5 minut čtení

Jak nebýt závislý na jediném zdroji příjmu a vybudovat si další? Pomůže vám tahle jedna otázka

Mít jen jeden zdroj příjmů je dost stresující. Ale jak si vybudovat další? A kolik takových zdrojů je optimálních? Bude to stát mnoho práce, ale na začátku je jedna jednoduchá otázka, která vám pomůže vyrazit správným směrem.

Jak nemoudré je mít jen jeden zdroj příjmů by vám mohlo vyprávět mnoho lidí, kteří nemají domov a na ulici se octli možná vinou druhých lidí, anebo bez svého přičinění. Ale nemusíme zacházet do takového extrému. Podobný příběh o pošetilé spokojenosti s jedním příjmem by vám mohl vyprávět lecjaký zkrachovalý podnikatel, nebo mnoho obyčejných rodin. Ať už to s nimi dopadlo jakkoli, poučení načerpá každý, kdo si nějakou těžkou situací projde. My máme tu výhodu, že se můžeme poučit, ještě než jsme se do takové špatné situace dostali.

Navíc více zdrojů příjmů je jednou z nejlepších cest k bohatství. Není potřeba vymyslet produkt, který budete prodávat po miliardách. Stačí mít více toků, kudy k vám peníze proudí a finance se budou hromadit.

Příklad z praxe

Em Ducharme je zakladatelka společnosti "Zero to CEO" a říká, že začala diverzifikovat své příjmové toky, aby pokryla různé výdaje. Měla dluhy, které musela splácet, ale svými příjmy je postupně pohodlně překryla, až dokázala i šetřit. To využila k investici do dalších nových zdrojů příjmů, čímž se úplně dostala z dluhů. "Více zdrojů příjmů odstranilo můj stres související s placením účtů. Dovolilo mi to, soustředit se na budování dlouhodobějších cílů," říká Em.

Další finanční toky mohou nejen pokrýt vaše finanční výdaje na život, ale také mohou začít budovat bohatství. Zde jsou 4 způsoby, jak si vytvořit více zdrojů příjmů pro vás nebo vaši firmu.

1) Zhodnoťte, kolik můžete vydělávat

Více zdrojů příjmů nutně nemusí znamenat, že máte založit několik dalších společností. Ideální první krok je, položit si otázku, kterou jsem již avizoval v nadpisu. Je to otázka:

"Kolik z toho, co mám, nebo co každý den dělám, můžu zpeněžit?"

Jamie King je uznávaná koučka známá jako The Slay Coach. Doporučuje si své denní aktivity projít s otázkami, jako například: "Jak to může sloužit/pomoci ostatním?" Nebo: "Jak to mohu znovu použít?" Takové otázky podle Jamie přinesou tunu nových nápadů, jak rozšířit své příjmy.

Říká, že pokud máte ve svém domě další volný pokoj, nabídněte ho na Airbnb. Nebo pokud máte natočená výuková videa, prodejte je jako kurz. Máte nafocené fotografie? Poskytněte je do placených fotobank. Zhodnoťte každý potenciální zdroj financí a zvažte, jaký přínos by "to" mohlo mít pro spotřebitele. Pokud pozitivní, vytvořte okolo toho obchodní plán.

2) Budujte nejméně sedm zdrojů

Pokud máte nyní plnou hlavu nápadů a přemýšlíte, do čeho se pustíte nejdříve, je to skvělé. Co je potřeba nyní? Jeden zdroj navíc nestačí. Lepší je mít jich sedm. Jenna Kutcher je influencerka a zakladatelka podcastu Goal Digger. Říká, že se dočetla, že průměrný milionář má sedm zdrojů příjmů. Rozhodla se, že stráví rok budováním osmi zdrojů.

Pokud usilujete o zmíněných sedm nebo osm zdrojů, je dobré plánovat takové věci, které skutečně mohou pomoci vašim zákazníkům. Můžete diverzifikovat vaši současnou nabídku. O svém podnikání nebo své práci toho nejspíše více opravdu hodně. Můžete tedy zkusit vytvořit informační balíčky, které lze online prodávat.

3) Pasivní nebo zbytkový příjem je také příjem

Jestliže skutečně chcete budovat více než dva nebo tři zdroje příjmů, nemusí být každý z nich založený na produktech nebo službách, které neustále chrlíte svým zákazníkům. Existuje mnoho pasivních zdrojů, které mohou pravidelně hromadit peníze, zatímco se vy věnujete svému hlavnímu byznysu.

Roland Frasier, zakladatel WarRoom Mastermind, doporučuje například vybudovat příjem z licenčních poplatků. Stačí vlastnit duševní vlastnictví hudby nebo knih. Dále doporučuje vlastnit akcie nebo podíly v podnicích. Většina takových příjmů vyžaduje úsilí jednorázově a následně už pro vás tiše pracují řadu let.

4) Alespoň jeden zdroj příjmů plně ovládejte

Možná pokračujete v diverzifikaci a je to dobře, ale Chris Harder, autor podcastu For the Love of Money upozorňuje, že je dobré si alespoň jeden zdroj příjmů ponechat plně pod svou kontrolou. Jinými slovy - nespoléhat se na výkon produktu nebo služby někoho jiného a už vůbec ne na tom zakládat svůj úspěch.

Říká, že vybudovat vedlejší příjmy je snadné, ale nejdůležitější je, mít jeden zdroj, který je vaším hlavním zdrojem peněz a je závislý jen na vašich rozhodnutích.

----------------------------

Tyto strategie a jejich využití vám pomohou přinejmenším přemýšlet o tom, jak v průběhu roku rozšířit nebo znásobit své zdroje financí. A čím více toků, tím více výnosů.

#prijem #zdroj #penize #finance #byznys #podnikani #prace #osobnirozvoj

Hodnocení: +72
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Ono je to asi jak pro koho, já razím cestu "All-in" a baví mě ten adrenalin :))
    +3
  • Jsem pro a také se to tak snažím dělat
    +1
  • Souhlas, jeden zdroj příjmů není úplně ideální, ale zároveň jak říká Chris, není dobré spoléhat se primárně na něco, co nemáme pod kontrolou.
    +1
  • Great info about source of income. find cheap flights tickets to your destinations here: https://dreamworldtravel.co.uk/cheap-flights/dubai

    0
  • Naprostý souhlas s tímto přístupem. Vytvářím zdroje příjmů tak, že když něco dělám pro sebe, tak přemýšlím, jak toho udělat o něco víc, aby zbylo také pro ostatní. Například pořídil jsem si na zahradu jezírko s okrasnýma rybama a postupně jsem začal dovážet japonské koi kapry také pro české zákazníky. Používal jsem při poskytování ubytování pračku a postupně jsem rozšířil činnost na provoz prádelny pro externí zákazníky. Začal jsem studovat možnosti budování zdroje příjmů prostřednictvím tokenizace majetku a založil jsem #TokenTrezor.

    0