5 minut čtení

Nebudu vám mazat med kolem úst. Včely umírají a svět s nimi

Jsou spojeny s lidským pokolením snad odjakživa. Ano, řeč je o včelách. Gastronomická hodnota jejich práce je zásadní, ale nezaděláváme si zvyšující se produkcí medu na problém, který už nepůjde odvrátit? Proč jsou úly žihadlem v oku vědců?

„Pilný jako včelka.“ „Koukáš jako by ti uletěly včely.“ „Být samý med.“

Med milujeme už po staletí, milujeme i pracovité roztomilé včelky, které nám ho tak ochotně vyrábějí, jenže... je konzumace medu etická? Tahle debata se táhne mezi vegany odjakživa – a teď už začala pálit i vědeckou obec. 

Dlouho se mělo za to, že produkce medu je symbiotický proces, na kterém vydělávají lidé i včely. Až poslední výzkumy vyvolané stále klesající včelí populací prokázaly, že je to přesně naopak – „medový průmysl“ ubližuje jak včelám, tak lidem.

Oproti všeobecnému přesvědčení stáčení medu pro lidskou spotřebu neznamená pouze „nechat včely dělat to, co umí“ a sklízet jejich produkt. Výroba medu je sice zcela přirozený proces, jenže lidé ho spotřebují daleko více, než kolik by ho včely za normálních podmínek vyprodukovaly. Ve výsledku tedy včely pro lidi pracují přesčas.  

Postup vzniku medu je asi všem známý – včely nasají nektar z květu do „medového váčku“, donesou ho do včelího úlu, kde sladký obsah doslova vyzvrátí do připravených pláství a nechají z něj odpařit přebytečnou vodu. Výsledkem je sladká, po tisíce let využívaná surovina, kterou včely za normálních okolností využívají jako zdroj energie v zimě. 

 

Tady se vkládá do věci člověk, který med nahradí za sirup z cukru. Jenže včely si uvědomují, že cukr nemá stejné nutriční složení a jeho konzumací strádají. Z toho důvodu se snaží „dohánět“ svou výrobu, přičemž často umírají vysílením. Další včely umírají na podvýživu a velká část populace hyne různými nemocemi v důsledku cukrem oslabeného imunitního systému. 

K tomu přihoďme, že včely jsou vystavovány abnormálnímu stresu při stěhování včelínů, vybírání pláství či takzvaném „vykuřování“. Běžnou praktikou je stříhání křídel královen, které se pak nemohou „vyrojit“ a drží celou včelí kolonii na místě.  

Takto bychom mohli pokračovat. Jenže tenhle článek není o snaze vyvolat ve vás lítost nad týráním zvířat. Problém je daleko komplexnější. Vymírající včelí kolonie umocňují globální environmentální změny, které ohrožují samotné lidstvo.

Včely totiž zaujímají v přírodě stěžejní pozici. Přelétáním z jednoho květu na druhý přenášejí pyl, čímž se zasazují o rozmnožování rostlin. Přesněji řečeno, důležité jsou primárně divoké včely. Existuje totiž kolem 20 000 druhů včel. Včela medonosná (domestikovaná) je jen jedním z nich. Jenže „naše domácí“ včely nejsou jediným ohroženým druhem. Právě naopak, z výzkumů vyplývá, že včely medonosné jsou jedním z důvodů celosvětového vymírání včel. 

Domestikované včely často útočí na ty divoké, volně žijící včely v boji o „obhospodařované“ území. K tomu jsou samozřejmě uměle šlechtěny pro maximální produkci medu, což snižuje jejich odolnost vůči nemocem, které pak šíří i mezi ostatní druhy včel.

Ve výsledku tak průmysl s medem ještě prohlubuje stávající problém s celosvětovým vymíráním včel. Mace Vaughan, spoluředitel programu „the Pollinator Program at the Xerces Society", vědecky založené neziskové organizace, která zkoumá a chrání divokou přírodu, se vyjádřil takto:

„Chov včel medonosných z důvodu zachování opylování rostlin je něco podobného, jako byste chovali kuřata pro záchranu ptačí populace.“ 

Není asi překvapením, že ze všech řešení, které environmentalisté navrhli pro zachování včelí populace, byste větší produkci medu hledali marně. Současný stav by ale měl znepokojovat daleko větší skupinu lidí než jen ochránce zvířat a komunitu veganů.

Znamená to tedy, že bychom se,počínaje dneškem měli navždy vzdát něčeho tak sladkého a základního, čím med bezpochyby je? Ne nutně. Stejně jako u jakéhokoli jiného živočišného průmyslu - snažte se spotřebu medu omezit a nakupovat jen u lokálních malých obchodníků. Ideálně jste-li seznámeni s jejich praktikami při chovu včelstva. 

Ve světě už se řada společností zabývá výrobou veganské verze medu. U nás zatím bohužel není nabídka moc rozšířená. Stále jsou tu ovšem přírodní sirupy – z agáve, rýžový nebo javorový – které fungují podobně skvěle jako med a s jejichž používáním si nemusíte klást nepříjemné etické otázky. 

Současný stav světa, zdá se, není žádný med.

#honey #med #vcely #uly #vcelstvo #vymirani #krize #environmentalistika #vedci #vyzkum #vegan #vegani

Hodnocení: +17
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Díky za rozšíření povědomí, to jsem netušil. Někde jsem četl, že lžíce medu představuje život dvanácti včel.
    +1
    • jojo asi to tak bude, 1 včela nasbírá cca 0.3-0.9 gramu medu= čast lžičky. A na 1 kg medu musí včely ulétat vzdálenost jako 7x kolem Země = cca 500 včel.
      +1
    • Zajímavé, děkuji. Mě zase při hledání informací překvapil fakt, že "medové váčky" jsou součástí trávicího ústrojí. Vždycky jsem si je naivně představoval jako nějaké speciální "kapsy" :)
      +1
  • Úbytek včel už vnímám delší dobu. Bohužel to není jen o včelách, ale i o dalším hmyzu, který je pro celý ekosystém velmi důležitý. Díváme se na díry v ozonové vrstvě, ale zapomínáme na kamarády v trávě, kteří hrají neméně důležitou roli.
    +1
  • Taky jsem to netušila. Dík za přínosné info.
    +1
  • Zajímavé a poučné, to jsem nevěděl. Díky!
    +1
    • Já upřímně také ne, alespoň tu informaci , že chov včel přispívá k jejich vymírání.
      0
  • :-(
    +1