4 minuty čtení

Thomas Edison před 100 lety skvěle vysvětlil rozdíl mezi úspěšným inovátorem a obyčejným snílkem

Podle Edisona, který měl na své jméno registrovaných více než 1000 patentů, není potřeba nic nového vymýšlet. On sám prý dokonce nikdy žádný inovativní nápad neměl.

Thomas Alva Edison patří nepochybně mezi nejtalentovanější a nejproduktivnější vynálezce, jací kdy žili. Fonograf, film, mikrofón, elektrická síť, převratné zdokonalení žárovky či medicínská zařízení. To je jen velmi stručný výčet některých Edisonových vynálezů, o nichž už jste možná tu a tam ve spojení s jeho jménem zaslechli.

Vytvořil dokonce i první průmyslovou výzkumnou laboratoř ve snaze transformovat kreativitu v opravdový rigorózní proces.

Výsledkem jeho laboratorního snažení byly již zmíněná tisícovka patentů (přesně jich bylo 1093 + stovky dalších byly registrovány pod jeho firmami). Pokud patříte mezi lidi, kteří se snaží přijít s vlastním velkým nápadem, jež by mohl změnit svět, možná vás překvapí, že Edison dle svých vlastních slov nikdy nedostal ani jediný nápad. Opravdu ani jeden. Následující vynálezcova citace pochází z knihy Edmunda Morrise s názvem Edison:

"Vše na celém světě závisí na vůli. Nikdy jsem za svůj život nedostal žádný nápad. Nemám žádnou představivost. A nikdy nesním.

Mé takzvané vynálezy již v našem prostředí existovaly - jen jsem je vytáhl na světlo. Nic jsem nevytvořil. Stejně jako všichni ostatní.

Nic takového jako nápad, který se celý zrodí v mozku, neexistuje; vše přichází z vnějšku. Pilný člověk inovaci dokáže vyloudit ze svého okolí. Člověk, který je obyčejný trubec, ji nechá ležet na zemi a jde raději na baseball.

"Genius" je ve dne v noci ve své laboratoři a nikam se nehne. Když k něčemu dojde, je tam, aby to zaznamenal. Kdyby tam nebyl, možná by se stalo úplně to samé... jen by to pak nebylo jeho."

Je libo příklad?

Žárovky

Edison si myšlenku žhnoucí lampy nevymyslel. Oblouková světla už existovala. Problémem ale bylo, že byla pro praktické využití v domácnostech příliš jasná a spotřebovávala příliš mnoho energie.

Zaměřil se proto jen na tento problém a otestoval postupně tisíce různých materiálů, než našel takové vlákno, které bylo nejen efektivní, ale i dostatečně odolné.

Řešení problému Edison nemusel vymyslet. Už existovalo. Musel jen vytrvat tak dlouho, dokud jej nenašel. Odtud pochází i jeho slavný citát: "Génius je jen jedno procento inspirace a 99 procent potu."

Co třeba nějaký příklad ze současnosti?

Nový Tesla Truck

Elektrická vozidla nejsou ničím novým. A pickupy už tím tuplem ne. Rychlost, tažná kapacita, bezpečnostní prvky, palubní elektrické zásuvky... nic z toho není převratnou novinkou.

Musk a jeho společnost jen našli způsob, jak již existující části dostat do odlišného konceptu a přinést na trh něco, co se od tradičně extrémně konzervativní filozofie pickupu zásadně liší.

Za Tesla Truckem není žádný velký nápad; jediným Muskovým nápadem bylo využít jinak věci, které již dávno existovaly. Výsledek je však tak netradiční a novátorský, že má reálnou šanci kompletně změnit segment automobilového průmyslu, který se v posledních více než 100 letech nijak fundamentálně nezměnil.

Přestaňte čekat na myšlenkový jackpot

Většina lidí nikdy v životě nedostane převratnou myšlenku, jež může doopravdy změnit svět. A i když ji dostanou, ještě menší procento z nich bude schopno dotáhnout do úspěšného konce její implementaci.

Každý z nás má ale stovky výrazně menších nápadů. A také problémů, které nám pijí krev. Nebo výzev, které nás dokáží vykolejit. Anebo potřeb a přání, jež se nám nedaří vyplnit.

Všechny tyto věci už existují a co je nejlepší - existují už dokonce i jejich řešení. Což znamená, že se nemusíte snažit hrát myšlenkovou loterii, ale zaměřit se na nejbližší problém před vámi.

Ano, v žádném případě nelze popřít, že člověka může na moment "osvítit" inspirace. Většina opravdových inovací a převratných vynálezů však vždy vznikala a stále vzniká jako důsledek úsilí, píle a vytrvalosti.

Což je dobrá zpráva, protože i když svou inspiraci ani kreativního ducha nemůžeme žádným kouzelným vypínačem kdykoli jen tak zapnout či vypnout, co rozhodně můžeme 100% kontrolovat, je naše úsilí a píle.

#osobnirozvoj #edison #inovace #vynalez #inspirace #vytrvalost #usili #pile #kreativita

Hodnocení: +18
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Přesně! V tomhle mě například dost zklamal Thiel, kterej v té své knize Od nuly k jedničce píše o tom, že jedině když člověk vymyslí něco absolutně nového, pak teprve může přijít fenomenální úspěch. Je to blbost, všechny věci na sebe mají nějakou návaznost a inovace je prostě jen evoluce...
    +4
    • Mně se líbí názor, že se nic nezrodí čistě v mozku. Trochu to navazuje na tezi (tuším z filozofie), že člověk není schopen vymyslet nic opravdu nového. Všechno, co nám kreativita předkládá, se vždycky nějak skládá z věcí, které už jsme někde viděli.
      +3
    • Jojo, přesně. I takovej Star Wars vznikl poslepováním několika starších filmů...Harry Potter se zase inspiroval v jiném podobném příběhu...Facebook nebyl první sociální sítí, Google nebyl prvním vyhledávačem...ačkoli všechny tyhle věci působí naprosto jedinečně, byly "pouhou" evolucí...
      +2
  • Ačkoliv u mě bude vždy na prvním místě Nikola Tesla, určitě bych nepodceňoval ani Edisonova slova :)
    +2