4 minuty čtení

Ranní zprávy 03.01.2020: Milujeme e-shopy i ETF fondy a letadla jsou bezpečnější než psi!

Pravidelný ranní souhrn toho nejdůležitějšího z byznysu za předešlý den.

Dobré ráno, ani jsme se nenadáli a první pracovní týden letošního roku je pomalu u konce. Pokud se vám ještě stále nepodařilo v novém roce "nastartovat " svou produktivitu koukněte se do sekce Stories. Určitě tam najdete pár příspěvků, které by vám s tím mohly pomoci! Mějte úspěšný pátek!

-----

Partnerem newsletteru je RIXO.cz, online služba, která řeší pojištění za vás. Ušetřený čas a peníze investujte lépe. Chci vědět víc!

-----

Slova dne

„Oproti předloňsku se množství e-shopů v uplynulém roce navýšilo o 3,5 procenta. Čísla tedy ukazují, že česká e-commerce je stále na vzestupu a nadále se rozvíjí. Očekáváme, že za letošní rok bude objem peněz utracených v e-shopech zase o něco vyšší.“

Češi se s každým dalším rokem víc a víc zamilovávají do online nakupování. Loni v eshopech utratili o 15 % více než v roce 2018. CEO společnosti Shoptet Miroslav Uďan prozradil, že počet tuzemských internetových obchodů meziročně vzrostl o 3,5 %. #ekomerce #eshopy

-----

Číslo dne

107,000,000,000 €

Evropské veřejně obchodované fondy (#ETF) se v loňském roce těšily rekordní přízni investorů. Ti do nich nalili celkem 107 miliard eur. Drtivá většina kapitálu plynula do aktivně řízených fondů, které si smlsly na úšpěšném roce 2019 pro hlavní evropské indexy.

-----

Vítěz a poražený

AMD +7.06 % (49.10 USD)

Výrobce čipů #AMD byl v letech 2018 i 2019 nejlepší akcií indexu S&P 500 a do roku 2020 vstoupil opět silně více než 7% růstem. Cena akcií po téměř 10 letech konečně překonala maximum z vrcholu #dotcom bubliny. Tady to ale zatím na bublinu nevypadá.

Aurora Cannabis -6.48 % (2.02 USD)

#AuroraCannabis na úvod nového roku pokračovala v poklesu, který už valuaci společnosti srazil ke 2 miliardám USD. Podezření na #insidertrading a vyhazov manažera ve spojení s hromadou žalob jsou moc i na největší investiční fandy konopí.

-----

Burza

První plnohodnotná obchodní seance roku 2020 navázala tam, kde předchozí obchodní rok skočil. Tedy na všeobecném optimismu a historických maximech, kam prorazily všechny tři hlavní indexy #WallStreet. Čínskou ekonomiku totiž čekají monetární stimuly.

Pro více informací sledujte Investujeme.czFXstreet.cz či analytika Štěpána Křečka.

-----

Bleskově

 České jaderné elektrárny #Temelin a #Dukovany loni meziročně navýšily výrobu o 300 milionů kilowatthodin na celkových více než 30 miliard kilowatthodin. Letošním cílem je loňskou výrobu opět překonat.

▶ Čínská #ekonomika šlape na brzdu. Loni rostla nejpomaleji za posledních 30 let. Centrální banka tak oznámila další kolo stimulů, které už po osmé od roku 2018 sníží minimální výši kapitálu, který musí držet banky jakožto rezervu. #cina #hdp

▶V americkém státě #Illinois byl legalizován prodej #konopi k rekreačním účelům. Jen během prvního dne zaznamenalo 37 prodejen 77 128 transakcí a celkové prodeje ve výši 3,17 milionu dolarů. Illinois tak do nového roku očividně vyráží s širokým úsměvem.

 #Bezpecnost #letani v loňském roce stoupla o celých 50 %. 1 oběť leteckého neštěstí připadala na každých 5,58 milionu komerčních letů. Šance, že člověk při letu letadlem zemřou, je tak nižší než například šance, že ho zabije pes.

▶Dokončení plynovodu #NordStream2 by kvůli novým americkým sankcím mohlo nabrat závratné zpoždění. Některé odhady hovoří o několika měsících, jiné až o jednom roku. Aktuálně neexistuje nikdo, kdo by zbývajících 160 km podmořského potrubí dostavěl.

Pro více zpráv ze světa byznysu sledujte účty IHNED.czE15.cz či Euro.

-----

Chcete vědět víc?

Zaregistrovaní uživatelé dostávají tento newsletter s mnoha dalšími zajímavostmi do svého emailu každé všední ráno v 7.00. Díky tomu získávají informační náskok a lepší orientaci v byznysu. Přidejte se.

#warengo #zpravy #byznys #newsletter

Hodnocení: +14
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.