7 minut čtení

9 prodejních a marketingových tipů pro začínající startupy aneb udělej si sám

Mike Kappel, CEO Patriot Software, shrnul 30 let vlastních zkušeností z 5 různých startupů do těchto 9 bodů, kterými by se měl řídit každý, kdo chce úspěšně propagovat své podnikání.

Dobře odvedený marketing může být skvělým krokem pro zvýšení vašeho příjmu. Na druhé straně marketing cílený špatně se velmi rychle promění v černou díru vašich finančních zdrojů.

Jako majitel malého podniku musíte být vším, čím váš byznys vyžaduje abyste byli, a to neustále. Zvládat všechny nuance prodeje a marketingu není vůbec jednoduché a snadno se v nich ztratíte. Právě proto pro vás mám následujících 9 marketingových tipů pro startupy, které vám pomohou více prodat, lépe cílit a méně utrácet:

 

1. Prodáváte výhodu, neprodáváte rozdíl oproti konkurenci

K tomu, aby vaše nabídka na trhu byla vidět, musíte zajistit konkurenceschopnost vašeho produktu – existují tři možnosti, jak toho docílit.

- Cena (víte, jak nacenit produkt lépe než konkurence)

- Kvalita (jste prostě lepší)

- Kombinace obojího (poměr cena/výkon)

Jenže to, jakým způsobem produkt prodáváte, není stejné jako to, jakým způsobem ho nabízíte na trhu. Můžete se odvolávat na to, že zajistíte stejnou službu nebo produkt ve větší kvalitě nebo za lepší cenu než u konkurence, ale to není moc vypovídající hodnota o tom, jak nákup vašeho produktu zlepší zákazníkovi život.

Prodej je o získané výhodě, srovnání s konkurencí vás vyzdvihne, ale nakonec vždy prodáváte jen výhodu.

 

2. Naslouchejte svým zákazníkům

Sam Walton, zakladatel slavného Walmartu, začal tvořit své impérium na americkém venkově navzdory všeobecnému předpokladu, že velkoobchod postavený jinde než v hustě obydleném městě je předem odsouzený k zániku. Logicky, pokud chcete prodat velký objem zboží, potřebujete velký objem lidí.

Walton ovšem znal své zákazníky, protože jim naslouchal z první ruky. Uvědomoval si, že lidé, kteří žijí na venkově a v okrajových částech města, často nakupují ve větším množství, protože mají velké rodiny nebo proto, že zásobují své vlastní malé podniky. Sam jim naslouchal a výsledkem se stala největší a nejsilnější obchodní síť na světě. Zákazníci sice občas popírají zákony logiky, ale vždy mají pravdu. Naslouchejte jim!

 

3. Nabízejte svůj produkt ještě před uvedením na trh

Některé společnosti čekají, až bude jejich produkt dokončený a perfektní, aby mohly rozjet marketingovou kampaň a dostat se do povědomí zákazníků. To může být fatální chybou. Nemůžete předpokládat, že se váš produkt prodá hned, jakmile bude připravený. Pokud o něm nikdo neví, poptávka začne na úplně nule, dokud ji vy nezvýšíte marketingovou kampaní pro potencionální zákazníky.

Je tedy vždy lepší začít preventivní kampaní, byť minimalistickou, aby vaši potencionální zákazníci věděli, že mají produkt očekávat. Prodáte-li jim výhodu dříve než produkt, jakmile bude produkt připravený, budou připraveni i zákazníci.

 

4. Nesvazujte se konvencí

Za posledních pár dekád se pojetí marketingu změnilo k nepoznání. Před 30 lety nebyly vyhledávače, sociální sítě, ba ani internet tak, jak ho známe dnes. V dnešní době mohou startupy využít spoustu volně dostupných online marketingových technik, které jsou kreativní i efektivní. Například online video marketing, sociální média, blogy influencerů, crowdsourcing, soutěže, obsahový marketing a tak dále. 

