde rozhodně nehrozí, protože COVID-19 má u našich západních sousedů zároveň 7x méně obětí než v Itálii.

Existuje tedy nějaký naléhavý důvod, proč takhle tlačit na své zaměstnance? Jako manažér zpravidla o osobních životech svých lidí doopravdy nemáte žádné ponětí. Nevíte a ani nemůžete vědět, jaké mají závazky a vůči komu aktuálně mají. A o tom, jak velké charitativní dary a komu dávají, byste správně nic ani vědět neměli.

Proto přímé doporučení, že by měli část svého bonusu darovat na charitativní projekty společnosti, vypadá přinejmenším hloupě, spíš ale trapně.

Když už, bylo by rozhodně taktnější a smysluplnější učinit prosbu o charitativní dary pro Porsche Aid Program v rámci separátního oznámení. Jenže nesmíme zapomínat, že v dnešní době čelí úspěšné společnosti ještě jedné nové výzvě - pro PR není příliš dobré, když jen tak veřejně naplno slavíte úspěchy a obrovské zisky, zatímco většina světa trpí.

Po tomhle oznámení Porsche ale zůstává jen hořká pachuť a pokrytecká zpráva: "Tady máte bonus. Určitě jste neplánovali utratit ho celý sami, že ne?!"

Máte zájem komentovat, lajkovat nebo přidat svůj vlastní článek? Registrujte se na Warengo teď hned!

#podnikani #porsche #bonus #charita #financnidar #zamestnanci #vina #koronavirus #leadership #pr

Hodnocení: +13
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • No nevím, jestli to je skutečně tak černé, jak se snaží autor článku ukázat. Nikdo zaměstnance do ničeho nenutí, kontrolovat je určitě také nebudou. Jen v dnešní nelehké situaci společnost poukázala na to, že když zaměstnanci i přes aktuální nejistou budoucnost dostali bonusy, mohou se o ně podělit s dalšími/potřebnými. To jestli to zaměstnanec udělá, nebo neudělá, je už jen na něm. Takto tendenčně napsaný článek se dá napsat oběma způsoby - 1) Koukejte, co si to Porsche dovolilo, takhle nutit své zaměstnance do něčeho, po čem jim nic není. 2) Porsche ukazuje svojí společenskou odpovědnost a nabádá zaměstnance, aby část svých štědrých bonusů darovali na charitu, do které sami investovali stovky milionů. Jde jen o úhel pohledu a jak moc "bulvární" článek chce autor napsat. Pokud by to totiž mělo být takové nucení, jak tady autor představuje, vypadala by situace takto "Porsche se rozhodlo nevyplatit zaměstnancům bonusy přímo, ale převedla prostředky ve výši bonusů na charitu řešící aktuální nelehkou situaci. Zaměstnanci dostanou děkovný email za jejich příspěvek."
    0