 

5. Nepromyšlené kampaně vedou k selhání

Marketing, jehož výsledek nemůžete vyhodnotit, je špatný marketing. Může se stát, že vynaložíte peníze za nějakou reklamu a právě v tu dobu pocítíte lehce zvýšenou poptávku. Nemůžete si ale být jistí, že je tato poptávka vyvolaná právě reklamou. Možná je v tom úplně něco jiného, například přirozený sezónní výkyv, který za měsíc zase zmizí.

Pokud chcete investovat čas a peníze do marketingové kampaně, ujistěte se, že si můžete ověřit její výsledek. Zajistěte si způsob, jak sledovat výsledky z jednotlivých kampaní. Zároveň otestujte různé druhy marketingu v malých dávkách. To vám umožní porovnat jednotlivé marketingové kanály a zjistit, který má nejlepší odezvu. Ty, které nefungují, vyřaďte.

 

6. Rozjeďte reklamu různými způsoby

Jak jsem již zmínil, je dobré otestovat různé marketingové kanály a nápady, abyste viděli, který funguje nejlépe. Často to není jeden konkrétní typ, ale kombinace několika. Pokud o vás zákazníci uslyší v rádiu, zároveň vás najdou ve vyhledávači na internetu a ještě nakonec najdou zmínku o vás na jejich oblíbeném blogu (obsahový marketing), začnou vaši značku vnímat jako stabilní, známou a spolehlivou. Možná v danou chvíli váš produkt nepotřebují, ale jakmile se to změní, budete to právě vy, ne váš konkurent, na koho si vzpomenou.

 

7. Vždy je čas na PR

Ve standardní reklamě je to váš propagační materiál, který prodává váš produkt. Pokud si ale zajistíte PR nebo máte dokonce někoho v tisku, kdo bude mluvit o vašem produktu za vás, vaše značka se stává samostatnou a vaše práce je převedena na někoho jiného.

Někteří to nazývají „landing page flair“ nebo budováním kredibility, ale pokud se má vaše společnost objevit v magazínu Forbes, byli byste hloupí, abyste si jejich jméno nedali do svých webovek. A to i za předpokladu, že by v daném časopise byl zmíněn jen citát vašeho CEO. I tak je to zmínka ve velkém prestižním mediu. A Forbes nepíše úplně o každém, kdo se v byznyse jen mihne. Když si zákazník všimne názvu této publikace vedle vašeho jména, vytváří to kredibilitu.

Dokonce i malé PR pomáhá, stačí lokální noviny nebo blog a na rozdíl od tradičních marketingových technik vliv takového PR přetrvá i dlouho po samotné kampani.  

 

8. Dopřejte zákazníkům prostor k vyjádření názoru

Ať už je dobrá, nebo špatná, kritiku slyšet chcete. Chcete vědět, co si o vás zákazníci povídají. Pokud jim neposkytnete prostor, vypadá to, jako by vás jejich názory nezajímaly. Uvědomte si, že i když je váš zákazník rozčílený, nabízí vám tím příležitost, jak ukázat lidem svou snahu napravit chybu nebo dopřát zákazníkovi pocit docenění, což je geniální prostor pro PR.

Zajištěním možnosti uživatelských recenzí na vašem webu můžete zároveň díky zpětné vazbě podobným incidentům předcházet. V opačném případě si bude zákazník stěžovat na webu prostředníka. V tom případe nebudete moci ani reagovat, ani se poučit pro příště.  

 

9. Těšíme se, že vás znovu uvidíme

Odměňujte loajalitu a zájem. Vaši zákazníci jsou vaším oddělením prodeje. Lidé, kteří se budou vaší značky zastávat a propagovat ji dál, jsou lepší než jakýkoli prodejní tým, který byste poskládali dohromady. Vždy odměňujte stálé zákazníky slevami a výbornou zákaznickou podporou.

#podnikani #byznys #marketing #inspirace #trendy #startup #reklama #PR #konkurence #kampan

Hodnocení: +12
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.